MENU

Помилки Януковича з точки зору Нікколо Макіавеллі

553 1

 

«ПРАВИТЕЛЬ», 1513 рік

«...Перемога ніколи не буває такою в повній мірі, щоб переможець міг ні з чим не рахуватися, і особливо - міг зневажити справедливість...»

«...Цілком можливо вселити страх без ненависті. Щоб уникнути ненависті, правителю необхідно утримуватися від посягань на майно громадян і підданих, і на їх жінок. Навіть коли правитель вважає за потрібне позбавити когось життя, він може зробити це, якщо в наявності підходяще обгрунтування і очевидна причина. Та він повинен остерігатися зазіхати на чуже добро, бо люди швидше простять смерть батька, ніж втрату майна...»

«...Не вся жорстокість подібна одна на одну. Жорстокість застосовувати добре в тих випадках (якщо, звичайно, дозволено погане називати добрим), коли її проявляють відразу і з міркувань безпеки, якщо не упираються в ній, і, по можливості, звертають на благо підданих. Погано застосовувати жорстокість в тих випадках, коли спочатку розправи відбуваються рідко, але з часом частішають, а не стають рідше. Діючи першим способом, можна, з Божою і людською допомогою, втримати владу. Діючи другим - неможливо...»

«...Перед обличчям небезпеки пізно привласнювати собі абсолютну владу...»

«...Якщо станеться важкий час, зло робити пізно, а добро марно, бо його вважатимуть вимушеним, та не будуть за нього вдячні...»

«...Роззброївши підданих, ти образиш їх недовірою, і виявиш тим самим боягузтво або підозрілість, а обидві ці якості не прощаються правителям. І так як ти не зможеш обійтися без війська, то мимоволі звернешся до найманців. А сил найманців недостатньо, аби захистити тебе від могутніх ворогів і невірних підданих...»

«...Найманці славляться тим, що повільно і мляво наступають, зате з чудовою швидкістю відступають...»

«...Міцна і рішуча влада ніколи не допустить розколу; якщо в мирний час вони корисні правителю, оскільки допомагають йому тримати в руках підданих, то у воєнний час згубність їх виходить назовні...»

«...Краще уникати союзу з тими, хто сильніший тебе, якщо до цього не спонукає необхідність. Бо в разі перемоги сильного союзника ти у нього в руках, правителі ж повинні остерігатися потрапляти в залежність до інших правителів...»

«...Союзницькі війська - різновид непотрібних військ. Це війська сильного сусіднього правителя, які закликаються для допомоги і захисту. Самі по собі такі війська можуть відмінно і з користю послужити своєму правителю, але для того, хто їх закликав на допомогу, вони майже завжди небезпечні, бо поразка їх загрожує правителю загибеллю, а перемога - залежністю...»

«...Найкраща з усіх фортець - не бути ненависним народу: які фортеці не будуй, вони не врятують, якщо ти ненависний народу, бо коли народ береться за зброю, на підмогу йому завжди з'являться чужоземці...»

«...Війни не можна уникнути, її можна лише відтягнути - до вигоди супротивника...»

reznichenko-d


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини