MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 жовтня 2017

1130 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 жовтня

Самовизначення: важливий контекст

Чим відрізняються рухи за національне самовизначення в Каталонії, Криму, Косові, Квебеку та Шотландії? Чому Захід вважає "голосування" кримчан за "приєднання" до Росії недійсним, а от Косово більшість країн визнає окремою державою? Ці питання можуть видаватися складними, особливо людині, яка під час холодної війни палко захищала права поневолених народів. Найкраще проаналізувати ситуацію з погляду моралі й у контексті історії. До 1989–1991 років комуністичне тоталітарне правління і кремлівський колоніалізм створили таку токсичну спадщину, що світ аплодував кожній країні, яка обирала бодай якийсь зручний для себе шлях до свободи. Нарікання тих, хто від цього програв, наприклад мігрантів, які оселилися в Естонії й Латвії за радянських часів, відійшли на другий план порівняно зі правами корінних народів цих країн.

Парламент проголосував за медицинську реформу

Сьогодні Верховна Рада схвалила проект закону "Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів" (6327) в другому читанні й у цілому. При цьому до законопроекту було внесено чимало правок. Із-поміж них трьома основними змінами є вилучення: положення про запровадження міжнародних настанов шляхом визнання їх джерел, можливості фінансування первинної ланки через механізм субвенції та поняття про співоплату за медичні послуги.

Російські окупанти й колаборанти ігнорують загрозу техногенної катастрофи на Донеччині

Нагального вирішення і прискорених ремонтно-відновлювальних робіт потребує ліквідація загрози техногенної катастрофи поблизу населеного пункту Новгородського Донецької області. На місцевому фенольному заводі вже тривалий час необхідно провести роботи з укріплення протиаварійного захисту дамби шламонакопичувача третьої черги, що поблизу лінії розмежування сторін. На сьогодні в цьому штучному резервуарі зібралося майже 33 тисячі тон рідких відходів, що містять фенол, нафталін, формальдегіди, сірчану кислоту, нафтопродукти ц інші небезпечні хімічні сполуки, що утворилися в процесі роботи підприємства. Внаслідок обстрілів з боку незаконних збройних формувань ОРДО на цьому об’єкті підвищеної небезпеки виведено з ладу трубопровід, через який здійснювалась відкачка води.

Фундамент закладено: однозначний позитив медреформи

240 голосів за медреформу. Насправді навряд чи хто з депутатів не певний, що з медичною галуззю щось треба робити. Однак 240 голосів показують, що частина депутатів просто не впевнена, чи це саме те, що слід робити. Що закономірно: сфера складна, навіть самі лікарі й керівники галузі не впевнені, що і як саме слід змінити насамперед. Але загалом, якщо не занурюватись у фахові деталі, маємо однозначно позитивний момент: збільшення фінансування галузі  2018 року до 113,9 мільярдів гривень. А всього лише чотири роки тому, ще до початку війни, на охорону здоров’я закладали трохи більше дев'яти мільярдів – і вважали, що галузь нормально виживе. 5% ВВП на оборону і 5% ВВП на охорону здоров'я – це принципові моменти національної безпеки.

Харків театральний: засилля російської мови, совок і меншовартість

Питання в тому, що альтернативи немає, адже українською мовою ставлять лише кілька спектаклів останніх років. А мені хотілося б, аби їх було принаймні порівну, щоб на сценах українського Харкова лунала українська, щоб у ТЮГу й театрі ляльок ставили українські казки, а не лише світову й російську дитячу класику. Інакше ми й далі культивуватимемо статус Харкова як "русского города", прищеплюючи цю інформацію з дитинства, вирощуючи нове покоління, яке, як і їхні батьки, буде переконане, що українська мова зайва й непотрібна в їхньому житті. Навіть у наших театрах ми й далі борсаємося в радянському минулому зі старшими й молодшими братами, російською як мовою "міжбратнього" спілкування та старими героями, яких уже не знають сучасні діти, хоча пора вже давно вирости з нього.

Криве російське дзеркало українського "Прямого"

Коли вмикаєш "Прямий", четверо зі п'яти ведучих – російські журналісти. От, наприклад, як учора, у "Вечірньому праймі". Безумовно, це професіонали й люди з іменами. Але весь асоціативний ряд, паралелі живі та красномовні – з російського життя, картини російських реалій... Може, хто не помітив – ми давно інша краіна, в якоі інша історія і ми інші. Я не збираюся викривати ніяких спецоперацій чи шукати якихось спеціальних сенсів у журналістській роботі. Я в це не вірю й нічого подібного не вбачаю. Просто ведучим так зручно, так близько це їхнім серцям, а "русская жизнь" – це рідний досвід! Але ми інша країна – Україна! І пишамося цією інакшістю, особливо тепер, безкінечно.

Очікування – реальність: українка про популярні міфи життя в США

Особливе горе в мене було з індусами й темношкірими. Коли працювала на ресепшені, пам'ятаю один телефоний дзвінок: темношкіра жінка вирішила мене погнобити. Я разів п'ять ввічливо перепитувала, що вона хоче, і просила її, щоб говорила повільніше, а у відповідь отримала щось у стилі "понаєхало тут". Я її перевела на мою колегу, а сама побігла заплакнути в туалеті. З американцям проблем немає, бо в них зрозуміла вимова, а з темношкірими я й досі не дружу. Я їх уже розумію, але їхній стиль та інтонації вселяють у мене страх. Жартую, але з долею правди.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини