MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 4 травня 2018

374 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 4 травня

Як живуть і виживають українські медіа

Проблеми журналістики багато в чому зумовлені тими самими чинниками, що й проблеми політики. Головна з них полягає у відсутності незалежних джерел фінансування, необхідного для нормальної роботи. На жаль, наші громадяни не готові платити за контент ЗМІ, так само як не готові платити партійні внески на утримання партій. Інформацію український обиватель звик отримувати безплатно. А в цьому випадку, як відомо, починає працювати дуже просте правило: замовляє музику той, хто за неї платить. Ніщо не береться з повітря. Навіть у віртуальному світі інтернету. На сьогодні платними в Україні є тільки друковані ЗМІ, яких, на жаль, стає дедалі менше.

Про що свідчать електронні декларації нардепів за 2017 рік

Торік деяким депутатам особливо щастило. Євгенові Гєллєру з партії "Відродження", членові бюджетного комітету Ради, якась жінка подарувала майже $18 млн. Щасливцем є і лідер "Радикальної партії" Олег Ляшко. Він вказав у декларації, що виграв 571 тисячу гривень у лотерею. Щоправда, цими виграшами відразу зацікавилось НАБУ. Фортуна усміхнулася й Олексієві Ленському, який виграв у лотерею 76,5 тисяч гривень. Депутатові "Опозиційного блоку" Михайлові Добкіну пощастило з рідним містом. Він отримав 192 тисячі гривень стипендії від Харківської міської ради. Стипендію почесного громадянина Харкова та гроші від міськради отримали ще двоє нардепів – Олександр Фельдман і Віктор Остапчук.

Не час помирати: навіщо нам потрібні традиційні медіа

Без поводиря я беззахисний перед морем інформації, пропозиція якої збільшується зі швидкістю 30% на рік, і це випробування "вавилонською бібліотекою" може виявитися для мене понадсильним. Я потону серед мотлоху заголовків про способи боротьби зі грибком, фальшування американцями експедиції на Місяць і пошуки чакри Муладхари. Цю функцію відбору, первинної селекції потоку новин, а отже, структурування світу не слід недооцінювати. Гасло взірцевого бренда The New York Times не змінилося, здається, за останні півтораста років: "All the News That's Fit to Print". Тільки за цей час змінилися акценти. Раніше наголос робився на слові "всі", тепер на "заслуговують".

Здобутки та проблеми торгівлі України з ЄС. ІНФОГРАФІКА

А ви знали, що наші дерев'яні бочки, лижі, новорічні прикраси, парасольки успішно продаються в Європі? Із 1 січня 2016 року Зона вільної торгівлі між Україною та ЄС набула чиності. І наші підприємці дуже боялися, що через складні процедури стандартизованих вимог ЄС їм будуть закриті шляхи на європейські ринки. А що тепер із нашими страхами? За січень-лютий 2018 року українські компанії продали на європейські ринки товару на 3,324 мільйони доларів. Це майже на 40% більше, ніж за той же самий період минулого року. Європейський Союз остаточно закріпився як головний торговельний партнер України.

Яскравий приклад того, як державні органи імітують роботу. ДОКУМЕНТ

Саме через таку байдужість і незграбні відписки замість реальних дій Україна не спромоглася 22 січня 2018 року відзначити 100-річчя проголошення незалежності на гідному рівні, як це роблять Литва, Польща чи Фінляндія. Саме через це 100-річчя звільнення Криму українським військом на Чонгарі, в Новоолексіївці та Херсоні ми відзначали зусиллями вже згаданих Українського інститут національної пам’яті, Представництва президента в Криму, ініціативи "Героїка" на чолі з Павлом Подобєдом та інших громадських активістів. Щиро дякую цим людям, які не словом, а ділом утверджують українські цінності за відсутності реальної підтримки з боку урядових структур.

"Нехай щастить": росіян вислали з України через георгіївські стрічки

Чоловік та жінка прибули з Росії через Білорусь у приватних справах, "мали достатньо коштів для перебування в Україні та зворотні квитки". "Але на багажі туристів були прикріплені георгіївські стрічки, які заборонені в Україні. На прохання прикордонників зняти цю символіку громадяни РФ відреагували негативно", – додав речник прикордонслужби. Через відмову зняти стрічки прикордонники "відмовили даним особам у перетині кордону, тож зворотнім рейсом ті повернулися до Мінська". Олег Слободян підсумував, що "українці раді усім гостям" України, але вони мають "поважати її громадян та виконувати її закони".

Якою має бути Січ і чому перемир'я не розпочнеться після півночі

Таїса Паращук запитує, як правильно: Запорозька чи Запорізька Січ? Сучасні словники дають подвійне написання, але, на мою думку, зупинитися потрібно на варіянтові Запорізька Січ. Підстава така: перехід о-е в і в закритому складі розпочався в Х столітті, а завершився в XIII, тож на час заснування Січі за порогами (перша половина XVI століття) ікання вже стало нормою живого мовлення. Та й у народній пісні маємо: "Попереду Дорошенко, веде своє військо, військо запорізьке, хорошенько". Михайло з Краматорська запитує, як правильно: перемир'я має розпочатися після опівночі чи після півночі? Щоб уникнути омонімічного збігу зі словом північ як сторона світу, вживають після опівночі.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини