MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 червня 2016

2609 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 3 червня

В Україні – декомунізація, в путінській Росії – кадиризація

У Кремлі, Останкіно й Ольгино іронічно коментують українські перейменування, але й у них нова топонімія настільки ж нещадно формує своє неповторне культурне поле. І мова навіть не про діячів радянського минулого. На картах російських міст з'являються й інші, набагато одіозніші імена. Як розстріляний за вироком радянського трибуналу 1947-го групенфюрер СС Андрій Шкуро, або як поки що не засуджений президент Чечні Рамзан Кадиров. Більш як рік і переголосування в закритому режимі знадобилися, щоб змусити владу Петербурга прийняти рішення про присвоєння імені Кадирова мосту над Дудергофським каналом.

Пам'ятка для росіян в Україні: чого робити не можна й що треба засвоїти

Це майже хрестоматійна історія. Спершу з Росії приїжджає політичний активіст: ходить на телеканали, жаліється на Кремль, осуджує Путіна. А відтак, понудившись знічев'я кілька місяців і засумувавши, починає патякати різне. Наприклад, з'ясовувати: "на" чи "в", "Україна" чи "Окраїна". Наступати на мозолю й сипати солі на подряпини. Давати поради країні й людям, які в ній живуть. Проблема лиш у тім, що цих порад ніхто не просив.

Сміттєвий пиріг: хто винен у трагедії на Грибовицькому сміттєзвалищі

Може, українців просто не турбує чистота? Я не маю на увазі ту чистоту, яку роблять господині перед приходом гостей і ще й примовляють, що "в нас так брудно, так неприбрано, не дивіться". А про чистоту своєї землі: фантики й бляшанки у горах попри стежки, пластиковий посуд у лісі після 90% пікніків, пляшки й целофанові кульки на берегах рік та пляжах, пачки від сигарет та бите скло на плесах, шини й обгортки попри залізничні колії, будівельне сміття на приміських дорогах й у якихось закапелках, купи недопалків у дворах, харкання всюди під ногами тощо, тощо, тощо.

Сто років без Франка: завершити проект пророка України

Іван Франко на однойменній роботі Володимира Слепченка. Фоторепродукція Павла Паламарчука

Головний твір Франка – це він сам і його Україна. Коли говоримо про Україну, забуваємо цитувати її автора. 2006 року я написав його біографію під заголовком "Пророк у своїй вітчизні". Мало хто помітив іронію в цій назві: нема пророка у своїй батьківщині, і Франко не був винятком. України в часи Франка ще не існувало. Це він її витворив – став пророком того, що постало аж у ХХ столітті. Щоб відродити Франка, мало незалежної України – треба ще створити масову породу незалежних українців. Це було би завершенням його проекту і свідченням того, що він більш живий, аніж мертвий.

"Хочуть змін – нехай змінюють свій дім", – політолог про те, чому Україні не потрібні росіяни

Чим така приваблива Україна? Що вони від неї в масі своїй хочуть? Нормально жити? Ті, хто просто хочуть нормально жити, – поїдуть у США, Німеччину, та хоча б у Чехію. Ні, в Україну поїдуть лише "месії" – ті, що хочуть побудувати в нас "правильну Росію" своїх мрій та фантазій. Без Путіна та Кадирова. І як їм пояснювати, що ніякої "Росії-два" нам не треба, а зі своїм месіанізмом вони мають ыти під три чорти? Особисто я за те, аби вони там усі залишалися до завершення війни. Якщо хочуть змін – нехай змінюють свій дім.

Голландці показали, як прокласти 70-метровий тунель під автомагістраллю за вихідні. ВІДЕО

Голландські будівельники спромоглися прокласти 70-метровий тунель під автомагістраллю всього за два вихідних дні. Будівництво тунелю тривало з 20 по 22 травня включно. Вражаюче видовище!

Як готувати, не створюючи хаосу: п'ять простих правил порядку на кухні

Щоб після приготування їжі не доводилося проводити масштабне прибирання, необхідно дотримуватись декількох простих правил порядку. Приготування обіду або вечері у багатьох людей закінчується заляпаною жиром плитою, плямами соусу на плитці й горою брудного посуду в раковині. Фахівці SheKnows представили корисні рекомендації про те, як уникнути хаосу на кухні.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини