MENU

Лауреатом премії Казимира Малевича стала киянка Лада Наконечна. ФОТО

6139 2

Розповідати про твори художника-авангардиста майже неможливо, їх треба бачити. Представляючи нашу співвітчизницю на виставці в Берліні, місцеві видання зазначали: «Перформанси, малюнки та малі текстові форми Лади Наконечної поєднують високий рівень рефлексивності з матеріальною точністю, торкаються складних основоположних питань культури, пов’язаних з історією і пам’яттю, звертають увагу на процес бачення й створення культурного тексту».

Лада Наконечна

За свої 23 роки ця дівчина із Дніпропетровська встигла закінчити Дніпропетровський державний художній коледж і Національну академію образотворчого мистецтва та архітектури в Києві (графічний факультет та асистентуру-стажування). Свої роботи вона представляла на численних виставках в Україні та закордоном. Нинішнього року її персональні експозиції були влаштовані Кракові, Тулузі та Берліні. Список же групових виставок 2014 року за її участю зашкалює. Ось лише кілька з них: «Р.E.П.: 10 років. Про метод» (Люблін), «Through Maidan and Beyond», (Відень), «Sister Europa, Kunstraum Lakeside» (Австрія), «Позбавлення» (Бялосток), «Disconsent» (Пловдив), «Листівки з Майдану» (Варшава), «The Ukrainians» та «Gender and diplomacy – the «Ladies’ Programme»» (Берлін), «Leipzig – Heldenstadt?» (Париж), «Imaginary Archive» (Україна).

У рамках виставки 20 номінантів Премії PinchukArtCentre 2013 Наконечна вибудовує стіну, що не торкається стелі. Через акт малювання на стіні художниця змушує її візуально зникнути. У цій роботі Наконечна зосереджує увагу глядача на позиції митця як маніпулятора простору та регулювальника відчуття. Усередині розташовано фотографію маніпульованого простору, що додає роботі складності та плутанини. 

«Маніпулювання простором»

Нині Лада Наконечна киянка, член мистецької групи Р.Е.П. та співзасновниця ІСТМ (Ініціативи самозахисту трудящих мистецтва) і групи «Худрада». Вона створює малюнки олівцем - ретельно вималювані, а часом абстрактні пейзажі, які через процес створення рефлексують над фізичним контекстом і соціальним середовищем, в якому ці малюнки створюються. Цими днями українська художниця Лада Наконечна стала лауреатом заснованої з ініціативи Польського інституту в Україні за сприяння уряду Польщі премії імені Казимира Малевича. Директор інституту Єва Фігель під час церемонії нагородження заявила: «Україна - країна цікавих особистостей і цікавого мистецтва. Особливо цінно, що  ми можемо нагороджувати молодих українських художників у цей складний час» За її словами, премію імені Казимира Малевича вручають раз на два роки. Свого часу її лауреатами стали Алевтина Кахідзе (2008), Стас Волязловський (2010), Жанна Кадирова (2012). Нинішнього року на звання лауреата претендували 54 кандидата. Лада Наконечна тричі ставала фіналістом, однак лише зараз нагороджена за внесок у розвиток сучасного мистецтва. У нагороду призер отримала 3 тис. євро, а також у цілорічне користування резиденцію в Центрі сучасного мистецтва в Уяздовському замку (Варшава). 

  

Перше інтерв'ю лауреата

У проекті Лади Наконечної, не зважаючи на його камерність, відсутність гучних заяв, псевдовикриттів, критика системи досягає проникливого звучання. 

Перформанс Bad face of Ukraine
 

«Особистий щит»

Серед нових робіт Лади Наконечної особливий інтерес викликають ті, які створені під враженням цьогорічних зимових подій у Києві. Враженнями від безпосередньої участі у Євромайдані навіяна інсталяція «Стіл переговорів», яка ще має назву «Нерозпочатий діалог другорядних героїв». Це про те, як на початку протестів люди чекали на лідера, аж доки не зрозуміли: головні дійові особи – саме вони, а не політики. Художниця взяла репліки безіменних персонажів класичних п’єс і спробувала побудувати між ними розмову. 

 

«Стіл переговорів»


Ці та подібні роботи українських художників, що брали активну участь у барикадних подіях на Майдані, нещодавно побачили світ у виданні «Documenting Maidan». У ньому сучасні українські митці Лада Наконечна, Влада Ралко, Тарас Федірко та інші діляться своїм революційним досвідом з англомовним читачем. Збірник рясно ілюстрований їхніми творами, що вже стали художніми документами нашої доби.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини