MENU

Огляд блогосфери від UAINFO. 27 червня 2018

996 0

Шановні читачі, до вашої уваги – традиційна добірка найцікавішого зі світу блогосфери за сьогодні, 27 червня

Наша безпорадність: пропагандисти РФ у Києві розводяться про захист свободи слова

Висновків із цієї події можна наробити дуже багато. І що ОБСЄ дозволяє росіянам собою маніпулювати, але робить вигляд, що нічого не відбувається, і держава Україна в цієї ситуації демонструє цілковиту безпомічність. І що в інформаційній безпеці в нас не просто дірки, а перехідній двір – по суті цим питанням взагалі ніхто системно та професійно не опікується. І що Національна спілка журналістів України дуже ефективно представляє інтереси частини медіаспільноти, умовно назвемо її "непроукраїнською", натомість журналісти, що відчувають себе громадянами України, виявилися нездатними створити організацію, що презентує їхню позицію, і залишилися роз’єднаними та німими.

Трампів радник Болтон між двох вогнів

Ці позиції діаметрально протилежні. При цьому сторони не вірять, що опонент дійсно дотримується своєї позиції. Й у Вашингтоні, й у Москві впевнені, що опонент усе розуміє – тільки вдає, що не бачить реальності. І варто тільки визнати реальність, як компроміс знайдеться сам собою. Саме тому діалог Джона Болтона та Сергія Лаврова буде діалогом глухих. І навіть зустріч із Путіним Болтону не допоможе. Але з іншого боку, Болтонові потрібно виконати завдання свого честолюбного шефа. Трампу потрібна зустріч із Путіним і потрібен результат. А Путінові достатньо просто зустрітися з американським колегою, це буде визнання його власної ролі.

Що слід усвідомити "героям" циганських погромів, їхнім симпатикам і всім нам також

І надалі роми залишаються об’єктом відрази й ненависті, на відміну від "великих культурних народів", руки яких по лікті у крові. І це робить циганів "законною дичиною", зручною "боксерською грушею" для тих, хто намагається сьогодні виховати в Україні нову "надлюдину", якій, мовляв, належиться зробити національну революцію. Я не знаю, як розв’язати ромське питання. Але я точно знаю, чого не може робити Українська держава. Вона не може толерувати, не кажу вже потай заохочувати, самодіяльне організоване насильство, якщо не хоче, щоб воно знесло її саму. Загравання з радикалами ніколи не призводило лібералів до перемоги.

Час навчитися виходити зі своїх бульбашок

У перший день медіафоруму Deutsche Welle в Бонні говорили про "бульбашку фільтрів". Це поняття, здавалося б, мало бути більше притаманним цифровому, молодшому поколінню, яке інформацію отримує переважно через персоналізовані пошукові запити в Google. Однак у глобальній перспективі це визначення можна накладати на різні соціальні групи. Хай там як, але кожен із нас живе у своїй "бульбашці", а з поширенням смартфонів і масовим переходом людей різного віку в соцмережі новим знанням та інформації все важче проникати крізь цю бульбашку, тож рівень загальної компетентності та критичного мислення стає все нижчим. 

Війна набирає обертів

Рада Європи – це організація, у якої земля вислизає з-під ніг. Учора на одній дискусії з послами й сьогодні на ПАРЄ це відчувалося гостро. І це відбувається не лише з нею, а з усіма ключовими міжнародними організаціями. Ні, у фіналі організації не зникнуть. Форма залишиться. Але суть інституціоналізму і правила гри докорінно зміняться. Війна набирає обертів. Просто хтось не хоче її помічати. Хтось помічає, але не хоче визнавати. Хтось визнає, але не хоче діяти. Хтось хоче діяти й обирає одну із сторін. А хтось і є сторона. Добре, що ми за принципи й цінності, але наближається час, коли і янголам цінностей буде тимчасово не до них.

Українці побачать найдовше місячне затемнення цього сторіччя

Уже за місяць, 27 липня, українці зможуть побачити рідкісне місячне затемнення, коли повний Місяць пройде через тінь Землі. Астрономи очікують, що повне затемнення триватиме протягом 1 години 43 хвилини, а часткове затемнення – до й після повної фази затемнення – 3 години та 55 хвилин. Це затемнення триватиме так довго, тому що Місяць пройде через найтемнішу ділянку земної тіні, відому як Umbra, що також надасть супутникові нашої планети червонуватого блиску "Кривавого Місяця". Цікаво, що у східних регіонах України затемнення буде видно краще, ніж на решті території країни. Орієнтовно затемнення можна буде спостерігати близько 22 години за Києву 27 липня.

Диканьки з Диканьки: чи можуть у Диканьці диканьці бути

Російські слова рассрочка і просрочка перекладаємо як розстрочка і прострочення. Але вислів купить (продать) в рассрочку українською мовою – купити (продати) на виплат. Тетяна Лазор пише: я мешкаю в селищі Диканька на Полтавщині. Мешканці нашого селища розділилися на два табори стосовно того, як їх правильно називати: диканці чи диканчани. Допоможіть, будь ласка, розібратися, хто ж ми такі. І як правильно в однині: диканець чи диканчанин, диканка чи диканчанка. Більш поширена досі форма, на жаль, – диканчанин, диканчанка. Але характерніша для українського словотвору диканець, диканька, диканьці.

Підписуйся на сторінки UAINFO у FacebookTwitter і Telegram

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини