MENU

Закони 16 вересня Тягнибок назвав відвертою здачею Донбасу

1515 3

Закони 16 вересня є відвертою та цинічною здачею Донбасу Російській Федерації. Так вважає лідер політичної партії ВО "Свобода" Олег Тягнибок. На своїй сторінці в "Фейсбуці" він попунктно аргументує, чому так вважає.

1. На три роки у районах підконтрольних терористам та армії Російської Федерації запроваджено так званий особливий порядок місцевого самоврядування (стаття 1), дії українського законодавства (стаття 2) та призначення керівників органів прокуратури і судів (стаття 5).

В Законі «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" взагалі не визначено сутності так званого особливого порядку. З урахуванням положення статті 2 Закону, відповідно до якого чинне законодавство України діє лише з урахуванням особливостей цього ж Закону, термін «особливий порядок» з російською зброєю в руках можна тлумачити як завгодно широко, у тому числі, і з відміною дії незручних норм Конституції України.

Тобто, вказані норми за своєю суттю є наданням повної автономії окупованим територіям Донбасу у вирішенні абсолютно усіх внутрішніх питань.

Згідно з ст.132 Конституції України територіальний устрій України ґрунтується на засадах єдності та цілісності державної території. При цьому спеціальний статус мають лише місто Київ та Севастополь, а також Автономна Республіка Крим. Жодних інших преференцій чи надання будь-яких «особливих порядків» іншим адміністративно-територіальним одиницям Конституцією України не передбачено.

Таким чином, прийняття цього Закону фактично спрямовано на повалення конституційного ладу України та порушення її територіальної цілісності.

2. Законом про амністію забороняється «кримінальне переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької, Луганської областей".

Звільняються від кримінальної відповідальності усі не лише громадяни України, які добровільно здали зброю, що може служити підставою для їхнього звільнення від переслідування, а й громадяни Російської Федерації та особи, які і далі продовжуватимуть тероризувати українське населення зі «зброєю в руках» (точніше використовуючи "Гради", танки та бронетехніку). Тобто, усі ті, хто вороги України, які приїхали знущатися над синами і дочками України можуть і надалі без жодного покарання продовжувати свою діяльність.

А за що тоді вмирали наші вояки? Як пояснити учасникам АТО, матерям, жінкам, дітям, які втратили сина, чоловіка, батька, що смерть їхніх близьких залишиться без жодного покарання? Про який тоді Гаазький трибунал для вищих посадових осіб Російської Федерації можна говорити, якщо Україна оголошує фактичну амністію усім учасникам подій, включно з головною дійовою особою – Путіним?

Це образа не тільки кожного українця, а й кожної особи, для якої людське життя – є найвищою цінністю, що визначено Конституцією України (стаття 3).

3. Закон про особливий статус Донбасу вийшов за межі розуміння термінів «федералізації» та «децентралізації». Зокрема, органам місцевого самоврядування надається право здійснювати зовнішню політику виключно з Російською Федерацією (мабуть, щоб органи місцевого самоврядування не додумалась укласти угоди з іншими державами) на основі «угод про прикордонне співробітництво».

По-перше, будь-які трактування термінів «федералізації» та «децентралізації» виключають будь-які можливості місцевих органів здійснювати повноваження у сфері зовнішньої політики. По-друге, це суперечить ст.ст.85, 106, 116 Конституції України, відповідно до яких усі повнота влада у сфері зовнішньої політики належить Верховній Раді України, Президенту України та Кабінету Міністрів України.

Таким чином, Україна сама узаконює проект донбаський варіант «Придністров’я».

4. Статтею 9 узаконено збройні формування ДНР, ЛНР, а також військові підрозділи регулярної російської армії під вивіскою «народної міліції з охорони громадського порядку».

Безумовно, статтею 9 передбачено, загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із числа громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах. Але цікаво було б подивитися, як тепер перевірятимуть паспорти у представників «народної міліції», які б рухалися, наприклад, колоною танків та "Градів" по території України.

До слова, хотілося б нагадати, що російської армії у Криму теж ніби не було. Там були лише представники територіальної самооборони, які купили сучасне російське озброєння у місцевому кіоску.

5. Законом закріплено обов’язок органів місцевого самоврядування та місцевих органів виконавчої влади сприяти використання російської мови на окупованих територіях.

Але, відповідно до ст.10 Конституції України державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні лише гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України.

Таким чином, у держави є обов’язок сприяти всебічному розвитку і функціонуванню української мови і гарантувати, а не сприяти використанню російської мови.

6. Стаття 10 цього Закону зобов'язує провести позачергові вибори депутатів районних, міських, районних у містах, селищних, сільських рад, сільських, селищних, міських голів на окупованих територіях.

Так звані «референдуми» у Криму, Донецькій та Луганській областях мали більше зв’язку із правовими принципами.

На територіях, де голосування здійснюватиметься під дулами російських автоматів, не можна взагалі говорити про проведення виборів на основі вільного та таємного волевиявлення громадян України.

Будь-які вибори на Донбасі, розширення повноважень місцевого самоврядування можуть бути здійснені лише на територіях звільнених від окупантів, там де відновлено конституційний лад та суверенітет України. Фактично відбудеться легалізація сепаратистів і терористів.

7. Закон про особливий статус Донбасу зобов'язує фінансувати усі видатки, пов’язані із створенням українського «Придністров’я» за власний рахунок, тобто, з Державного бюджету України (стаття 7 проекту Закону).

Ухвалення Закону про особливий статус Донбасу - це шлях не до миру, а до капітуляції та здачі національних інтересів України.

Це реалізація плану Путіна, а не інтересів України.

ВО«Свобода» категорично проти будь-яких угод з агресором, які ведуть до закріплення і легітимізації російської окупації української території на Донбасі та обмеження українського суверенітету.

«Особливий статус» для окупованих районів Донбасу – означає створення на українській території сепаратистського анклаву, керованого з Москви, повністю незалежного від України, але який має повністю фінансуватися з українського бюджету.

«Амністія» для сепаратистів та посібників агресора – це заохочення до подальшого сепаратизму, повторення збройних заколотів та знищення єдиної Української держави.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини