MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 травня 2016

2380 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 19 травня

Горішні Плавні замість Комсомольська: в Україні - ще 300 нових назв районів, міст і сіл

Дніпропетровськ став Дніпром, Дніпродзержинськ – Кам'янським. Сьогодні Верховна Рада проголосувала за 300 перейменувань. Трьома постановами український парламент перейменував дев'ять районів та 291 населений пункт, у тому числі сім міст. Серед міст нові назви отримали: Артемове – Залізне, Дніпродзержинськ – Кам'янське, Комсомольськ – Горішні Плавні, Кузнецовськ – Вараш, Ульяновка – Благовіщенське, Цюрупинськ – Олешки. Протягом року реформи декомунізації позбулися тоталітарної пропаганди у своїх назвах 1002 адміністративно-територіальні одиниці. Це майже завершене завдання з очищення мапи України від комуністичних назв. Серед великих міст на черзі перейменування лише Кіровограда.

У Чечні засудили українців Карпюка і Клиха

Слідство РФ стверджує, начебто Клих і Карпюк в часи Першої чеченської війни створювали в Україні групи для участі в боях проти російських військ за незалежну Чечню, а Карпюк у кінці 1994 та на початку 1995 року сам брав у них участь. За інформацією ЗМІ, російські спецслужби викрали Карпюка в березні 2014 року в Чернігівській області, Клиха затримали в серпні того ж року в російському місті Орлі. Обидва заперечують свою провину і заявили, що були незаконно затримані. Довший час українські консули не могли потрапити до Карпюка і Клиха через те, що Росія намагалася приховати їхній фізичний стан після катувань. У лютому в Росії правозахисний центр "Меморіал" визнав Карпюка і Клиха політичними в'язнями.

Чи продовжать США і ЄС санкції проти Росії

Для нас дуже важливо, що питання надання спеціального конституційного статусу окупованим регіонам Донбасу відкладено. Сьогодні в центрі уваги – можливість проведення на даних територіях виборів. Під час свого візиту в Київ Нуланд зазначила тези, близькі українській позиції, а саме: спочатку безпека – потім проведення виборів. Таким чином, позиція американців залишається незмінною, і вона близька до української. Вважаю, Євросоюз таки продовжить свої обмежувальні заходи проти РФ ще на півроку. Відповідно, до кінця року відбудеться новий раунд переговорів щодо санкцій, під час яких, можливо, виникнуть додаткові дискусії щодо закону про вибори і т. д. Виходи з ситуації можуть бути різними.

Третій чистий четвер у Верховній Раді. Попереду – четвертий

Такожє серед декомунізованих міст такі: Дніпродзержинськ тепер Кам'янським, Артемове – Залізним, Комсомольськ – Горішніми Плавнями, Кузнецовськ – Варашем, Ульяновка – Благовіщенським, а головне – Цюрупинськ на Херсонщині, місто, де була одна з великих і славних козацьких Запорізьких січей, повернула свою історичну назву – Олешки. Очищення України від окупаційного і тоталітарного мотлоху – невідкладне питання. Це питання національної ваги та національної безпеки. Але декомунізація ще не завершена. Нас неодмінно чекає ще один декомунізаційний чистий четвер. Завершити декомунізацію – питання честі.

У маршрутках та барах Тернополя заборонили російську попсу

Зі проханням заборонити звучання російської музики через "Єдину систему місцевих петицій" до міського голови Тернополя звернулися громадські активісти. За лічені дні петицію підтримало 270 тернополян. Отож, тепер городяни можуть повідомляти про випадки звучання російської музики у громадському транспорті, закладах харчування тощо на веб-порталі "Відкрите місто". За наявності фото чи відео із підтвердженням можна звертатись безпосередньо в міськраду.

Російською нова назва Дніпропетровська пишеться "Днипро" – В'ятрович

"Важливе уточнення – нова назва Дніпропетровська російською пишеться так: Днипро", – наголосив директор Українського інституту національної пам'яті. Раніше В'ятрович також пояснив, що, незважаючи на перейменування міста Дніпропетровськ на Дніпро, відповідна область поки що називатиметься Дніпропетровською, оскільки під такою назвою вона згадується в Конституції. Верховна Рада сьогодні в рамках декомунізації перейменувала місто Дніпропетровськ на місто Дніпро. За відповідне рішення на засіданні в четвер проголосували 247 депутатів.

На Майдані Незалежності Либідь вбралася у вишиванку. ФОТОФАКТ

Так у столиці вирішили відзначити Всесвітній день вишиванки. Двометрову сорочку для пам'ятника, з червоною вишивкою, зробили майстри зі Львова. Прикрашений пам'ятник буде тішити киян та гостей столиці упродовж дня.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини