MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 жовтня 2017

686 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 жовтня

Посольство України отримує вибачення від чехів через заяву Земана щодо Криму – дипломат

"Хочу подякувати десяткам чехів, часто зовсім незнайомим людям, які сьогодні надіслали посольству слова підтримки і... вибачень. Я добре знаю, що мільйони чеських друзів солідарні з українцями в нашій боротьбі проти російського агресора й окупанта. Інакше й бути не може в країні, народ якої дав світу Вацлава Гавела", – написав український дипломат. Нагадаємо, Мілош Земан під час виступу в Страсбурзі на осінній сесії Парламентської асамблеї Ради Європи запропонував заплатити Україні й "узаконити" анексію Криму. У Посольстві Чеської Республіки в Україні вказали, що Земан у ПАРЄ висловив особисту позицію щодо анексії Криму й порадили звернутися за коментарем до офісу президента Чехії.

Порошенко виступив у ПАРЄ. ФОТО

Порошенко поінформував про ініціативу щодо миротворців на Донбасі. Розповів про внутрішні реформи, створення антикорупційних структур, не оминув теми закону про освіту. Президент наголосив, що цей закон допоможе дітям нацменшин оволодіти державною українською, аби мати більший доступ до вищої освіти і стати конкурентнішими. Особливий блок виступу було присвячено темі заручників. Порошенко розповів історії Сенцова та Кольченка, Асєєва і Козловського, Сущенка й наших військових, яких утримують за вірність присязі та проукраїнську позицію, нагадав про долю Умерова і Чийгоза. Президент зосередився на політв'язнях Кремля, на кримських татарах, що їх тероризує окупаційна влада, на заручниках на окупованих територіях.

Розвитку економіки в Україні насправді заважає дві речі

Захист вітчізняного виробника – гарна теоретична ідея. Але на практиці це буде захист прибутків власників українських компаній із доступом до політиків за рахунок власників інших компаній, платників податків та українських працівників. Дійсно, захист від іноземних компаній означає менше іноземних інвестицій, менше робочих місць у цих іноземних компаніях і менше податків для держави, тому що іноземні компанії є більш прозорими, ефективними, та законослухняними. А якщо це не так – і є галузь чи окремі українські компанії, які є ефективнішими та привабливішими для клієнтів, інвесторів і працівнікив, ніж іноземні, то вони й так виграють у конкурентній боротьбі. (Є винятки – підтимка експорту, якщо інші країни захищають свої ринки чи підтримують своїх експортерів).

Час дати старт медичній реформі

Отже, щоб змінити такий стан речей, який не влаштовує нікого, крім корупціонерів, необхідно дати старт медичній реформі. За відповідні законопроекти слід проголосувати в жовтні, інакше неможливо запустити зміни на первинній ланці охорони здоров'я в січні 2018 року. Пацієнт зможе вибрати, до якого лікаря іти й до якої лікарні звертатися. Пацієнт отримає увагу та повагу лікаря, бо куди піде пацієнт – туди підуть за ним гроші. Пацієнт отримає фінансові гарантії, що надані йому медичні послуги будуть повністю оплачені державою. Лікар також отримає свободу працевлаштування і зможе обирати, працювати як найманий працівник чи ­як приватний підприємець. Лікар отримає увагу керівників, бо відтепер за ним будуть стояти його пацієнти і кошти. А це означає, що лікарі отримають гідну легальну заробітну платню.

У нас вороги не тільки на Сході – журналіст

Вважаю однією з найбільших помилок думку про те, що в нас вороги – тільки на Сході. І постійне намагання озиратися на всіх навколо – а чи нікого ми не образили своїм бажанням жити на своїй землі й говорити своєю мовою? Ну чи то пак, щоб у державних школах, фінансованих коштом українського державного бюджету, навчання велося – нечувана справа – українською мовою. На жаль, із Заходу в нас також є величезні проблеми. Угорщина, Румунія та, на жаль, і Польща – це країни, які в глибині душі, а останнім часом вже навіть на поверхні, мають до нас історичні претензії. Про територіальні поки мова ніби не йде. Але турули (угорський національний символ) вздовж Закарпаття, історичні розвідки румунів про Східну Буковину та польські гасла "Львів – польське місто" говорять про те, що й це можливо.

Ціна співпраці зі Кремлем

"Касперский" був одним із небагатьох успішних російських ІТ-стартапів, який перетворився на компанію глобального рівня. Звісно, не Facebook чи Google. Але оборот у $644 млн на рік – чимало для пострадянської компанії. Із них $150 млн доходу припадали на Північну Америку. І ось скандал – "Касперский" допоміг російським хакерам отримати секретні документи АНБ. Ні, вони не просто налажали (як скандал із автомобілями "Фольсваґен" у США), а тупо зробили протилежне своєму головному призначенню – захист інформації. Як результат, продукцію компанії заборонено використовувати в державних органах США. Наступними, хто став відмовлятися від співпраці, – компанії, що мають державні замовлення.

Ми всі сьогодні дуже схожі: Захід і Схід дрейфують у бік один одного

Захід і Схід сьогодні дрейфують у бік один одного. Багато в сучасній західній політиці сьогодні нагадує нашу політику – з її лицемірством, двозначністю, "діалектикою", "і-так-і-ні", ботами, підставами, корупцією та обманом. Йде взаємне зараження одие одним: як хорошими, так і поганими речами. Уже все менше сенсу говорити про те, що в Парижі, Берліні, Вашингтоні чи у Варшаві щось "радикально по-іншому", ніж у нас: ми всі сьогодні дуже схожі. Є ідеал нормального суспільства, і є купа сил, які його розкладають. Як тут, так і там.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини