MENU

Чотири кодекси, які можуть сформувати в Україні нову економічну систему

4679 0

Економічна система, яка була в Україні всі роки незалежності, показала лише негативні результати для більшості громадян України, тож потребує повної комплексної заміни. Для того, щоб змінити економічну систему, треба змінити економічні правила гри. А економічні правила гри задаються набором економічних кодексів. 

Зокрема, пропоную створити замість податкового і бюджетного кодексів - єдиний фіскальний. Оскільки податкова і бюджетна сфери і тісно взаємопов'язані і взаємозалежні, немає ніякого функціонального резону їх розділяти. І навіть те, що у нас зараз створена спільна фіскальна служба України говорить про те, що навіть для її роботи потрібен єдиний фіскальний кодекс із зовсім іншими параметрами податкової системи і бюджетного розподілу.

Другим кодексом є монетарний для того, щоб і Національний банк України мав рамкові умови, кодексні, законодавчі умови своєї діяльності, тому що за останні 7-8 місяців ми побачили, що таке неконтрольований НБУ. По курсовій політиці треба закласти граничні можливі коливання курсу, які може НБУ допускати впродовж фінансового року. Треба закладати параметри ставок у банківській системі для того, щоб ставки по кредитах не були такими фантастично високими, щоб міг кредитуватися реально сектор економіки. 

Третій кодекс, який потрібен, це соціальний кодекс, у якому треба поєднати дві речі: по-перше, конкретні соціальні стандарти в індексах, у параметрах, і друге - трудові відносини, в які треба закласти пріоритет найманого працівника, а не роботодавця, як це є у діючому трудовому кодексі. 

І четвертим нам потрібен абсолютно новий господарський кодекс для того, щоб унеможливити, як це зараз відбувається, таке легке доведення підприємств до банкрутства, а потім скуповування їх за безцінь. 

Набір цих чотирьох кодексів - фіскального, монетарного, соціального та господарського - міг би сформувати в Україні абсолютно нову економічну систему. Головне, які економічні параметри будуть у них закладені. 

Результат у кожній сфері буде проявлятися у різний час. Найшвидше він проявляється на фінансовому секторі, тому що він найшвидше реагує на будь-які події, на будь-які зміни. Далі у податковій системі, у бюджетній системі...

Андрій НОВАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини