MENU

На фестиваль «Трипільське коло» наехали рейдеры

1260 1

V Міжнародний фестиваль «Трипільське коло. Парад стихій», запланований з 28 червня по 1 липня у Ржищеві під Києвом, готує нова команда. Всередині дирекції, яка працює над наймасштабнішим еко-культурним фестивалем, визріли незгоди, внаслідок яких більшу частину організаторів усунуто від «кухні» фестивалю.

Його директор, 33-річний Олесь Журавчак говорить, що не зійшовся з колишніми колегами в поглядах на засади роботи фестивалю. Каже, що його колишня команда хотіла зробити «Трипільське коло» комерційною подією.

- Багато фестивалів і колективів переживають зміни в команді. Я - людина, яка витворила й запустила цей проект — і оргкомітет, і дирекцію, тому я хвилююся за вектор, який несе цей фестиваль. Фестиваль мав перерости у цивілізований громадський рух. Від першого року засновником фестивалю була громадська організація «Центр розвитку творчості «Лілея». Ми співпрацювати з громадськими організаціями і державними структурами. Але в останні роки почали змінюватися деякі акценти: 2011 року частина людей, які увійшли в дирекцію, поставили питання, що вони хочуть зробити з цього товариство з обмеженою відповідальністю і працювати як комерційна установа. Але на таких засадах - це зовсім інша співпраця і з громадським cектором, і з державними структурами, бо це вже був би конкретний захід, спрямований на отримання прибутку. Я ж хочу, щоб усі кошти, які залучаються фестивалем, ішли на подальші проекти, а не розподілялися між засновниками.

Олесь Журавчак говорить, що творче наповнення фестивалю залишиться незмінним і наголошує, що працював над цим досі особисто.

- Всі ці роки ідеологічну складову безпосередньо вів я з групою людей, яка творила творче бачення. Люди, які зараз відійшли в дирекцію, несли на собі переважно адміністративне навантаження. Але ніяких змін у концепції не буде. На «Трипільському колі» лишається далі працювати 80-90 відсотків людей, які працювали над фестивалем у попередні роки.

Натомість донедавні колеги Олеся, які працювали над фестивалем, обурені. Колишня співорганізаторка фестивалю Наталя Лещенко називає цьогорічні події всередині «Трипільського кола» рейдерством.

- Зараз «Трипільське коло» робить зовсім не та команда — люди, які ніколи його не робили. Перехопили вони його по-рейдерськи. Ми готували фестиваль із Олесем Журавчаком від самих початків. Щороку він брав гроші, це кажу відверто. Приходив до організації за місяць фестивалю. У підготовці впродовж року Журавчак участі не брав. А в кінці виходив на сцену і збирав свої лаври. Коли йому сказали про те, що він не виконує своїх обов'язків, його амбіції не витримали критики, і він зареєстрував сценарій фестивалю на себе. Зараз «Укрпатент» вирішує, чию сторону підтримати. Олесь зареєстрував на себе сценарій усіх чотирьох попередніх фестивалів, який я особисто писала. П'ятий написаний в моєму стилі, але це вже робила не я.

З нашої сторони дешевше придумати щось нове, ніж позивати на «Трипільське коло». Недоцільно, бо це надто дорого.

Микита КОЧОВИЙ

 

 


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини