MENU

Зашкодити трагедії під Іловайськом могла своєчасна реакція Гелетея і Муженка - ТСК

3851 0

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування обставин трагічних подій, що призвели до загибелі та захоплення в полон бійців добровольчих батальйонів, а також Збройних сил України біля міста Іловайськ Донецької області сьогодні оприлюднила проміжний звіт.
 
У документі, який представив голова ТСК, член фракції "Батьківщина" Андрій Сенченко, вказано на стратегічні помилки президента України, які призвели до трагедії, - відмова ввести воєнний стан та кадрові призначення в Міноборони і Генштабі.
 
"Ми не маємо права не відповісти на всі ті питання, які поставило суспільство", - сказав Сенченко.
 
За його словами, упродовж усього періоду роботи ТСК на комісію здійснили жорсткий тиск з метою не допустити представлення звіту.
 
"Однак проміжний звіт підготовлений і його підписали 8 з 11 членів ТСК. Не підписали звіт два депутати від фракції Партії регіонів та один народний депутат від фракції "Удар", - уточнив Сенченко.
 
Він також зазначив, що робота ТСК триватиме до останнього дня каденції цього парламенту, а далі всі матеріали буде передано парламенту нового скликання. Андрій Сенченко висловив сподівання, що новообрана Рада продублює створення комісії з метою проведення повного розслідування.
 
"Незважаючи на великий суспільний резонанс, ні Міністерство оборони, ні Генеральний штаб досі не відповіли на запитання комісії щодо втрат Збройних сил України при прориві нашого угрупування з іловайського котла, спрямовані на їхню адресу ще 10 вересня 2014 року", - заявив голова ТСК.
 
За його словами, за оцінками Комісії, кількість поранених та загиблих під Іловайськом складає біля тисячі осіб.
 
"Результати розслідування, проведеного Комісією, дозволяють зробити головний висновок: існує серйозна стратегічна помилка президента, який не ввів воєнний стан. Наступна серйозна помилка - це призначення Гелетея і Муженка", - сказав Сенченко.
 
Окрім того, ТСК зробила наступні висновки:
 
1. В основі причин, що призвели до Іловайської трагедії, полягають фундаментальні проблеми в організації оборони країни. Стаття перша Закону України "Про оборону України" дає визначення шести ознак, наявність кожної з яких підтверджує факт агресії з боку іноземної держави. Дії Російської Федерації на території України співпадають з п'ятьма з них і повністю підтверджують факт збройної агресії проти України.
 
Статтею четвертою зазначеного Закону передбачено, що у разі збройної агресії або загрози нападу на Україну президент України приймає рішення про введення воєнного стану в Україні або на окремих її територіях.
 
2. Не введення воєнного стану призвело до дезорганізації управління військовими діями, що значною мірою зумовило іловайські події.
 
3. Помилкові кадрові рішення істотно ускладнили обстановку, а неадекватні дії міністра оборони Гелетея В.В. і начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройними Силами України Муженка В.М. призвели до іловайської трагедії.
 
На засіданні Слідчої комісії 1 жовтня 2014 року міністр оборони Гелетей В.В. і начальник Генерального штабу Муженко В.М. продемонстрували незнання положень про міністерство і Генштаб, затверджених Указом президента України, а також необізнаність про зміст Закону України "Про оборону України". Такий рівень готовності до керівництва міністерством оборони і Генеральним штабом безумовно позначився на якості виконання Гелетеєм В.В. і Муженком В.М. своїх посадових обов'язків.
 
Рівень координації дій силових структур, навіть для умов АТО, був і залишається незадовільним.
 
Реально зашкодити трагічному розвитку подій могла своєчасна реакція міністра оборони Гелетея В.В. та керівника АТО - начальника Генштабу Муженка В.М. на інформацію про вторгнення російських військ, що надходила 23 і 24 серпня.
 
Однак це могло перешкодити проведенню параду в Києві та святковим настроям міністра і начальника Генштабу напередодні нагородження та чергової генеральської зірки. Інших, скільки-небудь логічних пояснень їх злочинній бездіяльності придумати неможливо.
 
Первісна спроба списати іловайську трагедію на нібито втечу керівника Сектору Д генерала Литвина П.М. є повністю необґрунтованою. Командування Сектору Д виконувало покладені на нього завдання до ліквідації сектора рішенням керівництва АТО в 24.00 24 серпня поточного року.
 
4. Іловайська трагедія мала не лише важкі військові, але й не менш важкі політичні наслідки для країни. Результатом помилок, які були допущені військовим керівництвом країни, стали сотні людських життів і покалічених доль. Стала падати довіра народу до керівництва країни й армії.
 
"На жаль, після усвідомлення країною Іловайської трагедії та її наслідків, не відбулось усвідомлення персональної відповідальності тими, хто в ній винен", - наголошується у звіті Тимчасової слідчої комісії.

Батьківщина


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини