MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 1 грудня 2017

982 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 1 грудня

24 серпня чи 1 грудня – якого дня 1991 року Україна відновила свою незалежність

Спроба окремих авторів (в основному з Росії) обґрунтувати нелегітимність Акта від 24 серпня з огляду на наявність закону СРСР 1990 року (про порядок вирішення питань про вихід союзної республіки зі складу СРСР), не витримує жодної критики. Адже Конституція СРСР зазначала про "вільний вихід", тобто сецесію без жодних умов чи попередніх рішень. І це не потребувало чиєї-небудь згоди, тим паче – згоди органів влади СРСР. Тому є всі підстави говорити про неконституційність зазначеного закону СРСР 1990 року. Безумовно, всеукраїнський референдум 1 грудня 1991 року має важливе історичне значення, але відновлення новітньої української державності відбулося саме 24 серпня 1991 року.

Управність рук і зміна вивіски: РПЦ маскує свою філію в Україні

Архієрейський собор Російської православної церкви зробив своєрідний "хід конем", виділивши окрему главу в статуті Московського патріархату. Тепер Українська православна церква Московського патріархату скромно називатиметься просто "Українська православна церква". Реальна причина такої м'якої "українізації" винятково назви церкви – прибрати дражливі для українців слова "Московський патріархат". Ні про яку відмову РПЦ від претензій на "канонічну територію", як вони називають Україну, насправді мова не йде. Просто сховалися за оновленою вивіскою. Не більше. І те, що формально центром керування стане Київ, по суті нічого не міняє. Всі реальні стратегічні й тактичні рішення будуть, як і раніше, ухвалювати в Москві. Ні про яку самостійність насправді мова навіть не йде.

Протистояння в нових умовах: як Заходові давати раду російській агресії

Джерело слабкості Заходу в протистоянні Росії – це мікс із пожадливості та змін, зумовлених розвитком технологій. Кремлівські гроші впливають на рішення наших політиків на найвищому рівні. Кремлівська пропаганда, що радше сіє недовіру й розколи, ніж відкрито просуває російські ідеї, впливає на настрої громадськості. Не можна сказати, що тут нічого не вдієш. Ми здатні підчистити фінансову систему, наполягаючи на відкритті реєстрів остаточних власників компаній, а ще на тому, аби корумповані банкіри, юристи та бухгалтери, які уможливлюють відмивання брудних грошей, потрапили за ґрати. Ми можемо змінити податкову систему так, аби багатії не могли ухилятися від сплати податків.

Як народні депутати неправильно рахують – і не тільки вони

Григорій Задорожній просить роз'яснити окремим депутатам і не тільки їм, як правильно вживати дієслово рахувати. Адже тільки й чути я рахую там, де правильно казати я вважаю, я гадаю, я маю на думці і так далі, пише читач. Читач має цілковиту рацію. Рахувати – це синонім до слова лічити: гроші, голоси виборців, дні до завершення чогось. Чи є слово віла синонімом до феї? Якщо так – чи не ліпше користуватися цим словом замість феї?Віла – це те саме, що русалка, а фея – чарівниця, переносно – чарівна жінка. Хай співіснують у нашій мові обидва слова. Віла, як і фея, – запозичене слово, тільки запозичене давніше.

Вибухи в нікопольському суді: де й у кого полетить наступна граната?

Два вибухи, що прогриміли в нікопольському суді, – тривожний дзвіночок. Тривожний для всієї правоохоронної системи. І зовсім не важливо, чому не було рамок металошукачів на вході в будівлю суду. На руках у населення багато найрізноманітнішої зброї. Рамки не допоможуть. Тому що якщо люди втрачають надію знайти справедливість у держави, вони починають творити її самостійно. Пам'ятайте конструктор "зроби сам" із далекого дитинства? Ось це з тієї ж опери. Справедливість власноруч. Боротися зі слідством безглуздо. Як збивати температуру під час гангрени. Лікувати потрібно причину.

У переговорах із Польщею Україна захищатиме повагу до українців. Інакше бути не може – Клімкін. ВІДЕО

 

"Наша історія налічує більше ніж тисячу років, це спільна історія. Тому маємо дивитися на неї очима істориків, а політично маємо йти далі. Повинні мати канал державного спілкування. Маємо говорити, а потім щось робити, а не навпаки", – зазначив очільник МЗС України. Він наголосив, що в перемовинах із Польщею Україна захищатиме повагу до українців: "Інакше бути не може. Ніхто й ніколи не виправдовував тих окремих осіб або окремі підрозділи чи їхні методи стосовно цивільного населення.  Але ми не засуджували, не засуджуємо і не будемо засуджувати тих, хто боровся і вмирав з Україною в серці".

Не розумію, як люди знаходять час не читати – філософ

Вільний час завжди є, навіть якщо життя божевільно швидке (а в мене воно таке зараз) – але якщо не знаходити час на читання, то він просто губиться на: втикання, дурні відео, сварки, пошуки винних, порожні балачки про сусідів чи колег, спроби довести самому собі, що ти кращий, ніж є насправді, депресії, тупі ги-ги-ги, необґрунтовані образи, обґрунтовані образи (які нічим не кращі, ніж необґрунтовані), дописи у фб (наприклад, цей), ідіосинкратичні прокрастинації (тобто втикання), ходіння колом (та іншими геометричними фігурами), плітки, чутки, мутки, балачки, – словом, все це мереживо stupid little things, в якому часто розчинається наше життя. Як на мене, краще почитати. Хоча би 10 хвилин у метро. Хоча би годину перед сном. Хоча би годину замість сну.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини