MENU

Наскільки Крим залежить від України: гроші, вода, газ, електроенергія, зв’язок. ІНФОГРАФІКА

20010 26

Верховна рада Автономної республіки Крим своїми рішеннями змінила склад уряду і призначила референдум про розширення прав автономії. Значна частина населення півострова готова проголосувати за це рішення не усвідомлюючи, що життєдіяльність АРК більш ніж на половину забезпечується за рахунок держбюджету України.

Близько 80% потреб Криму у воді забезпечує Північно-Кримський канал. Саме за рахунок каналу в автономії можливе існування сільського господарства, без нього всі поля, городи та виноградники пересохнуть. Крім того, проходячи через очисні споруди, дніпровська вода наповнює сім водосховищ і забезпечує життя півтора десятків міст, серед яких Сімферополь, Севастополь, Керч, Судак, Феодосія та інші.

На 65 % автономію забезпечує газом держкомпанія «Чорноморнафтогаз». Решта йде з материка. У разі від’єднання, «Чорноморнафтогаз» міг би забезпечувати частину газових потреб Криму. Заковика в тому, що 100% акцій підприємства знаходяться у власності «Нафтогазу України», який належить державі. Мабуть, усвідомлюючи це, самопроголошений прем’єр-міністр Криму Сергій Аксьонов вже робить спроби поставити на чолі компанії своїх людей.

Близько 80% потреб Криму у електроенергії забезпечують Запорізька та Каховська електростанції. В АРК є близько десятка енергогенеруючих підприємств – це вітрові та сонячні станції, а також теплоелектроцентралі. Але їх сукупної потужності вистачить лише для забезпечення п’ятої частини потреб півострова.

Швидкісний інтернет так само надходить до Криму з материка. Оптоволоконна мережа дозволяє кримчанам не обмежуватися в трафіку, враховуючи малу вартість послуг. Альтернативою магістралей може бути супутниковий інтернет, але вартість обладнання та послуг в цьому випадку зростуть в рази, а швидкість істотно скоротиться.

У промисловому виробництві АРК працюють близько двох тисяч підприємств різного розміру і форми власності. Але бюджетоутворюючими серед них можна назвати не більше десяти.

Лідери за фінансовими показниками – компанії хімічної галузі. Це підприємства бізнесмена Дмитра Фірташа: «Кримський Титан» з виручкою в 2012 році 3,6 млрд грн і «Кримський содовий завод» – 1,5 млрд грн. Також гроші до бюджету приносять виробники алкогольних напоїв: «Кримська горілчана компанія» з виручкою 2,3 млрд грн, «Інкерманський завод марочних вин» – 595 млн грн і «Кримський вино – коньячний завод «Бахчисарай» – 308 млн грн.

За словами депутата ВР Криму Леоніда Пілунського, АРК є фінансово самодостатньою лише на 34%. Інші її витрати дотуються з Державного бюджету України.

«Досвід останніх років показав, що податки, які перераховуються автономією в казну, мізерно малі. Навіть якщо всі ці гроші будуть направлятися в місцевий бюджет, Крим зможе забезпечити себе максимум на 50%», – повідомив Пілунський.

Туризм є одним з найбільших джерел доходу Криму і щорічно приносить йому близько 500 мільйонів гривень.

Наші Гроші


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини