MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 листопада 2016

1815 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогоднішній день, 4 листопада

Переможця на виборах у США майже не видно

У результаті реанімації скандалу з електронною поштою розрив між Клінтон і Трампом практично зійшов нанівець, і зараз не перевищує 1-2%, тобто статистичної похибки. Згідно з низкою опитувань Трамп навіть вирвався вперед. Крім того, варто врахувати, що деякі респонденти соромляться говорити, що вони голосуватимуть за Трампа. І це може дати йому в день виборів зайвих 0,5%, а то і 1% голосів. Боротьба зараз точитиметься буквально за кожну десяту відсотка. Ймовірно, результат виборів буде залежати від явки виборців. За низької зростають шанси на перемогу Трампа, чий електорат дисциплінованіший. За відносно високої ймовірнішою стає перемога Гіларі.

За наїзд на фотокора Макса Левіна чиновник "Укрзалізниці" відбувся штрафом і позбавленням прав

Іван Федорко

Це значить, що поки нічого не змінилося. Як і раніше, за пияцтво за кермом, навіть за скоєння ДТП, винуватець може відкупитися або на місці, або штрафом і виплатами. П'яний за кермом може втікти з міцся ДТП або з лікарні, й тоді факту сп'яніння не будо зафіксовано. Наступного разу, коли черговий п'яний "Федорко" буде сідати за кермо 2,5-тонної машини, яка може вбити не одну людину, він не матиме стоп-фактору. Це потрібно змінювати. Буде апеляція, або від прокуратури, або від нас. Вимагатимемо сурішого покарання (умовний термін) хоча б у межах цієї статті.

Від НТКУ до суспільного мовлення: змінити парадигму цінностей

У перемоги, як відомо, багато батьків, поразка завжди сирота. Суспільне телебачення запускалося дуже урочисто: на церемонію підписання відповідного закону приїхало керівництво країни включно з президентом і тодішнім прем'єром. Потім з'ясувалося, що проект потрібен усім і при цьому нікому персонально. Окремі стадії зрозумілої та прозорої реформи, які мали бути пройдені за місяці, якщо не тижні, гальмувалися в кабінетах різних міністерств роками. Саме так, роками. Тим часом бюджетне фінансування невпинно урізалося, а довгоочікувана можливість заробляти самим віддалялася.

Двоядерна політична нація: якою буде Україна

Ярослав Грицак

Нація не тотожна народові. Під "національним" ми часто й помилково розуміємо мову, пісні, вишиванки тощо. Всі ці ознаки є природними елементами народної культури. Бо народ – явище природне. Він росте собі, як трава чи ліс. Нація ж поняття штучне – як газон чи сад. Від цього вона не менш реальна чи життєздатна. Просто її реальність інша: щоб заіснувати, вона мусить мати своїх садівників - національну еліту – які доглядають її і піклуються, як за газоном чи садом. Кількість народів вимірюється тисячами, а націй – сотнями. Співвідношення приблизно 10 до 1. Тому є нації, побудовані на одному народі, – але є нації, які об'єднують кілька.

Ікони під матрацом: проблема приватного споживання мистецтва

Українська культура накопичення мистецтва відрізана від оцього аристократичного кореня. В останні десятиліття вона у принципі розвивалася тільки як приватна, а не суспільна справа. Мені здається, це ще одна причина, чому під усіма цими матрацами виявилося стільки ікон. Символічно, звісно, а не буквально. Наш клас тих, хто ухвалює рішення, не мислить себе в категоріях відповідальності перед суспільством, а здебільшого в категоріях приватної справи. Це часто приватні особи на публічній сцені, нащадки світу буржуазії і селянства, а не світу аристократів. Знову-таки, символічно.

Під Києвом знайшли підземне сховище з арсеналом зброї та БТРом. ФОТО

Схованка була облаштована у підземному бункері на території дачного поселення в Бориспільському районі на Київщині. У бункері правоохоронці виявили також бронетранспортер. А ще – "60 предметів, зовні схожих на ракети до установок "Град", два предмети, схожі на знаряддя до БМП (бойової машини піхоти), чотири предмети, схожі на боєприпаси до ПЗРК (переносного зенітно-ракетного комплексу), близько 200 одиниць зброї схожих на протитанкові міни, СПГ (станковий протитанковий гранатомет), РПГ (ручний протитанковий гранатомет) та бронебійні снаряди".

Сталінські міфи про "першу столицю" живуть і перемагають

В Україні триває декомунізація. У всіх містах, селищах і селах змінюються назви вулиць і площ; географічні мапи вщент застаріли, бо сьогоднішня топонімія істотно відрізняється від учорашньої – і так далі, і таке інше. Проте разом із тим деякі комуністичні міфи не тільки не зникають, а й поширюються далі; вони унаочнюються у цілком об'єктивних формах – у мас-медіа, в назвах фірм, у найменуваннях громадських організацій тощо. От, скажімо, у вересні на сайті львівського "Експресу" можна було прочитати заголовок інформаційного повідомлення: "Пульс першої столиці. За останні два роки Харків заговорив українською". Звернули увагу? Харків – "перша столиця".

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини