MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 2 жовтня 2017

897 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 2 жовтня

90% проголосували за вихід з Іспанії – уряд Каталонії

"Каталонський уряд заявив, що близько 2,26 мільйона людей віддали голоси на забороненому референдумі за вихід з Іспанії в неділю, і 90 відсотків з них проголосували за відокремлення", – йдеться у повідомленні. При цьому агентство уточнило, що це приблизно 42,3 відсотка від загальної кількості виборців Каталонії, яка складає 5,34 мільйона. Як відомо, 1 жовтня в Каталонії відбувся референдум про від'єднання. Мадрид оголосив голосування незаконним і намагався його зупинити за допомогою силовиків. За даними місцевої влади, в результаті зіткнень активістів з поліцією постраждали сотні людей.

Чому Україні потрібна саме деокупація

У країні точиться суперечка. Нам кажуть, що окуповані території треба реінтегрувати, бо це – мирний і гуманний спосіб у порівнянні з військовою операцією. Таким чином класичне поняття деокупації – припинення режиму окупації різними методами – непомітно підміняється винятково військовим, силовим звільненням захоплених територій. А реінтеграція – відновлення громадянства після його втрати – трактується як єдиний прийнятний для України шлях. Суди над людьми, що не бояться констатувати факт іноземної окупації українських територій, як і шельмування всередині країни тих, хто вимагає: "Спочатку деокупація – потім реінтеграція", – це один і той самий процес. Він спрямований на те, щоб не дати сформуватися потужному запиту на деокупацію по всій території України (як окупованій, так і вільній).

27 років тому студенти здобули Україну

Сьогодні, 2 жовтня, в Україні відзначаємо дуже важливу дату – 27-му річницю студентської Революції на граніті – першого успішного ненасильницького політичного протесту проти комуністичної влади в Українській РСР. 2 жовтня 1990 року в Києві на нинішньому Майдані Незалежності студенти розбили наметове містечко й оголосили політичне голодування. Більшість становила молодь із Києва, Львова та Дніпра. На їхню підтримку почали страйкувати студенти майже всіх вищих навчальних закладів Києва, а також учні технікумів, ПТУ і старшокласники. Студентські акції протесту пройшли і в обласних центрах, зокрема Луганську та Львові, утім, вони були не такими масовими. Учасники голодування висунули до влади політичні вимоги, серед яких головними були...

Мовний урок від Лі Куан Ю

У Сингапурі, як відомо, державна мова – англійська, з огляду на історичні обставини. А друга – китайська класична… Саме Лі Куан Ю, з великим потугами й несамовитою боротьбою, свого часу здолав відцентровий мовний сепаратизм і домігся – як того, що Сингапур сьогодні говорить англійською, так і того, що китайська – саме класична, а не діалектна. Це допомогло зберегти сингапурську ідентичність, стабільність і помірковану культурну моногамію в цьому строкатому й далеко не найспокійнішому регіоні планети… І от коли Лі Куан Ю вже був на пенсії та не впливав на рішення уряду, той самий уряд вирішив лібералізувати мовну політику й (тільки-но) дозволити мовлення на діалектних китайських мовах по місцевому телебаченню.

Як українцеві зберегти принциповість, оцінюючи події в Каталонії?

Я не дам простої відповіді, бо простої відповіді на такі питання не існує в природі. Я лише нагадаю, що жоден окремо взятий принцип не можна зводити в абсолют і керуватися ним без урахування інших принципів. Жоден. Без винятків. У реальному житті важить лише сукупність взаємно суперечливих принципів, важкий компроміс між якими найкраще (хоч і не без помилок і локальних провалів) забезпечує виживання людства. Однаково згубно – забувати про ці принципи і зводити будь-який із них в абсолют.

Цифрова Україна-2017. Чим можна пишатися і що виправляти

"Убер", а відповідно, зміна правил гри для всіх учасників ринку – безготівкова оплата, мобільні додатки, покращена підтримка. Розвиток ЦНАПів (дякуємо безвізові). Хоча не зрозуміло, чому ДП "Документ" продовжує брати гроші за пришвидшену процедуру за сім днів, якщо строки не виконуються (не з вини клієнта). Кабінет платника податків. Як не дивно, подавати звітність та платити податки можна порівняно просто. І досить давно. "Укрзалізниця" запустила мобільні застосунки. Можна їздити в Польщу на "Інтерсіті" (й назад). Однак, якщо там буде їхати Саакашвілі, то вже не можна. Ну й іноді доводиться їздити стоячи.

Анджеліна Джолі презентувала мультфільм, сценарій до якого написала українка

Сценарій фільму заснований на книзі канадської письменниці Дебори Елліс. Стрічка розповідає про життя дівчинки на ім’я Парван, яка живе під режимом талібів в Афганістані й змушена видавати себе за хлопця, аби допомагати родині в той час, коли її батька несправедливо ув’язнили. 42-річна Аніта Дорон народилася в місті Берегове на Закарпатті. Нині вона мешкає у Канаді, є режисеркою, сценаристкою, продюсерк, оюоператоркою й авторкою сценаріїв багатьох фільмів. Серед її робіт: “Менш благословенний” (2012) за романом канадського письменника Річарда ван Кемпа, який отримав найвищі нагороди на кінофестивалях у Канаді.

 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини