MENU

Подорож у світ шоколаду. 10 кондитерських фабрик, які слід відвідати. ФОТО

8507 0

“Дев’ять з десяти людей говорять, що полюбляють шоколад. Десята людина завжди говорить неправду”, впевнений американський письменник Джон Тулліус. Шоколад – це більше, ніж просто солодке задоволення. Це справжня філософія життя, котра варта подорожі в неї. До вашої уваги 10 шоколадних фабрик в різних куточках світу, де виготовляють найкращі ласощі і котрі дійсно варто відвідати.

1. Hershey’s – Херши, США

Сьогодні невелике містечко Херши в штаті Пенсільванія вважається «Найсолодшим місцем на планеті». Своїм виникненням він зобов’язаний саме шоколаду, а також кондитеру Мілтону Херши, який вирішив побудуватит тут фабрику по виготовленню цих рідкісних для США ласощів. Вершилося це в 1901 році. Шоколад з фабрики був вподобаний американцями. Фабрика зростала, кількість працівників зростала все більше й більше, і Херши, як дбайливий бос, вирішив забезпечити свій персонал усім необхідним – так навколо фабрики з’явилися затишні будиночки з газонами, зелені вулиці, магазини та школи.

Місто існує й процвітає й нині, а Hershey’s є однією з наймасштабніших і найдавніших шоколадних компаній в США. Саме тут виготовляють відомі цукерки Hershey’s Kisses, а також ще багато дечого смачного, а саме місто буквально живе шоколадом.

В Херши піклуються не лише про місцевих працівників, але й про туристів. Для мандрівників-ласунів тут зведено цілий шоколадний парк розваг Hersheypark, а ще необхідно обов’язково відвідати Hershey’s Chocolate World, де ви матимете змогу на власні очі побачити процесс виготовлення шоколаду. Сьогодні Херши – це аттракціон, тому по фабричним приміщенням гості рухаються на міні-потязі. Діти та дорослі у повному захваті, а втриматися від покупок в місцевому магазині просто неможливо!

2. Cadbury – Бірмінгем, Великобританія

Ще один гігант шоколадної індустрії, але по іншу сторону Атлантики. Щоправда, й тут таємниці шоколаду в широкому використанні. Парк розваг Cadbury World – це все, що ви хотіли знати про шоколад, та навіть більше. В Cadbury World розповідають історію шоколаду ще з часів ацтеків, процес виготовлення також показаний, та не до деталей, зате ви матимете змогу приготувати свої власні цукерки й скуштувати чужих, скільки душа забажає.

До речі, дізнатися все-все-все про виготовлення шоколаду можливо на фабриці Cadbury в Австралії. Саме там Cadbury в 1922 році прийшла й стійко заснувалась, а успіх прийшов, як багато хто говорить, завдяки місцевому високоякісному молоку, яке застосовують в виготовленні шоколаду. Контроль якості можуть здійснити всі бажаючу – достатньо лише відвідати фабрику.

3. Valor –  Вільяхойоса, Іспанія

В Іспанії шоколад полюбляють не менше, ніж в англомовному світі, але відношення до процесу виробництва і розкриттю таємниць тут особливий. Величезні парки розваг, на думку іспанців, тут ні до чого.

Valor є найпершим виробником шоколаду в Іспанії і досі відомий високою якістю продукції. Все почалося в 1881 році, коли Валеріано Лопез Ллорет почав невеликий сімейний бізнес по виготовленню шоколаду в містечку Вільяхойоса, неподалік від Бенідорма. Іспанія не може похизуватися какао-бобами, тому їх змушено закуповувати в Латинській Америці, та не дивлячись на це Valor досяг визнання в Європі, а ось в Іспанії це вже остаточно шоколад №1 – кондитерські Valor відкриті по усій країні. Стверджують, що таємниця успіху у тому, що половина процесів і досі виконується власними руками, а не автоматизована.

Сьогодні у Вільяхойосі працює музей шоколаду та проводяться екскурсії на фабрику, де виготовляють всю цю красу.

4. Ghirardelli – Сан-Франциско, США

Якщо в місті, де пам’яток та гастрономічних задоволеннь дуже багато, шоколадна фабрика Ghirardelli стала центром уваги цікавих ласунів, то мабуть, все ж таки буде доречним сюди навідатись. Мрія шокоголіків знаходиться на площі з однойменною назвою – Жирарделлі-сквер, зовсім неподалік Пірсу 39.

Тут можна побачити, як виготовляють шоколад, а також насолодитися ласощами в місцевому кафетерії. Особливо рекомендується американська класика – Хот Фадж Сандей з морозива з шоколадом та горішками.

5. Mast Brothers Chocolate – Нью-Йорк, США

Тим, хто вважає, що американський шоколад – це виключно масс-маркет і до шоколадної справи, як до мистецтва відношення не має, варто зазирнути до майстерні Mast Brothers в Брукліні.

Тут виготовляють шоколад ручної праці з самих натуральних складових. Брати Мест свою справу люблять і таємниці з неї не роблять – усі бажаючі можуть подивитися, як вони працюють. Окрім цього, місце дивовижно стильне та дуже популярне.

6. Sprüngli – Цюрих, Швейцарія

Швейцарському шоколаду жодні рекомендації не потрібні. Він вважається найкращим у світі. Тут розуміються на шоколаді і пишаються ним як національним надбанням. Саме у Швейцарії найвище у Європі споживання шоколаду на душу населення – близько 12 кг на рік.

В Confiserie Sprüngli виготовляють елітний шоколад і відомі на увесь світ макаруни Luxemburgerli. Мало хто знає, але компанія, що володіє брендом Sprüngli, называється Lindt & Sprüngli і виробляє ще й знамениті цукерки Lindor та шоколадних зайців.

7. Stettler – Женева, Швейцарія

Хоча центром швейцарського шоколадного виробництва вважається Цюрих, де знаходиться штаб-квартира одного з світовихлідерів, компанії Barry Callebaut, окрім гігантів в Швейцарії безліч шоколадних ательє, котрі заслуговують уваги. Одне з них знаходиться у Женеві.

У порівнянні з іншими виробниками Steller можна назвати молодою компанією – шоколад тут почали виготовляти лише в 1947 році, але по своїй якості він не поступається конкурентам. На вулиці Авеню Блан знаходиться магазин та цех по виготовленню шоколаду, хоча більш правильно було б назвати його лабораторією. Шоколатьє Steller відносяться до вироблення шоколаду як до виготовлення витвору мистецтва.

8. Le Chocolatier Manon – Брюссель, Бельгія

Бельгія також пишається своїм шоколадом і це правильно. На фабриці Le Chocoliater Manon шоколад і досі роблять власними руками і з великою любов’ю, тому й виходить так смачно. Усі бажаючі мають змогу побачити, як же відбувається дивний процес створення шоколадних задоволеннь.

Однак відвідування можливе лише у складі організованної групи і бронювати необхідно заздалегідь, але хіба так важко знайти ласунів, які відмовляться від візиту на шоколадну фабрику?

 9. Perugina – Перуджія, Італія

Американці мають Hershey’s Kisses, а пристрасні італійці – Васі. Італійські поцілуночки створюють в Перуджиї, і свою любов до шоколаду ділять з великим задоволенням.

В 2007 році тут відкрився Будинок шоколаду, Casa del Cioccolato, двері якого завжди відчинені для гостей з усього світу. Починається все з музею шоколаду, де розповідають про історію компанії Perugina і бренду Васі, після запрошують в найцінніше – фабричні приміщення. Для тих, хто бажає відчути себе в ролі шоколатьє, працює школа.

10. CACEP – Комалькалько, Мексика

Мексика – батьківщина шоколаду, тому ігнорувати її в нашій шоколадній подорожі по світу було б негарно. Цікаво, що штат Табаско подарував світу не лише однойменний гострий соус, але й шоколад.

В 1966 році в асієнді «Хесус Марія» неподалік від Комальколько, знаному, як колишнє місто майя, відкрилась невелика фабрика з виробництва шоколаду. Здолавши період простою в 1980-ті роки, сьогодні фабрика працює і виготовляє виключно натуральний шоколад. Гості можуть відвідати плантації какао,побачити, як готується домашній шоколад, зазирнути на фабрику та в магазин. Не чекайте тут витончених роскошей Женеви та Цюриха, або гіганського розмаху США – у Мексиці поважають традиції, тому виготовляють просто шоколад. Нічого зайвого.

Додайте у своє життя краплю шоколаду і солодкий смак залишиться з вами назавжди!

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини