MENU

Українські біженці, які «клюнули» на обіцянки влади РФ, опинилися в Якутії без паспортів та грошей

3708 1

Майже 200 біженців зі сходу України опинилися в катастрофічному становищі. Їх обманом вивезли в Якутію – Республіка Саха. 

Члени регіональної Громадської палати Якутії повідомляють, що українські переселенці опинилися в нелегкій ситуації.

«Паспорти, як розповіли переміщені, у них забрали напередодні вильоту. Люди прибули сюди без грошей і документів. Програми з переселення у нас немає, зарплати в 130 тисяч рублів і підйомні по 250 тисяч, які їм обіцяли, теж відсутні. З робочими місцями і житлом, як скрізь, складно», – повідомив голова регіональної Громадської палати В'ячеслав Алексєєв.

Українським переселенцям, яких ще в серпні літаком відправили в Якутію з Криму, російська влада обіцяла житло, роботу, стабільну заробітну платню в рамках програми для переселенців. На хорошу можливість «клюнули» 192 українця.

Як заявила заступник голови Громадської палати Якутії Марина Богословська, владі Республіки Якутія довелося довелося самостійно займатися вирішенням долі новоприбулих, серед яких 80 дітей (з них 30 – немовлята).

«Поселили українців на території колишньої військової частини. Діти, один за іншим, стали потрапляти в лікарні з кишковою інфекцією – ніде було зберігати продукти. Ми закликали на допомогу жителів. Відгукнулися підприємці, профспілкові діячі. Привезли продукти, холодильники, іншу побутову техніку. Посприяла і республіканська влада – видали обдуреним переселенцям по 10 тисяч рублів, одягли і взули всіх дітей. Потім почали шукати документи біженців. Кримська ФМС на запити не відповідала, адже люди виявилися абсолютно безправними. І вибратися з Сахи без паспортів і грошей неможливо. Урешті-решт домоглися пересилання документів. Їх доправили лише тиждень тому. Частину біженців удалося влаштувати в інших регіонах. Але залишилися ще 96 осіб», - розповідає правозахисниця.

Помічник керівника Управління ФМС Росії у Республіці Крим Яна Смолова заапевняє, що факт відбирання документів в переселенців є абсолютно законним явищем: такі вимоги федерального закону «Про біженців»: «Вони отримали статус на тимчасовий притулок. Закон вимагає перед цим здати документи на зберігання. Повернуть їх у регіоні, куди люди переміщені. У Криму квот на біженців немає, тому громадян України відправляють в інші місця». Проте пані Смолова не змогла пояснити, чому паспорти діставалися до адресатів усередині однієї країни майже два місяці.

Сергей Гольцверт


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини