MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 19 лютого 2018

1365 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 19 лютого

Повернення Донбасу на наших умовах

Уявімо, що Москва погоджується на український сценарій. Виводить техніку й вояків. Добровольці тікають самі. Захарченко та Пасічник зникають. Контроль над кордоном у блакитних касок. А що далі? А далі виявляється, що свою частину Мінських угод Москва виконала. І м'яч вже на стороні України. Яка тепер повинна проводити вибори, оголошувати амністію й давати регіонові особливий статус. І в цей час по всій країні політики й обивателі починають рити окопи. Одна частина громадян – проукраїнська, патріотична, яка пройшла через фронт – починає говорити про те, що "Донбас – наш" і його потрібно повертати. А інша – точно така ж проукраїнська, патріотична, яка теж пройшла через фронт – каже, що боролася не за повернення Донбасу, а за оборону від "руского міра".

Із чого починалися Революція гідності й російсько-українська війна

Дивлячись на нинішніх лідерів держави, багато хто із сумом каже: Майдан не призвів до фундаментальних змін, тому був марним. Але ця думка була б правильною, якби Майдан спочатку був якоюсь ретельно спланованою операцією, що ставила б перед собою конкретні кінцеві завдання й цілі. Багато хто сьогодні так хибно Майдан і уявляє. А опоненти Майдану охоче підіграють цій версії. Але можна стверджувати, що чийсь задум провалився тільки в тому разі, якщо цей задум існував. Однак у 2013-2014 році ніякого заздалегідь спланованого сценарію перевороту або революції не існувало. Народ на вулицях просто реагував на незграбні дії влади, які було неможливо прорахувати заздалегідь.

Розслідування злочинів проти Євромайдану. Які питання варто зараз поставити Луценку та Порошенку?

Ми з року в рік говоримо про проблеми розслідування злочинів, скоєних під час Євромайдану. А давно пора ставити конкретні запитання керівникам державних органів, які несуть політичну відповідальність за їхню роботу. У генерального прокурора варто уточнити, чому він усупереч здоровому глузду знову роз’єднав "справи Майдану" між різними відомствами та фактично зруйнував єдиний координаційний центр розслідування. На сьогодні, крім департаменту Горбатюка, ними займається військова прокуратура, Головне слідче управління, управління із злочинних організацій і слідчий підрозділ Департаменту міжнародної співпраці ГПУ.

Українця Олександра Абраменка нагородили золотою олімпійською медаллю Пхьончхана. ФОТО

На головному спортивному форумі Планети, який зібрав найкращих із найкращих спортсменів із 92-х країн світу, на честь українців замайорів синьо-жовтий прапор і пролунав гімн України. Почесну місію вручити медаль найвищого ґатунку першому Олімпійському чемпіону серед чоловіків в історії виступів збірної команди незалежної України отримав член виконкому Міжнародного олімпійського комітету, олімпійський чемпіон, президент Національного олімпійського комітету України Сергій Бубка. Цікаво, що рівно 30 років тому, 1988-го, нинішній головний олімпієць України саме в Республіці Кореяї на Олімпіаді в Сеулі здобув звання олімпійського чемпіона.

На кого можемо покластися: що показала Мюнхенська конференція з безпеки

Україна в найбільш крихкій безпековій ситуації з низки причин. У Росії є лише два сценарії: або приводити в нас до влади своїх, або знищувати країну. Часові рамки першого сценарію зрозумілі – 2019-й. Якщо там геть нічого не вийде, то час другого сценарію настане, коли Путін переконається, що Європа остаточно розгубилася й не готова навіть посилити санкції в разі його атаки, а Америка не вступить у гру. Над цим він натхненно працюватиме. Запобігти обом сценаріям ми можемо завдяки трьом елементам: зміцнення армії, зміцнення державних інститутів, зміцнення суспільної єдності. Роки два-три тому я б іще додав союзників. Але зараз не додам.

Як у світі визначають рівень корупції

Корупція – злочин специфічний. Оцінити його наслідки не просто. Які збитки, коли у вас вкрали, скажімо, авто, рахувати просто. Якщо ж крадуть можливості – полічити вже складніше. Наприклад, чиновники вирішили привласнити частину грошей на будівництво доріг. Прямий наслідок – погана якість дороги й постійні ремонти, тобто нові бюджетні втрати. Однак розбита дорога може спричинити трагічні аварії, каліцтва та смерті людей, які сподівалися отримати від держави якісні послуги (відремонтовані дороги) і сплатили за це податки. На цьому втрати не закінчуються. Ну, не поїде бізнес працювати в країну, з якої складно вивезти свою продукцію через поганий стан доріг.

Українське покоління кризи

Моє покоління – тих, кому зараз приблизно тридцять – ще не зазнало добрих часів. Ми народилися, коли совєтська імперія переживала агонію, в час турбуленції та дефіциту, падіння кумирів і врешті краху системи. Наше дитинство припало на початок дев’яностих, коли старої системи вже не існувало, а нову ще не встигли (та й не поспішали) створити. Цікавою темою для дослідження психологів, соціологів та антропологів культури може бути дослідження спогадів дітей того часу. Бо скільки я не спілкувався з ровесниками, в усіх досить бліді, схематичні згадки про той час. Таке враження, що через складні умови життя того часу наш мозок "підчищає" пам’ять, усуваючи з неї неприємні, подекуди важкі й болісні спогади.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини