MENU

Гопники на службе у режима - в Украине, Сирии, Иране

595 2

Режим Януковича – авторитарний. Щодо цього уже ніяких сумнівів не лишилось. Вуличні бійці є одним із стовпів, на які опирається нинішня влада.

Чому ви дивуєтесь, що «махачі» під час вуличних акцій тепер мають сміливість підійти до будь-кого, хто їм не подобається і застосувати на ньому свої бійцівські прийоми? Вони для цього і наймаються. Вони – не армія і не поліція, а виконавці «мокрої» роботи, які працюють у неформальній зв'язці і під прикриттям правоохоронців.

Це стандартна практика залякування людей і стримування громадянського спротиву у авторитарних нецивілізованих країнах. Багато хто проводить історичні паралелі з «соціально близькими» сталіських часів, «коричневими сорочками» Гітлера.

У мене більш свіжа паралель – напівкримінальні елементи, найняті диктаторами Близького Сходу під час Арабської весни.


Мубарак прославився тим, що залучив своїх єгипетських гопників їздити на верблюдах і бити мирних протестантів плітками і палицями.

 

 

А ось парамілітарна група «шабіха» із Сирії, яка захищає режим Асада:

 

 

В Ірані набагато більш чітко все організовано. Там працюють так звані «басіджі» – такі собі охайно одягнені «дружинники» з гумовими палицями, роль яких полягає у тому, щоб громадяни розуміли: антивладна демонстрація апріорі не може пройти без насильства. Хочеш вийти на вулицю – будь готовий отримати по нирках.

 

 

Подібну підбірку порівнянь можна зробити по Латинській Америці і Африці. Звичайно, наші місцеві чи-то гопніки, чи-то фашисти, це варіант «софт», порівняно вище вказаними прикладами. Ми ж все-таки Європа, так?

 

Олена ТРИГУБ

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини