MENU

Гречка, згущенка, цукор... Хомутинніка зловили на підкупі виборців. ВІДЕО

2379 4

Два дні поспіль спостерігачі Мережі ОПОРА фіксували роздачу продуктових пакетів від народного депутата Віталія Хомутинніка (до 21.02.14 член фракції Партії регіонів, з 21.02.14 - член депутатської групи "Економічний розвиток"), який балотується у 171 окрузі у Харкові. Під час другого дня для врегулювання ситуації довелося викликати наряд міліції.

29 вересня спостерігачам організації сповістили про роздачу продуктових пакетів з автомобілю «Газель» в районі парку біля перехрестя бул. Богдана Хмельницького та пр-та Косіора.  Прибувши на місце, спостерігачі ОПОРИ стали свідками того, як одна жінка пенсійного віку підійшла до транспортного засобу, підписала якісь папери та отримала від людини, що сиділа всередині “Газелі”, пакет з написом “Благотворительный фонд “Помоги ближнему!”. Пізніше, ця жінка продемонструвала представникам ОПОРИ вміст продуктового, за її словами, “стандартного” пакету (цукор, олія, згущене молоко, гречка, печиво), а також показала вручену їй листівку з написом “Вместе победим! Виталий Хомутынник”.

Ще одну спробу того ж дня зафіксувати процес підкупу виборців спостерігачам ОПОРИ не вдалося. Коли вони повернулися на місце роздачі продпайків, то побачили вже іншу жінку, що також підписувала папери. Та віддати їй пакет “благодійники” не наважилися - коли спостерігачі намагалися з камерою підійти ближче до автомобіля, ті їх помітили та призупинили видачу продпайків. Після безрезультатного п'ятихвилинного очікування жінкою та спостерігачами ОПОРИ факту передачі пакунку, двері машини зачинилися, і вона поїхала з місця подій.

На наступний день, 30 вересня, так звані «благодійні» пайки роздавали пенсіонерам в приміщенні Фрунзенської районної ради ветеранів Великої Вітчизняної війни, праці та Збройних Сил України (вул. Харківських дивізій, 17/2).

Близько 11:40 спостерігачі ОПОРИ прибули на місце, де побачили велику чергу людей в основному пенсійного віку. А як тільки вони включили камеру та спробували зайти до пункту роздачі продуктових наборів, їх почала виштовхувати з приміщення та закривати двері працівниця організації, яка роздавала продуктові набори. Вона штовхнула спостерігача, який голосно проголошував, що він є журналістом, так швидко та сильно, що той впав на пенсіонера.

За свідченням тих, хто стояв у черзі, “пайки ветеранам видають постійно щороку”. Про місце і час благодійної акції, як вони стверджують, дізнаються з оголошень на дошці оголошень біля під'їздів будинків. Спостерігачам ОПОРИ вдалося також довідатися у однієї з тих, хто залишав приміщення Ради ветеранів, склад благодійної допомоги: це олія, пачка гречки, 2 кг цукру, банка згущеного молока, пачка печива.

У момент спілкування з присутніми на одного із спостерігачів напали три жінки пенсійного віку, вони розкидували особисті документи представника ОПОРИ, топталися по них ногами. Один з присутніх чоловіків, котрий прийшов “за пайком для матері”, погрожував міліцією та фізичною розправою.

О 13:05 представники організації повернулися до черги та спробували знову потрапити всередину приміщення. Під час чого, на бік “благодійників” встали самі пенсіонери — вони перешкоджали діяльності спостерігачів та кореспондентів, не давали можливості увійти у приміщення. На виклик наряд міліції прибув через 20 хвилин, після чого викликали оперативну групу, яка прибула ще через 20 хвилин.

Приблизно о 14:50 з приміщення вийшла опер-група з двома пакетами, в одному з яких був запакований продуктовий набір, а в іншому – біля 2,5 сотень агітаційних листівок народного депутата, кандидата-самовисуванця у 171 ВО Віталія Хомутинніка. Представником ОПОРИ була подана заява щодо порушення чинного законодавства за статтею «умисне перешкоджання законній діяльності журналістів».

ОПОРА нагадує, що ознакою підкупу є надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт під час ведення передвиборної агітації. Така передвиборна агітація, що супроводжується згадуванням назви партії чи імені кандидата, заборонена (частина 14 статті 74 Закону “Про вибори народних депутатів України).

Також ОПОРА наголошує на тому, що під час подій 30 вересня за адресою: вул. Харківських дивізій, 17/2 було скоєно правопорушення - умисне перешкоджання законній діяльності журналістів, яке, згідно до статті 171 Кримінального кодексу України, карається штрафом до п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини