MENU

Паводок, про який мовчить уряд

1352 1

Вчора до пізнього вечора об'їжджав населені пункти Самбірського та Городоцького районів Львівської області, які належать до мого виборчого округу. Кілька днів тому там повінь за рекордно короткий час зробила свою чорну справу, затопивши цілі села й величезні площі навколо. І це, незважаючи на десятки і сотні мільйонів гривень, витрачених на водорегулюючі споруди на Львівщині, зведені або частково зведені після паводку 2008 року.

Істотна особливість цьогорічного паводку - постраждали території дещо іншої площі. Зокрема, лихо майже не торкнулось Жидачівського та Миколаївського районів. Приміром на Дрогобиччині, менше руйнувань у гірській частині, проте очевидці в низинах кажуть, що цьогоріч руйнування більші аніж 6 років тому.

Проте чи не найбільше руйнівна сила повені показала себе на Самбірщині. Саме тут, широко розрекламована система збудованих дамб і акумуляційних ємностей дала збій. Звичайні люди, приміром з села Ралівка Самбірського району, кажуть що краще було їм жити без дамби, збудованої після 2008. Незавершене будівництво цієї споруди призвело до спочатку наповнення ємності, а потім вода прорвала недобудовану споруду і затопила все село та околиці за якісь півгодини. Аналогічно в селі Кружики, які постраждали саме через незадовільний стан гідрозахисного об'єкту.

Завдяки вчасно підігнаним декілька десяткам машин з піском і неймовірній самоорганізації жителів села Бабино, була збудована майже двометрова перешкода на шляху грізної води на ще одній місцевій дамбі. І тільки це дало змогу врятувати від затоплення Бабино, Пиняни і Чернихів. Схожа ситуація мала місце і на Городоччині - у Монастирцю та Тершакові. Отже, проблеми з недобудами і неправильно збудованими гідроспорудами далися взнаки.

Проте найголовніше в іншому. Масштаби руйнувань за площею недотягують до стихії 2008 року. Проте території, яких паводок таки торкнувся, постраждали більше. І ось кілька днів вже пройшли, а ситуацію і далі називають «надзвичайною подією регіонального рівня». На простій мові - на компенсацію від держави не розраховуйте.

І це при тому, що обсяг підтоплених будинків перевалив за тисячу, садиб і присадибних ділянок - більше трьох тисяч. У 2008 році тодішній прем'єр особисто здійснювала обліт, було визначено три категорії постраждалих, за якими здійснювалися виплати населенню. Сьогодні ж цього немає, як немає і чесних відповідей на питання, чому не спрацювали розрекламовані дамби і водні ємності.

Разом з іншими депутатами звертатимуся до уряду, щоб той таки визнав надзвичайну ситуацію національною і провів відшкодування тим, хто реально потерпів втрати у майні та посівах. А ще, щоб було створено комісію, яка оцінить масштаб руйнувань з прив'язкою до недобудованих та неправильно збудованих гідроспоруд зі шляхами виходу з ситуації з незадовільним водорегулюванням в басейні Дністра.

Ярослав ДУБНЕВИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини