MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 11 травня 2018

2065 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 11 травня

Кілька позитивних слів про українську зовнішню політику

Ось останнім часом мав нагоду познайомитися з нашими амбасадами в Словенії, Хорватії й Лівані – і зустрів там чудових, сучасних, інтелектуальних людей. Йдеться не тільки про дипломатів, а й про персонал (знали б ви, наприклад, які класні наші прикордонники в Лівані!). Розумію, що тут ідеться передусім про потребу, бо в умовах війни країна потребує фахового й потужного представництва закордоном, куми-свати з таким уже не дають ради, тому й відбулися ці якісні зміни. Не скрізь, звісно, та й не всеохопно, але все одно тенденція обнадійлива. Тепер уже не доводиться червоніти за рівень наших дипломатів. А часом можна й попишатися трохи.

Макаров: Роздмухування ворожнечі в Україні – один із напрямів цілеспрямованої роботи Кремля

Доведеться повторити: робити з українців упродовж усієї нашої історії погромників почали свідомо ті, кому це було вигідно, і найбільше тут відзначилися комуністичні ідеологи. Що ж до нинішнього рівня міжетнічного напруження, то рубіж його усвідомлення позначив Євромайдан. Саме там стало зрозуміло, що Україну не лише називають своєю, крім власне українців із діда-прадіда, євреї (мем "жидобандерівці" найкраще це ілюструє), кримські татари, білоруси, вірмени й узагалі всі, хто шанує наш прапор, герб і гімн, а й готові віддавати за неї своє життя буквально фізично. А що, хіба є дим без вогню? Отож-бо, в умовах гібридної війни це неважко.

Ігри "Інтера" остаточно перестали бути безпечними – блогер 

Послідовна й постійна робота "Інтера" реанімує руйнівну технологію ще 2004 року: тоді Україна ділили на "три сорти", тепер – на "своїх і чужих", "хто з росіянами і хто проти них". І як показала історія, поділ цілком може стати реальним. Більш того: "наші", що формуються "Інтером", апріорі нелояльні до України, до "не наших". Зрештою, Бандера, Шухевич, Друга світова замість "ВВВ" і День пам'яті замість "Дня перемоги" вже просто стали невід'ємною частиною іміджу української влади. Відповідно, у влади просто не вийде ухилитися від нав'язуваного протистояння, що значно посилить конфліктогенність трансльованих "Інтером" тез.

Що має стати пріоритетом у політиці національної безпеки Великої Британії

Для Великої Британії очищення фінансової системи в Лондоні й офшорної мережі, яка її підживлює, має стати пріоритетом у політиці національної безпеки. Кошти невідомого походження руйнують наше суспільство. До того ж бездіяльність дискредитує нас в очах союзників. Як ми можемо наполягати, щоб Латвія навела лад у банківській системі для нерезидентів, чи повчати відважних українців у боротьбі з корупцією, коли самі не наважуємося на вагомі політичні рішення? Деякий прогрес усе ж таки є. Наша влада нарешті взялася за вразливу лазівку – Шотландію, де працює власна правова система.

Українці Лівану: нашого цвіту – по цілому світу

Українська література має давню традицію писання про Ліван – ще у XVIII столітті цю країну описав український православний письменник і публіцист Василь Григорович-Барський, який прожив у Триполі понад два роки. Справжньою перлиною української прози на орієнтальні теми є збірка Агатангела Кримського "Бейрутські оповідання", яка становить не лише мистецьку, а й науково-етнографічну цінність (до речі, завдяки зусиллям нашого посольства цю книжку було перекладено й видано арабською). Зовсім нещодавно українська література збагатилася ще одним твором про Ліван – Марина Гримич написала пригодницький роман "Ажнабія на червоній машині".

Нардепка: Безпекова ситуація на півдні Херсонщини викликає занепокоєння

Безпекова ситуація на півдні Херсонщини досі не набагато краща за весну 2014 року, коли російські військові зі Криму заглибилися на кілька кілометрів углиб материка. І зупиняли їх на Чонгарі звичайні мешканці українських сіл із мисливською зброєю. За чотири роки безпекові можливості України значно зросли, але присутність силових структур поблизу окупованого Криму мізерна, їх недостатньо для ефективної протидії постійній підривній діяльності Росії. Після відвідин прилеглих до Криму районів Херсонщини звертаюся до прем'єра із закликом вирішити нарешті питання про посилення присутності гвардійців, поліціянтів і прикордонників на півдні Херсонщині, особливо в Генічеському районі.

Хто в Горішніх Плавнях живе

Сергій запитує про похідні від назви міста Горішні Плавні, якою замінили колишній Комсомольськ на Полтавщині. Йому не подобається прикметник горішньоплавнівський, тому він пропонує казати: мешканець міста Горішні Плавні і міська рада міста Горішні Плавні. Думаю, що читач не має рації, бо вислів Горішньоплавнівська міська рада цілком відповідає законам української мови. Мешканець міста – горішньоплавнівець, жінка – горішньоплавнівка, у множині – горішньоплавнівці. Із середини минулого століття замість префікса й прийменника од- послідовно вживаємо від-відповідьвідзнакавідлуннявіддативідредагувативід Одеси до КиєваОд- часом використовуємо, аби уникнути надмірного нагромадження від-. Наприклад, він відійшов од вікна.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини