MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 30 березня 2018

1760 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 30 березня

Трамп готовий до протистояння з Путіним і має намір його виграти

Телевізійний канал NBC цз посиланням на джерела в Білому домі розповів, що американський президент Дональд Трамп під час телефонної бесіди зі своїм російським колегою Володимиром Путіним попередив співрозмовника, що готовий до гонки озброєнь і має намір її виграти. Ці подробиці з'явилися через десять днів після бесіди не випадково. Більш того, зовсім не обов'язково вважати, що Трамп взагалі говорив із Путіним про гонку озброєнь. Тим паче, що "витік" подробиць супроводжується ще й публічним роз'ясненням факту, який дійсно мав місце. А саме пропозиції зустрітися, яку Трамп зробив Путіну. Тепер у Білому домі цю пропозицію трактують як "формальну люб'язність", мало не ритуал, якого Трамп дотримується під час всіх своїх телефонних розмов.

Нове обличчя німецької політики. Чи змінить її на краще новий міністр закордонних справ

Новий тон, заданий соціал-демократом Гайко Маасом, який заступив свого однопартійця Зіґмара Ґабріеля, дає надію на принциповіше німецьке ставлення до західних цінностей свободи. Відмінною від Ґабріелевої є й Маасова позиція стосовно путінської Росії. Перший постійно протистояв офіційній позиції федерального уряду щодо можливості відміни санкцій лише після повного виконання Москвою зобов’язань, узятих нею в мінських домовленостях. Наприклад, він бачив можливість полегшити санкції вже за умови дотримання режиму тиші на Сході України. Маас натомість наполягає на спільній західній позиції стосовно санкцій. "Криза в Україні, – сказав він, – це випробування нашої рішучості та єдності всередині ЄС, але також і з американськими союзниками".

New Eastern Europe: Сім циклів історії України

Підхід Кузьо до опису української історії окреслюється жанровими рамками роману. Останні 100 років він поділив на сім періодів, кожен з яких класифікується як "європейський" або "євразійський". Відповідно, до євразійських циклів належать: сталінський період, уряду Володимира Щербицького (першого секретаря Комуністичної партії України з 1972 по 1989 рік) і Віктора Януковича. Своєю чергою європейські цикли включають період десталінізації, час перших трьох президентів незалежної України (Леонід Кравчук, Леонід Кучма, Віктор Ющенко) і межу 2014 року, коли до влади прийшов Петро Порошенко.

Угода про ЗВТ між Україною та Ізраїлем: потенціал нашого експорту. ІНФОГРАФІКА

Чим цікавий ринок Ізраїлю українському експортерові? Тим, що в Ізраїлі знають українську продукцію і є до неї споживчі преференції, а ще товари можуть доставлятись морем. Торік ми експортували до Ізраїлю 245 нових товарів. Експорт товарів зріс на 23,8% і склав $604,6 млн. Найбільше зросли поставки продукції АПК та металургії. Ринок Ізраїлю є досить закритим, із високими ввізними митами, зокрема, для сільськогосподарської продукції. Тому Угода про вільну торгівлю відкриває можливості та конкурентні переваги для українських експортерів.

Про два середні класи в Україні: білий і сірий

Сірий – це і є українська реальність. Це добробут від несплачених податків, бізнес супроти дикого регулювання. Для сірого класу – розмови про Європу, з позиції реального стану справ, це розмови про Марс. Вони бачать усі рівні гниття системи – від поліції до фіскалів, від судів і до парламенту. Вони знають, що в нашій системі не може бути святих. Або "святим" може бути тільки той, хто нічого не робив. Як правило, це дуже конкретні люди, яким нецікаво слухати про європейські цінності, високопарні ідеали західного світу. Коли їм кажуть про європейську інтеграцію – вони питають "як", а не "навіщо". Звідси випливає ще одна велика різниця між цими класами.

Найєм: САП має очолити прокурор-кіборг Грищук

Нагадаю, що під час відбору керівництва САП і НАБУ Грищук набрав дев'ять голосів конкурсної комісії, у той час як Холодницький – сім. І велика частина громадянського суспільства, експертів і людей, особисто знайомих зі обома кандидатами, підтримували саме Грищука. На той час він служив у 81 ОАеМБр ЗСУ й уже пройшов Донецький аеропорт. І єдиним аргументом проти призначення прокурора-кіборга була недосвідченість Максима. Зараз цей аргумент відпадає – Грищук весь цей час пропрацював заступником глави САП, його дуже поважають колеги, й, наскільки я розумію, він має значний авторитет у детективів НАБУ.

Блютуз, ріп, блюрей – чому про них варто забути

У 20-х роках минулого століття в Україні була проведена велика робота щодо випрацювання наукової термінології, в річищі якої укладено незавершений "Російсько-український академічний словник" Агатангела Кримського та Сергія Єфремова. Але коли почалася боротьба з так званим українським буржуазним націоналізмом, багато оригінальних українських термінів вилучено й замінено зросійщеними, а то й просто російськими. Тепер українські терміни потрібно повертати до вжитку. Скажімо, вже відновлено в правах хімічні терміни арсенманган, замість миш'якмарганець. Те саме потрібно робити зі словами прогоничлинваяловий хідзлучник, тобто використовувати їх замість нав'язаних болтканатхолостий хідмуфта й подібних.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини