MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 13 грудня 2017

1184 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 13 грудня

Популізм: який він і чим загрожує демократії

Цікавим моментом є те, що електоральна база популістів – це не бідні люди, як прийнято вважати, а радше нижній рівень середнього класу, з відносно невисоким рівнем освіти (у західних термінах – закінчили школу, але не закінчили коледжу або вишу). А причиною голосувати є не бідність як така, а страхи того, що ситуація може бути гіршою в майбутньому (економічна, культурнатощо). Зазвичай популізм виникає, коли партія влади адекватно не реагує на зміну умов або просто є слабкою і нездатною реалізовувати свою політику. Добра новина також полягає в тому, що популізм – це завжди локальна проблема конкретної держави, через унікальність умов, в яких він народжується.

Московський патріархат створювали агенти НКВС – документи СБУ

Документи виявив львівський історик Роман Скакун у 9-му фонді архіву СБУ в Києві. Фотокопії матеріалів він відіслав російським колегам, які досліджують цю тематику. Із розсекречених документів випливає, що НКДБ СРСР і його підрозділи в союзних і автономних республіках, краях і областях займалися підбором кандидатів для участі в Соборі зі представників духовництва й мирян. Із цією метою потрібно було намітити "осіб, що мають релігійний авторитет серед духовенства і віруючих і водночас перевірених на агентурній або патріотичній роботі". 

Рівний до рівного: черговий етап дорослішання країни

На жаль, статистичні дані й особистий досвід спілкування вказують на те, що дуже велика кількість людей в Україні досі ніколи не виїжджали за межі своєї області. І не останнім фактором є недостатня кількість можливостей внутрішніх перевезень. Літаки – дуже дорого та лише декілька міст, автобуси – незручність наявних сервісів та особливості наших доріг. Залишається лише залізниця, якщо не брати до уваги такі альтернативні й не дуже надійні види, як автостоп, сервіси пошуку попутників чи навіть розвинутий річковий транспорт у світлому майбутньому. Про проблеми нашої залізниці можна говорити дуже довго, особливо маючи за плечима тисячі кілометрів досвіду на верхній полиці плацкартного вагона.

Батьки своїх народів: Масарик і Післудський

Цікаво буде порівняти їхні життєві долі, оскільки спільного в них досить багато. Обоє ще за життя стали ідолами, обоє купалися в народній славі, обох згадують із нотами ностальгії в голосі. Спогади про цих державних мужів приховують у собі потаємні бажання, пов’язані з колишньою величчю двох народів, проте бажання ці, з одного боку, доволі розмиті, а з другого – не дають тим народам позбутися буденних банальностей. Різниця у віці ювілярів значна. Пілсудський був на 17 років молодший за Масарика, але для своїх співвітчизників він і дотепер "дідусь", тоді як Масарика чехи називали "татусем". Обоє походили з нижчих класів суспільства. Юзеф Пілсудський був шляхтичем із бідного та провінційного литовського помістя й етнічно теж більше належав до литовців.

Державність Франції на порозі перших змін від часів Великої французької революції

Самостійність у корсиканському випадку не означає незалежності. Однак вонa означає набагато більше. Переможці бажають розмовляти з Парижем, зокрема, щодо визнання корсиканців окремою нацією у складі Франції й визнання корсиканської мови другою державною. Якщо так станеться, це буде першою зміною у тканині французської державності з часів Великої французської революції, бо саме після неї почалася насильницька уніфікація, саме після неї забороняли мови й змінювали регіональні кордони. Гільйотина – не тільки про людей, але й про народи Європи. Саме тому те, що відбувається сьогодні, – прекрасно, бо смерть нації та мови – така ж втрата для людства, як загибель людини.

Найпопулярніші місця світу за 2017 рік. ФОТО

Цьогоріч мандрівники найбільше відвідували США, Францію, Японію та Британію. Причому, великою популярністю користувались Діснейленди. Такі висновки експерти зробили проаналізувавши соцмережі та підрахувавши кількість фотографій з різних локацій світу. Так, вдалось скласти рейтинги найбільш відвідуваних місць, готелів та музеїв. 

140 років автору "Щедрика": як врятувати пам'ять про геніального композитора

У селі Шершні Вінницької області продовжує руйнуватися будинок, де Леонтович провів своє дитинство. Де батько-священик навчав його грамоті та грі на музичних інструментах, а талановита мати-красуня навчала народних пісень. І де композитор, якому судилося після життя отримати всесвітню славу, вбирав в себе українську мелодику – з якої і був згодом створений "Щедрик". Фігура Леонтовича для України є водночас символічною, і – звичайний для нас парадокс – мало не забутою. Народившись на Поділлі и отримавши там музичну освіту, у 1904-му 27-річний Леонтович поїхав підкорювати Донбас.

 

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини