MENU

Літературний автобус - новий маршрут Києва

412 0

З 23 травня 2013 року Києвом почав свій рух Літературний автобус. Автобус цей не має конкретного маршруту, прописаного у системі громадського транспорту міста, хоча може виконувати і таку функцію. У першу чергу він несе на меті популяризацію та розповсюдження українського літературного слова.

Проект «Літературний автобус» був започаткований Всеукраїнським комітетом захисту української мови, Мистецьким об’єднання «Остання барикада», видавництвом Грані-Т. Основну підтримку проекту здійснювали фонд Петра Порошенка, 5 канал, фонд «Моя Україна».

Можливість здійснювати одночасно дві функції  (транспортну та літературну) Автобус вперше продемонстрував вже 24 травня на наступний день після старту, коли здійснив маршрут Петрівка – Троєщина - Петрівка (саме у такому напрямку курсує міський пасажирський маршрут №192).

У цей день Автобус безкоштовно перевозив усіх бажаючих, а пересування супроводжувалося віршами від молодих поетів Мирослава Лаюка, Мідної, Анни Малігон та легендарного Артема Полежаки. Але долучитися до читань могли і всі інші пасажири, що вони і зробили, читаючи вірші українських класиків та сучасних поетів. Літературно провезти Автобус зміг не менше 200 людей. А для найбільш активних з них організатори приготували у подарунок українські книжки та футболки.

Між іншим багато книжок саме для Автобуса надали видавництва Зелений Пес, Критика, Нора-Друк, Факел, Піраміда.

А от у перший свій день, 23 травня, Літературний автобус відвідав гімназію Потенціал, де пасажири-поети Сергій Пантюк, Олександр Демченко, Олег Коцарев зустрілися зі школярами, розповіли їм про українську літературу, чим взагалі живуть літератори та, звісно, почитали їм свої вірші.

Варто зазначити, що на зустріч із поетами школярів запрошували виключно за власним бажанням, а ті у свою чергу проявили неабияку ініціативу і заповнили весь актовий зал гімназії. А після виступів учні просили поставити їм автографи у щоденники.

Безперервно курсуючи містом, долучився Літературний автобус і до знаменитого Мегамаршу вишиванок, привізши на нього один з найлітературніших гуртів України - Kozak System, що виконує крім народних пісень, ще ті, що написані на слова сучасних українських поетів та класиків. Серед сучасників,  що отримали честь звучати під музику Kozak System Дмитро Лазуткін, Сергій Жадан, Ірена Карпа, Артем Полежака, Юрій Іздрик.

Гасло «Все найкраще дітям» вчергове було підтверджене Літературним автобусом, коли його зупинками стали дитячий будинок Любисток 29 травня, а 30 травня Дитячий реабілітаційний центр «Ковчег».

Діти у обох закладах отримали у подарунок іграшки, солодощі, а головне багато книг українських авторів, що назбирали видавництва та просто письменники, що долучилися до організації акції. Справжнім щастям для дітей стала можливість стати пасажиром Автобусу та покататися на ньому.

Останньою зупинкою Літературного автобусу став грандіозний літературний звіт, який влаштували українські літератори прямо на Контрактовій площі Києва. Не змогла завадити навіть потужна травнева злива із блискавкою адже за таких умов усі перемістилися у сам автобус, заповнивши його вщент, у тому числі і віршами. Звітували тут Світлана Поваляєва, Дмитро Лазуткін, Лесь Белей, Мирослав Лаюк, Карина Тумаєва, Олена Герасименко, Артем Полежака, Олеся Мудрак та інші. Музично – поетичну складову забезпечували Брати Капранови та Роман Набожняк.

Якщо підбити підсумки маршруту Літературного автобусу то можна зазначити, що вдалося у ньому перевезти кілька сотен пасажирів, серед яких і знані літератори та музиканти і прості поціновувачі української літератури і ті, кому ще тільки належить такими стати. Кількість розповсюджених українських книжок теж обраховується сотнями, тих же, хто почув українське літературне слово завдяки Автобусу, – тисячі.

Відтепер лишається чекати моменту, коли літературний автобус почне здійснювати міжміські, а можливо і міжнародні рейси, адже бажаючих стати його пасажирами залишається безліч.

Олександр ДЕМЧЕНКО, sash_demchenko


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини