MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 травня 2016

2129 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 27 травня

Санкції проти РФ залишаються: Велика сімка підтримала їх продовження, а за потреби – й посилення

Санкції проти Росії залишаться. Це витікає з резолюції саміту Великої сімки. Сім найпотужніших країн світу підтримали продовження санкцій і їх посилення у разі "відповідних дій РФ". Насправді жодних зобов'язальних документів G7 не ухвалює. Це не міжнародна організація, а форум для спілкування найсильніших економік світу. Але традиційно домовленості на щорічному саміті G7, які підтримуються консенсусом, визначають і геополітичні, й економічні тренди поведінки. Це не означає, що переговори членів Євросоюзу будуть легкими.

Прес-конференція Надії Савченко. ВІДЕО

Захистити Сусваль: волинське село перейменували на честь загиблого героя

Ім'я Петра Сусваля нині увічнено на мапі України – так названо його рідне село. Проти цього виступила частина його односельців на чолі з головою. Вважають таке вшанування пам'яті загиблого недоцільним. Дехто навіть висловив "аргумент" – мовляв, Петро Сусваль надто молодий для такої честі. І справді 24 роки дуже юний вік, але Петро вже не стане старшим. Він загинув, щоб і його односельці, любителі осіннього місяця чи фанати більшовицького перевороту, спокійно дожили до старості. І наш з вами обов'язок в тому, щоб доживали вони в селі, названому на честь героя.

Звільнення Савченко: лише факти – три "так" і три "ні"

Так, подобається це комусь чи ні, але вирішальну роль у звільненні відіграв Порошенко. Він порушував це питання, він просив лідерів інших країн вимагати від Путіна звільнення, він розмовляв із ним про звільнення. Навчімося справедливо і критикувати, і хвалити. Так, це прецедент, який нам потрібен для повернення інших в'язнів Кремля. Просто подумайте, що вони зараз відчувають, знаючи, що звільнення можливе. "Моя страна меня не бросит", – звільнення Савченко підтверджує ці слова Сенцова.

Президентський дар переконання на експорт: на Заході повірили в Луценка й можливість реформ

Можна було б припустити, що на Заході вже просто опустили руки, і готові працювати з тим, хто є. Однак розмови з тамтешніми дипломатами свідчать про те, що вони все ще вірять, шо реформи можливі, і готові відстоювати вже зроблені інвестиції та інвестувати нові. Саме тому на підмогу Луценку, як відомо, американці готові надати американського радника українського походження Богдана Вітвіцького. Однак є підстави вважати, що Луценка він цілком влаштовує, навіть якщо сидітиме поруч з ним в сусідньому кабінеті.

Як з українців "хохлів" робили, або "Україна очима російської літератури"

Після Булгакова питання України і "хохлів" не зникло з порядку денного в російській літературі. Національні питання траплялись у Шолохова, Солженіцина та інших. Чого вартує вірш Бродського вже з 90-х років "На независимость Украине"! Очевидно, що імперіалізм і шовінізм нашого північного сусіда нікуди не зникне. Він там прописаний, здається, майже на генетичному рівні. Україна вже чверть століття має змогу сама займатись власною культурою і національною ідентичністю. І цю можливість варто, нарешті, використовувати.

Стінопис проти муралу й креслюнок замість креслення

Тетяну Трояновську цікавлять слова стінопис і мурал. Стінопис утворено за зразком живопис, літопис, рукопис тощо. Отже, це цілком українське слово. Мур – синонім до слова стіна, давнє запозичення з німецької мови, має велике словотвірне гніздо: мурувати, мурування, мурований , підмурівок та инші. Мурал поки що словники української мови не фіксують.

Національна рада реформ: Бальцерович окреслив причини економічного спаду 2014-2015 років

Він зазначив, що за роки незалежності Україні вдалося захистити суверенітет і відмежуватися від Росії, досягти певного рівня демократії, громадянських прав та свобод, забезпечити зростання рівня життя населення порівняно з радянським періодом (хоча значно менше, ніж потрібно), а також побудувати відкриту глобалізовану економіку. Продемонструвавши ряд графіків, пан Бальцерович визначив причини економічного спаду 2014-2015: пізній початок та недостатній прогрес реформ до 2013 року, а також військову агресію та торговельну війну з Росією, підкресливши, що ці останні фактори часто недооціюють, а насправді спад 2014 року визначений ними на 75%, 2015 року – на 40%.

Моторошно й гарно: єврейський цвинтар у Чернівцях. ФОТО

У Чернівцях не університетом єдиним. Перш за все відвідала єврейське кладовище. Так моторошно мені було хіба в газовій камері в Дахау. Випалена трава. Розбиті могили. І могил тих, як море. Навколо ні душі. Лиш поодинокі ворони.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини