MENU

В уряді визначатимуть ціну на російський газ за формулою, в яку ввійде показник ціни на нафту

4400 2

Позиція України полягає у тому, що підписання протоколу щодо постачання газу можливе лише на тристоронньому рівні – Євросоюз-Україна-РФ. Про це наголосив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк  на сьогоднішньому засідання, яке стосувалося в першу чергу питання забезпечення України природнім газом.

"Що стосується поставленого газу вже і оплати тих обсягів газу, які частково знаходяться в сховищах, а частково були використані, то позиція України, що загальний обсяг газу ми можемо оплачувати за ціною 268 доларів за тисячу кубометрів", - додав Яценюк. 

Україна має всі необхідні кошти, щоб повністю закрити рахунки з постачання газу в минулому Україні Росією за ціною 268 доларів. На рахунках для цього є 3,1 млрд долларів США, як фінансова допомога Міжнародного валютного фонду та Європейського Союзу. 

"$1,45 млрд буде сплачений у найкоротші терміни, одразу після підписання протоколу, залишок $1,65 млрд буде сплачений до кінця поточного року" - заявив прем'єр.

Говорячи про постачання нових обсягів, Яценюк зазначив, що вони здійснюються невідкладно Росією за предоплатою в обсягах, які визначає Україна.

Базовий підхід, якого притримується уряд у питанні щодо ціни полягає у наступному: в літній сезон - ціна 325 доларів за 1 тисячу кубометрів, в зимовий, коли ростуть ціни на енергоносії, - $385. Зараз ми дійшли до позиції, де ціна буде визначатися за формулою, яка є безпосередньо в контракті. І при цьому на таку формулу впливає вартість нафти, ціна на яку суттєво впала. Це означає, що в останньому кварталі цього року ціна буде $378, а перший квартал наступного року ціна буде на рівні $365.

Остаточне рішення щодо долі газового контракту ухвалить Стокгольмський арбітражний суд. Саме тому угода і протокол, які підписуються, є тимчасовими з терміном на півроку. Основний позов щодо відшкодування 6 млрд доларів з російського "Газпрому" Україна не відкликала і відкликати не буде. 

Росія протягом останного місяця почала активно шантажувати Європу і зменшувати обсяги постачання природного газу в країни-члени ЄС. Це робиться для того, щоб ЄС відмовився від реверсу в Україну.

"Створивши дефіцит на європейському ринку, росіни сподівалися, що наші європейські друзі відмовляться газ Україні, - Яценюк. - Але цього не сталося" 

Загалом в українських газових сховищах на сьогоднішній день є 17 мільярдів кубів природнього газу. Для того, щоб пройти опалювальний сезон 2014-2015 років Україні додатково необхідно 5 мільярдів кубів газу.

UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини