MENU

Чи вистачить нам сили, щоб стала між нами «Стіна»?

2533 3

В історії людства було чимало спроб відгородитись від сусідів чи загарбників стіною, однак більшість з них були невдалими.

 

Ідея побудови стіни, яка б відгородила Україну від агресивного сусіда, вперше була озвучена керівником Дніпропетровської ОДА Ігорем Коломойським.

Як писали І.Ільф та Є.Петров у своєму безсмертному творі «12 стільців», пропозиція Ігоря Валерійовича довго не народжувала попиту і обговорювалась в основному у соціальних мережах.

Прокоментувати урядовий проект «Стіна» з облаштування в повному обсязі та укріплення українсько-російського державного кордону погодились політичні аналітики та експерти Дм.Джангіров, К.Матвієнко та В.Небоженко, повідомляє власний кореспондент Uainfo.org.

Питання до них були прості, невибагливі і зрозумілі навіть пересічному – не дуже й обізнаному у політичних мистецтвах українцю:

Чи принесе швидкий ефект початок здійснення проекту?

Як доцільніше використати обмежені кошти державного бюджету: на закупівлю новітнього озброєння чи на побудову чергової Лінії Мажино?

Чи не стане проект «Стіна» черговою годівницею чиновників та казнокрадів?

Що на Вашу думку ефективніше захистить Україну від агресії та окупації – стіни та рви чи швидкий вступ до військово-політичного блоку НАТО?

Костянтин Матвієнко

Якщо говорити про саму ідею проекту з військової точки зору, то ми розуміємо, що в сучасних умовах кордони не відгороджуються стінами. Є безліч способів стіни долати.

Його не можна подавати, як оборонний проект. В кращому разі, він може працювати, як захід проти контрабандистів й захід проти незаконних переміщення товарів і людей. Але, контрабанда – це не головна проблема, головна - це зміцнення обороноздатності.

Треба було б виділяти кошти на військову техніку, спорядження, озброєння, засоби розвідки, авіації. А, зараз виділяти кошти на стіну, як таку, але вона не має не фортифікаційно-оборонного, ні іншого сенсу.

На жаль, ще з радянських часів є така корупційна традиція, що на будівельних проектах завжди розкрадаються бюджетні кошти. Якщо говорити про спорудження цієї стіни, то звісно, там повинен бути серйозний аудит, серйозний контроль за використанням коштів.

Стосовно питання вступу до НАТО, то я вважаю, що це політичне питання. Більш надійно, ніж стіна, зможе захистити країну новітня армія та сучасне озброєння.

Виктор Небоженко

Проект Стена – это способ пиара для политиков, на котором первый камень закладки будет принадлежать Президенту. – Это будет способ кражи огромного количества бюджетных денег. И, когда страна больная, очень трудно рассчитывать на то, что это будет Китайской стеной между Украиной и Россией. И, еще неизвестно, будет ли она построена. Нужна ли она для обустройства границы? – Да, нужна. Но, она сможет служить в лучшем случае для сдерживания начинающих контрабандистов. Для военных и персональных контрабандистов на вряд ли это станет преградой. Я думаю, что на самом деле это дальше пиара не пойдет. А, для отмывания денег – да.

Даже сравнить нельзя возведение Стены в сравнении с тем, что мы должны войти в НАТО, хоть немножко стать европейцами. Вхождение в НАТО – это способ самореформы Украины. А, не просто, что НАТО будет прикрывать огромную страну, которая реформами никогда не занималась. Конечно, если выбирать между стеной и НАТО, то лучше – НАТО. Для НАТО лучше, и для нас.

Построить Стену трудно потому, что опыт двух войн показывает, что агрессор легко обходит и справа и слева любую стену.

Дмитро Джангіров

Це буде мати передвиборчий ефект. Всі роблять невеличкі копії, а ось, Яценюк з Коломойським вирішили зробити збільшену у 10 тис. разів копію Стіни плачу.

Чи буде Яценюк приходити до цієї стіни й плакати, – навіщо я зв’язався з Коломойським? Не було ще людини, яка б не плакала від того, що вступила у якісь політичні, або фінансові відношення з Коломойським.

Стосовно стіни, то є яскравий приклад – лінія Мажино, яка ніяким чином не зіграла, - її просто обійшли, як ми пом’ятаємо, коли дійшло до справжньої війни. А, гроші були великі витрачені. Так же, як коли дійшло до війни, було взято й лінію Манергейма. Краще б було ці гроші вкладати в економіку, чим думати про війну й витрачати невідомо на що.

Це все до 26-го числа. А, о 12-ій ночі, коли проб’ють часи – 12, карета перетвориться на гарбуз. А, Стіна плачу стане замороженим проектом тому, що після 26-го жовтня цей проект вже нікому цікавим не буде.

Що вирішить ця Стіна? Ніхто не збирається брати Україну у НАТО. Більш того, як тільки наша країна збирається об’являти про свій вступ до НАТО, в західно-європейській пресі розпочинають з німцями дискутувати, чи готові вони вмирати за Таллін або Вільнюс. А, про Київ, навіть розмови немає. Краще для миру, потрібно щоб мир, домовленості існували всередині нашої країни.

Анатолій ЛОПАТА, екс-зам. начальника Генштабу

Вдалося також взяти короткий коментар щодо ефективності споруд, типу, Лінії Мажино у генерал-полковника Анатолія Васильовича Лопати: «…такі споруди ефективні тільки у мирний час, коли вони здатні забезпечити безпеку кордону та його непрозорість…під час воєнних дій «Стіна» не зможе зупинити танки супротивника, які здатні сьогодні долати рви будь-якої конфігурації…»

Владислав КОРДІК, спеціально для UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини