MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 28 липня 2017

1799 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 28 липня

Чому нові санкції США проти Росії – визначальні

Насправді значення нового санкційного законодавства виходить за межі його безпосереднього змісту. Це, мабуть, найважливіший документ у світі за останні роки. По-перше, він виключає навіть теоретичну можливість легалізації результатів загарбницької політики путінської Росії. Якщо закон запрацює, то США ніколи не визнають анексію Криму, а, значить, не визнає і більша половина світу. Політика Росії будь-яким способом домогтися визнання анексії Криму шляхом впливу на вибори та підкупу західних політиків – зазнає повного фіаско. По-друге, він переводить українське питання в дещо іншу площину. От чому в ЄС так критикують санкції, адже вони стосуються реальних питань і реальних інтересів, а не видимості. У ЄС планували "боротися за суверенітет України" на словах не одне десятиліття, співпрацюючи з Росією в найбільш значимих сферах. Це було б просто та зручно. Тепер "українська проблема" стає і європейською проблемою.

Арештовано майно Клименка на суму шість мільярдів гривень

У ході розслідування справи злочинної організації О. Клименка військові прокурори ГПУ взяли участь у розгляді 258 клопотань у судах щодо заходів забезпечення кримінального провадження. Найбільша їх кількість (163) стосувалася накладення арешту на майно підозрюваних. Усі клопотання задоволено. За проміжними результатами підозру оголошено 46 особам, серед яких керівники регіональних податкових, а також сам колишній міністр доходів і зборів О. Клименко. Під вартою залишається дев'ять осіб, іще 18 перебувають під заставою на загальну суму 59 млн грн. Майно підозрюваних арештовано на суму 900 млн. грн. Сума арештованого майна О. Клименка та його афілійованих компаній сягає ще 6 млрд грн.

Експерт: 25% переможців конкурсу до Верховного Суду – недоброчесні

30 із 120, рівно 25% переможців конкурсу до Верховного Суду – недоброчесні. До оголошення рейтингу вчора недоброчесних кандидатів було 76 із 319, себто 23,82%. Тобто якби переможців обирали випадково, а не у Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, результат був би кращим. На сьогодні це головне, що треба знати про ВККС і конкурс до Верховного Суду. Більше – згодом. Ми все-все проаналізуємо детально.

День Володимира Великого: яким було його правління

Правління Володимира Великого (980–1015 рр.) мало велетенські наслідки для України. Князь запровадив в Україні християнство й поширив його на підлеглі Києву землі Східної Європи. Князь звів численні міста навколо Києва по Десні, Остру, Трубежу, Сулі, Стугні для захисту від кочовиків. За його часів закон в Україні став писаним, як у решті цивілізованих країн. Старовинні літописи скрізь пишуть ім’я князя з українською вимовою – "Володымер" або "Володимир".  Князь посилив контроль Києва над землями сучасної Центральної Росії: на початку його правління в’ятичі припинили платити данину, але 981 року Володимир наклав її повторно "від плуга", тобто від кожного домогосподарства. У битві на річці Піщаній воєвода Володимира Вовчий Хвіст розігнав радимичів. 

Промова про мову: як українській воювати з російською

Коли Росія почала війну проти України, то воювати стали також і мови. Я належу до партії війни в Україні, тому вважаю, що українська мова прямо й беззаперечно має воювати з російською повсюдно. Не буває ситуації, коли країни воюють, а мови – ні. Водночас я вважаю, що на відміну від росіян-імперців, які протягували своє бачення мовного поглинання української безпринципно, підло, зверхньо і приховано, українці мають діяти принципово, благородно, на рівних і відкрито. Будь-який російськомовний громадянин України має право не вживати українську мову, але він тоді не може повноцінно виступати в публічних ситуаціях. Водночас позбавляти його права на таку публічну комунікацію не варто – хай комунікує, хай ганьбиться, хай переживає, хай вчиться. Якщо захоче, навчиться, і йому допоможуть.

У Дніпрі на Алеї пам’яті героїв АТО зловмисники пошкодили стенди з фотографіями загиблих

У Дніпрі сьогодні вночі на Алеї пам’яті героїв АТО невідомі зловмисники пошкодили стенди зі світлинами загиблих. Як повідомляють у відділі комунікації ГУ Національної поліції в Дніпропетровській області, зловмисники зірвали десятки знімків загиблих і розкидали по землі. Про це в поліції стало відомо сьогодні вранці, сам факт вандалізму виявила зранку прибиральниця. Наразі на місці події працює слідчо-оперативна група. Вивчають відеоматеріали із камер зовнішнього спостереження. Найближчим часом матеріал буде зареєстровано до єдиного реєстру досудових розслідувань попередньо за ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Чому називаємо Гаястан Вірменією

Чому українською ми називаємо Вірменію Вірменією, а не Арменією? Вірмени свою країну називають Арменія, пише читач Влад. Почнімо з того, що вірмени називають свою країну Гаястан. Мешканці цієї країни українською мовою були ормени, бо українська не любить початкового а. Порівняймо: Олексій, Олександр, оренда. Згодом перед о з'явився протетичний (приставний) в, далі за фонетичним законом української мови о в закритому складі перейшов в і: ормени – вірмени. Порівняймо: вівця, вікно, вітчизна з первісних овця, окно, отчизна. ... Приросток, наросток, а ще – дієйменник замість інфінітивсередник – замість крапки з комою були вживані в українській мові. У часи боротьби з "українським буржуазним націоналізмом" використовувати їх заборонили. Тепер їх варто повернути, принаймні як синоніми.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини