MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 липня 2017

1373 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 липня

Союз антиглобалістів: велика помилка президента Трампа

Це не "велика угода", якої так боялися європейці ще півроку тому (якби Трамп відмовився від НАТО в обмін на допомогу Росії в інших проблемних напрямах). Дуже сумніваюся, що Адміністрація Трампа досягне більшого, ніж її попередники, прогресу з Росією. Справжнє послання поміж порожніх балачок у Гамбурзі звучить так: західним демократіям загрожує авторитарний, популістський і кумівський капіталізм у різних виявах. Передусім із Росії та Китаю, а віднедавна з Туреччини. Та й Угорщина, Польща й Філіппіни потрапили до цієї орбіти. Йому протистоять Анґела Меркель, Емманюель Макрон, Джастін Трюдо й іще деякі лідери, які від­стою­ють і відроджують ліберальний лад на Заході. Гамбурзькі протестувальники палили вогні в центрі одного з найвеличніших міст Європи, у той час як світ, що захищає їх, на межі великої пожежі. 

Герой України звернувся до матері затриманого російського окупанта. ВІДЕО

Герой України Володимир Жемчугов звернувся до матері затриманого на Донбасі російського солдата Агеєва, якого російська влада послала вбивати українців. "Новая газета" не оприлюднила цього звернення; шкода, можливо, це врятувало би життя і здоров'я когось із російських солдатів, що блукають Донбасом, і чиї російські мами поки що щасливі отримувати грошові перекази від синів-контрактників. Ці російські жінки не замислюються, де їхні сини несуть службу, кого вбивають, за що отримують гроші. Або роблять вигляд, що не знають. Володя їм нагадує. Послухайте... І шкода, що російські ЗМІ так і не оприлюднили цей ролик.

Сьогодні для гелікоптерів нельотна погода, але ми знайшли вихід – Матіос прокоментував обшук у "Вести"

Як повідомив прокурор, Головна військова прокуратура спільно з Департаментом захисту Нацполіціі та спецпідрозділом "Корд" проводить "другу хвилю" реалізаціі у справі злочинноі організації Януковича-Клименка. "Зараз проводиться 183 обшуки в приміщеннях, які належать еколиньому міністрові Клименку. Зокрема в офісному центрі "Гулівер" у Києві, декілька поверхів якого є власністю екс-міністра та членів його родини. Робота журналістів "Радио Вести", які входять до медіахолдингу Клименка та групи компаній "Юнісон", не припинилася, – повідомив Матіос. Головний військовий прокурор пообіцяв, що "сьогодні багато з украденого буде оцінено за законом української держави".

Місто не для людей: як Київ перетворюється на кам'яні джунглі

Зараз же хочеться зібрати всіх проектантів, скажімо, оновленої Поштової площі чи кам'яного мішка Бессарабки, де знищили всі дерева, і примусити їх один день прожити на території їхньої втіленої мрії. Просто не випускати їх із напроектованих ними кам'яних джунглів весь день від світанку до заходу сонця. Тим, хто вижив, дозволити займатися їхнім, прости Господи, урбанізмом далі. Але таких буде небагато. Особливою тортурою було б опівдні показувати знімки зеленої бульварної Бесарабки 80-90-х, до їхньої градотворчості, з пам’ятником Шолом Алейхему на канонічному місці на початку бульвару й лавочками в затінку каштанів. Ніяких транспортних проблем розширення вулиці за рахунок бульвару, як виявилося, не вирішило, бо на ній просто в три ряди стали паркувати машини під торговим центром, увімкнувши аварійки. А для проїзду так і залишилася одна смуга, як колись.

Стомився від тих, хто сприймає свою російськомовність як право не вчити українську – журналіст

Усе життя був російськомовним. Моє покоління у Криму було саме тим, що українську мову знало, однак майже ніколи нею не послуговувалося. Ми її тільки слухали – з екранів кінотеатрів або в телеефірі. Спілкуватися не було із ким. Закон про мовні квоти тут ні до чого. Просто одніє миті стомився від тих, хто сприймає власну російськомовність як право не вчити українську. Починати завше треба із себе. От і почав. Стати справді двомовним може кожен - це просто питання бажання. Реальність змінюють ті, хто сам готовий змінюватися.

Як і чому Верховна Рада марнує свій час

Є очевидні групи інтересів, які складаються з тих діячів медичної та освітньої галузі, які чудово влаштувалися в наявній системі, гребуть гроші, використовуючи її тіньові сторони, й геть не хочуть, аби якісь реформи зруйнували їхню систему збагачення. У цих груп достатньо грошей і впливу, аби "мочити" своїх опонентів і псувати життя тим, хто намагається щось міняти. Кому треба ускладнювати собі життя? Тим паче, що значна частина депутатів спродівається, що як їм треба буде лікуватися або навчати дітей, то вони зможуть чи скористатися власним ексклюзивним становищем, чи взагалі зробити це за кордоном. І головне – зрозуміло, що зміни в таких чутливих для населення сферах як медицина та освіта будуть викликати хвилювання й занепокоєння.

Без Нікіт, Кірілів, Альон і Філіпів. Час перестати соромитися своїх імен

Вони можуть залишатися при своїй думці, але я наводжу правила відтворення цих імен згідно з нормами української мови. Названі імена – християнські, що сягають гебрайських (Ганна) та давньогрецьких коренів (Олена, Пилип). Імена ці прийшли з прийняттям християнства, вони пристосовані до фонетико-морфологічних законів кожної мови. Гебрайське Hanna, давньогрецькі Helene і Philippos в українській мові набули форм Ганна, Олена, Пилип. При відтворенні латиницею – Hanna, а не Ganna, як неправильно написано в закордонному паспорті тітки Сергія Гірки. Імен Єлєна, Філіп в українському офіційному ономастиконі немає. Анна є рідковживаним варіянтом до Ганни. Поширення останнім часом серед українців імен Анна, Єлєна, Філіпп, Альона є наслідком денаціоналізації.

Нікітам, Кірілам та іншим в українській мові не місце – так само, як і Владімірам і Сєргєям

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини