MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 28 жовтня 2016

1826 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 28 жовтня

В ОБСЄ підтвердили: військові та зброя їдуть на Донбас із РФ

Місія ОБСЄ, незважаючи на постійні перепони з російського боку, зафіксувала випадки перекидання військових і зброї з Росії на окуповану територію Донбасу. Про це 27 жовтня заявив на засіданні Ради ОБСЄ у Відні представник США при організації посол Деніел Байєр. "Попри обмеження з боку об'єднаних сепаратистських , СММ продовжує документувати докази того, що Росія відправляє свої сили й військову техніку в Україну", – наголосив американський дипломат.

Економіст розповів про негативні й позитивні наслідки підвищення мінімальної зарплати

Економісти вважають, що підвищення мінімальних зарплат не робить усім добре, а робить добре одним за рахунок інших. Економісти кажуть, що не буває бекоштовного обіду. Так, будь-яка економічна політика має і позитивні, й негативні ефекти, і від кожної політики хтось програє, а хтось виграє. При підвищенні мінімальної зарплати програє бізнес, виграють деякі споживачі і програють інші, а ефект на бюджет може бути як позитивним, так і негативним. Зазвичай політики, які вводять економічну політику, переслідують свої конкретні цілі й наголошують на позитивних ефектах, замовчуючи негативні.

Будапешт це не лише меморандум 1994-го: 60 років вторгненню СРСР до Угорщини

Звичайно ж, радянські війська вдерлися до чужої країни, щоб протистояти "фашистам" і "хунті". Штампи московської пропаганди не оновлюються десятиліттями. Ось кілька підписів до світлин: "Жертвы фашистского террора", "Вот так расправлялись со своими жертвами фашистские молодчики", "Прохожий повешен за то, что он якобы сотрудник органов госбезопасности". Й от що я подумав тепер, перегортавши цю книжку через 37 років, Угорщина-56, Чехословаччина-68, Афганістан-79, дивом пропущена Польща-81, Грузія-08, Україна-14... І жодних підстав ставити крапку у цьому реченні – нема.

Адам Міхнік: мислитель, про якого писатимуть та пам'ятатимуть і за 100 років

Коли читаєш чи слухаєш Міхніка, зразу зауважуєш, як часто в його висловах фігурує Україна. І це пов'язано не тільки з його переконанням про важливість України для Польщі та всієї Європи. Це пов'язано з його родинною історією. Батько Міхніка вважав виступ проти українців найбільшою своєю помилкою. І повторював Адаму: "Якщо ти коли-небудь виступиш проти українців, то я тебе прокляну". У вересні 1989 року Міхнік приїхав до Києва на установчий з'їзд Народного руху України. Московська і київська офіційна преса писала тоді, що Міхнік приїхав до Києва за дорученням "Солідарності". Він поправляв: його ніхто не присилав, а приїхав за дорученням батька. І коли вернувся до Варшави, перше, що зробив, – подався на батькову могилу.

Російська пропаганда: як їй протидіяти

Тут варто було б розділити на стратегічні і тактичні напрямки роботи. Стратегічним напрямком є – деміфологізація російської історії. Розвінчування міфів про те, що Російська імперія була якоюсь особливо миролюбною. Як це зробити? Мабуть, таку роботу варто проводити в навчальних центрах російських і слов'янських студій. Мабуть, треба згадати досвід холодної війни. Тоді "Радіо Свобода" і "Голос Америки" відіграли дуже велику роль у декомунізації мозку радянських людей. Сьогодні ці дві структури продовжують існувати. Але за нинішніх масштабів російської пропаганди їх мало. Треба збільшувати потужності.

Маленькі й великі колаборанти: наша територія засмічена ворожою агентурою

Безкарність "маленьких" колаборантів породжена безкарністю "великих". "Партія регіо­нів", яка мала всі ознаки стійкого злочинного угруповання, діяльність якої була відверто антидержавною, самоліквідувалася, щоб повернути в політику своїх ключових гравців. Так, верхівка в московському екзилі, але "другі секретарі" тут, і хто вони, як не ворожа агентура? Партія миру? Конструктивна опозиція? Вони – приклад усім прихованим і відвертим прибічникам "руского міра", їхня надія на реванш і гарантія того, що серйозного покарання вдасться уникнути.

Рок в українській мові: ніякого фатуму, тільки музика

Російське рок українською мовою – доля, фатум. Наприклад, злой рок – лиха доля. Відсутність слова рок аж ніяк не означає, що потрібно викидати з мови пророкта инші похідні від дієслова ректи – говорити. Рідковживаний прикметник роковий означає "такий, що буває раз на рік". Наприклад, роковий ярмарок. А повноцінними відповідниками російських слів рок і роковой є фатумфатальний, проілюстровані в словниках уривками з творів багатьох класиків українського письменства. Наприклад: "Трагізм давніх був побудований на ідеї непереможної долі, невідкличного фатуму" (Максим Рильський).

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини