MENU

Як Росія перемогла на переговорах у Женеві та виграла час

6125 3

 Досягнуті у Женеві домовленості щодо шляхів виходу із кризи в Україні прокоментували ряд політичних експертів.

"Женева стала дипломатичною перемогою Росії: армія, розвідка, спецпідрозділи та пропаганда - всі відзначились на полі бою. Путін має пишатись", - відзначив у Twitter британський журналіст Бен Джуда.

На його думку, головним спірним питанням угоди у Женеві є інтерпретація пункту про "роззброєння незаконних формувань".

"Росія не буде роззброювати групи на Сході, доки не зникне все, що їй не подобається, а саме - Майдан", - пише Бен Джуда.

Політолог Ян Бреммер відзначив, що переговори у Женеві ведуть до першої де-ескалації кризи в Україні, втім росіянам вдалось змінити правила гри, і женевські угоди дають обом сторонам трохи часу.

Натомість дослідник Європейського центру Карнегі, Улі Шпек висловив думку, що угоди обмежили суверенітет України.

"Пункт угоди про те, що всі сторони мають утриматись від будь-якого насильства обмежує суверенітет України. Я не впевнений, чи це законно", - відзначив Шпек.

Дослідник також вважає, що женевська угода дає Москві можливістькритикувати Майдан у Києві.

"Росія фактично виграла трохи часу", - пише він.

"Женевська угода не встановлює перепон для подальшої дестабілізації України з боку Росії. Дипломатія провалилась", - також відзначив експерт.

Увагу Улі Шпека не оминуло і те, що одночасно з перемовинами Лаврова у Женеві, Путін назвав східну Україну "Новороссией".

Професор Києво-Могилянської Академії Андерс Умланд у Twitter зіронізував з приводу того, що відповідно до умов угоди, росіяни мали б звільнити і Крим.

"То окупацію Криму закінчено?..."всі незаконно захоплені вулиці, площі та інші громадські місця в українських містах та містечках мають бути звільнені", - пише Умланд, цитуючи текст угоди.

Женевські домовленості фактично визнали, що Україна втратила Крим - пише професор військових досліджень Королівського коледжу Лондона Лоренс Фрідман.

"Головний здобуток з переговорів для Росії у тому, що Крим визнано втраченим для України. Поза цим, багато чого залежить від конкретної імплементації угод".

Як відомо, у результаті зустрічі Україна-ЄС-США-Росія було досягнуторяд домовленостей, серед яких: роззброєння незаконних формувань, звільнення захоплених будівель та площ, амністія протестувальників, організація в Україні конституційного процесу за участі усіх регіонів, та утримання усіх сторін конфлікту від насильства, залякувань та провокацій.

Домовленності також визначили особливу роль місії ОБСЄ у негайному виконанні положень угоди спрямованих на де-ескалацію ситуації в Україні.

Олексій КУЗЬМЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини