MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 14 грудня 2017

1434 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 14 грудня

Ризики демократії по-українськи

Ризики, які приховує в собі демократія, – це не що інше, як плата за відносний громадянський мир. Так, іноді вона може бути досить високою, але тут українці нічим не гірші й не кращі за інші народи. Протиставляти "наївних і дурнуватих" українців "вдумливим і виваженим" європейцям просто некоректно, бо західний світ уражений популізмом не менше, ніж Україна. Наша проблема в іншому: у відсутності інституційних запобіжників, що допомагають пом’якшити можливі наслідки електоральних помилок.

Що залишилось для роздумів після візиту Дуди в Україну?

Питання, яке залишається після візиту, – якою є ціна, чи скільки коштує та підтримка, яку Польща надавала і продовжує за деякими треками надавати Україні? Ми роками думали, що та підтримка була безкоштовна і в інтересах самої Польщі. Виявляється, що вона мала певну ціну, й очікування Варшави щодо, зокрема, прославлення Україною лише "правильних" з її погляду героїв розглядається польськими партнерами як частина плати за підтримку. Питання за гарячими слідам візиту: що конкретно ми винні будемо Польщі за підтримку, наприклад, на рівні РБ ООН, яку вчора обіцяв Дуда в Харкові в контексті непостійного членства РП із другої половини січня? Чи можемо ми дозволити собі польську підтримку й надалі?

Йти в інший бік: напрям розвитку українського Донбасу

Вільна частина Донбасу зараз переживає справжній бум, хотілося б сказати, відновлення чи будівництва, але поки що виходить фінансових вливань. Гроші від європейських, американських і навіть японських урядових чи неурядових фондів та різноманітні субвенції рікою ллються в усі сфери життєдіяльності. Наприклад, Кабмін розподілив 17 млн грн субвенції з держбюджету місцевим бюджетам 2018 року на здійснення заходів підтримки територій, що зазнали негативного впливу внаслідок збройного конфлікту. Гроші виділено Маріуполеві, Покровську, Дружківці й Сіверськодонецьку.

Естонія – малесенька, але неймовірно прогресивна країна

99% населення країни диджиталізоване. Це означає, що ці люди не зберігають, не передають, не пересилають тони макулатури щодня, які ми називаємо документам. Не просиджують години в чергах, щоб отримати папірець для папірця, щоб отримати наступний папірець у наступному кабінеті для наступного папірця. Цифрова країна. Країна – не аграрна, не багата на корисні копалини, не має особливого географічного положення сама собі придумала чим вона може бути кращою в Європі і зробила це. Абсолютно всі послуги держави можна отримати електронно. Всі. Інтернет скрізь. 

Нардепка: Суспільне мовлення – перша жертва виборів 2019 року

Напередодні бюджетної ночі посли 20 країн Євросоюзу закликали українську владу виділити кошти для НСТУ в повному обсязі, єврокомісар Йоганнес Ган нагадав, що "недофінансування суспільного мовлення протирічить чинному законодавству України". Це абсурдний системний сколіоз: хтось великий і міжнародний обов'язково мусить нам погрожувати позбавленням підтримки, аби ми зробили те, що потрібно, власне, нам. Адже свобода слова – безумовний рефлекс, потреба першого рівня вільної людини. Це – перевірений і доведений факт, нам необхідно мати незалежного від власника, неупередженого мовника. Нам, а не їм. Не тому, що ми обіцяли це європейським партнерам, а тому що суспільству це обіцяли президент і прем'єр-міністр.

Невже не муляє? Скандальний пам'ятник Катерині ІІ в Одесі

Одеса – місто, де не просто мешкало й мешкає багато євреїв. Це цілий культурний міф, в якому єврейська компонента грає чи не центральну роль. Й ось як сьогодні нормальний одеський єврей, що не втратив своєї ідентичності, сприймає пам'ятник тітки, яка ввела смугу осілості після поділу Польщі? Ще раз: Катерина ввела в Російській імперії смугу осілості. Я не кажу, що пам'ятник треба знести, це нехай вирішують одесити або там суд, не знаю. Але як це взагалі монтується в принципі? Я вже не згадую, що вона ж ввела в Україні кріпосне право, тобто рабство, то питання окреме.

Чотири поради, як знайти власне покликання

Гарним стимулом для розвитку свідомості зростання є розуміння своїх сильних сторін і природних схильностей. Маючи знання про себе, що отримані науковими методами психодіагностики, набагато легше перейти від фіксованого мислення до свідомості зростання. Якщо ви хочете бути щасливим і жити в гармонії із собою, не шукайте на карті місця, де вам буде затишно, а почніть будувати свій корабель. Станьте капітаном свого життя тут і тепер і прямуйте за мрією з розумом. Не чекайте влучного моменту, особливого знаку чи подарунка долі – не попадіться в пастку фальшивого призначення.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини