MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 3 жовтня 2017

1013 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 3 жовтня

Як і чому виникають нові країни

Розвиток ситуації може бути досить різним залежно від навколишнього політичного середовища. Шотландія отримала достатню автономію від Великої Британії, щоби зиски від збереження унії переважили (але тепер шотландці невдоволені Брекзитом, тож знову постане питання про незалежність). Фландрія фактично живе в умовах конфедерації, яку поступово виторгувала. А у випадку Каталонії, схоже, мадридський уряд не зміг запропонувати каталонцям рішення, яке би їх задовольнило, і не вдався до достатньої пропаганди переваг, щоб без страху дозволити референдум, як це зробив уряд Сполученого Королівства. У кожному разі, силові рішення проти власних громадян у модерній країні ніколи не призведуть до бажаного результату.

Сила – єдина цінність: культурні бренди Росії

Більше леліяти нічого. Пам’ятник Калашникову, ніби вкрадений із могили братка з 1990-х, урочисто відкрив міністр культури Росії, а сам автомат він, міністр, назвав культурним брендом Росії. Якщо вдуматися, це ж утіха суцільна. Не композитор, не письменник, не балалайка, зрештою. Автомат! Культурний бренд – машина для вбивства. Шкода, що ніхто не здогадався зробити ще відчутнішою силу за допомогою численних фігурок убитих. Треба б обставити пам’ятник великою кількістю фігурок усіх кольорів шкіри. А ще краще – зробити постамент із людських тіл, нехай Калашников зі своїм автоматом стоїть на них, показуючи незламну міць російської зброї. Ось це справить враження, повірте! А наступного дня той самий міністр відкрив у Москві пам’ятник Сталіну.

Нова реальність: національне питання аж ніяк не закрито

До Каталонії та Шотландії багато хто вважав, що національне питання в Європі закрито. Європа, мовляв, це наднаціональна реальність, національне питання – це давнє ХІХ століття, про нього можна забути, ми ж сучасні й модерні, постмодерні навіть. І тут українцям було складно: ми були одні з останніх, хто вскочив на цей старий потяг творення націй – і хто постійно мав відчуття, що він лізе зі своїм "ХІХ століттям" в епоху гіпстерів. І всі нам казали: мовляв, ви останні, нумо хутчіш, розберіться там зі своєю ідентичністю, бо ми вже всі далеко вперед пішли, ми вже всі глобалізовані, ось вам п'ять років – упораєтеся? А виявляється – ні, виявляється, національне питання зовсім не закрите, навіть для такої чудесної, розмаїтої, карнавальної, саградофамільної Барселони. І також виявляється, що українці – не останні. Що будуть іще.

Сапери розміновують території на Приморському напрямку. ФОТО, ВІДЕО

 

За минулий тиждень у секторі військові сапери здійснили перевірку 13,8 га території першої лінії оборони та “сірої зони”. У результаті злагоджених дій інженерних підрозділів тільки за останні сім днів було піднято та знешкоджено 481 вибухонебезпечний предмет. За словами військовослужбовця Збройних сил України з позивним “Араб”, військові сапери займаються розмінувальними роботами щодня, здійснюючи по два-три виїзди. Групи зачищають небезпечні ділянки, виявляють, знешкоджують і знищують міни, снаряди й інші боєприпаси. У середньому одна група за добу піднімає та утилізує 30-50 вибухонебезпечних предметів.

Мешканці села Пікузи звернулися до ООН із вимогою звільнити їх від російських окупантів

На Донеччині жителі села Пікузів передали співробітникам Організації з безпеки і співпраці в Європі листа, адресованого адміністрації Новоазовського району, ООН і Міжнародному комітетові Червоного Хреста. Як повідомили в ОБСЄ, в ньому люди зажадали, щоб із житлових районів їхнього населеного пункту були негайно виведені озброєні люди, які там перебувають. При цьому Пікузи, незважаючи на те, що розташовані в так званій буферній зоні, наразі окуповані російськими гібридними військами. У свою чергу в ОБСЄ також підтвердили, що помітили в селі двох озброєних бойовиків. Місцеві жителі також повідомили про труднощі, з якими стикаються, зокрема, відсутністю подачі газу.

Правоохоронців закликали покласти край зухвалій протидії декомунізації на Одещині

УІНП у березні 2017 року звертався до кубейського сільського голови щодо необхідності демонтажу пам’ятників Леніну та Калініну на території села, які, відповідно до вимог декомунізаційного законодавства містять символіку комуністичного тоталітарного режиму і підлягають обов’язковому демонтажу. Тоді ж УІНП скерував звернення начальникові Болградського відділення поліції Головного Управління Національної поліції України в Одеській області зі проханням вжити заходів для припинення зазначеного порушення чинного законодавства. Як стало відомо з повідомлень у засобах масової інформації, нещодавно на Одещині в селі Кубей було не лише не демонтовано, а й відреставровано пам’ятники Ленінові та Калініну. Для цього з сільського бюджету було виділено 50 тисяч гривень.

Кремль боїться наступу сил АТО на Донбасі

Стільки сил сюди зігнали, щоб законсервувати конфлікт і тримати Україну на короткому повідку. Без інтеграції і без розвитку. Путін думає, що напхав на Донбас техніку й озброєння та утримає територію. Ще одна причина такої "залізної насиченості" – панічна фобія Кремля, що наші війська підуть у наступ і поженуть цю подобу війська в бік російського кордону. Тому чисельністю окупаційного угрупування треба оперувати лише як частиною військ противника. Велику небезпеку становлять розосереджені біля нашого кордону батальйонні тактичні групи ЗС РФ. Росіяни готові до вторгнення в разі наступу наших військ. Тобто це основний стримувальний фактор для проведення нами військової операції зі звільнення Донбасу. Плюс узяті на себе зобов'язання в Мінських домовленостях.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини