MENU

Готичний Київ. ФОТО

9918 0

Зазвичай про Київ прийнято говорити як про колиску православної Русі. Однак, тут є об'єкти, здатні порадувати і шанувальників готики. Для таких прихильників про 6 найбільш колоритних споруд, в яких представлений готичний архітектурний стиль. Вони всі знаходяться практично в центрі Києва, тому подивитися їх запросто можна під час однієї прогулянки по місту.

Замок Річарда Левине серце

Ходить легенда, що в Замку Річарда Левине Серце дійсно бував англійський король, який прославився своєю відвагою. І навіть, що будівництво замку було приурочено до його візиту. Насправді це тільки легенда. Замок Річарда був побудований в 1902-1904 року на замовлення київського промисловця Дмитра Орлова, який планував зробити з будівлі дохідний будинок і здавати в ньому квартири. Але в 1911 році промисловця застрелили, а його вдова продала будинок, щоб розрахуватися з боргами.

Новий власник якийсь час здавав квартири, але з часом всі постояльці будинок покидали - по всьому будинку лунали страшні стогони і завивання, ніби в домі повно привидів. Але і тут все набагато простіше - така система вентиляції та пічного опалення в будівлі.

Незабаром у Замку річарда оселилися художники. На верхніх поверхах розташовувалися майстерні Фотія Красицького, Івана Макушенко, Григорія Дядченка та інших художників і скульпторів. З приходом радянської влади, будинок націоналізували і перебудували в комуналку.

Коли розпався Радянський Союз були спроби іноземних інвесторів зробити з Замку Річарда Левине Серце готель, але не склалося - будинок по сей день пустує.

Будинок лицаря

Це ефектна будівля з'явилося в Києві в самому кінці XIX століття завдяки архітектору М.Добачевському. Замовив собі такий прибутковий будинок М. Підгорський. Кого тільки не поселила сюди народна чутка: і Барона Синю Бороду, і Барона Штейнгеля (хоча він жив у будинку поруч), і купця Сальве (на порозі написано SALVE), і навіть київський відьом. Цей будинок надовго вписався в архітектуру міста і складно уявити собі вулицю Ярославів Вал без цього шпиля.

 

Особняк родини Терещенків

Особняк Терещенків дійсно і вишуканий, і загадковий. Тут збереглися і автентичні інтер’єри з великими китайськими вазами та старовинними меблями, і таємничі сейфи віденської фірми. Мабуть, це чи не єдина можливість для людини ХХІ століття побачити на власні очі, де і як зберігали колись заможні кияни коштовні речі — а зберігали вони їх і в невеликих сейфах-секретерах у кабінеті, і у великих сейфах-шафах у підвалі, і навіть у сейфах, які являють собою справжні кімнати із залізними ґратами. Працівники Державної наукової медичної бібліотеки, яка розташувалася тут від початку 1970-х років, подбали про те, аби все було так, як при власниках, і дбайливо зберегли все, що залишилося від колишнього ошатного вбрання будиночку.

Будинок барона Ікскюль-Гільденбанда (Рожевий замок)

Прибутковий будинок у стилі готичного замка для прибалтійського барона Володимира Августовича Ікскуль фон Гільдебрандт був побудований в 1901 році. Автор проекту - архітектор Микола Вишневський, який створив перший київський вокзал (він був готичним), а також Будинок - терем на Андріївському узвозі, 34. Фасад претензійного споруди прикрашає герб Естляндського роду господаря будинку, розташований над здвоєною аркою парадного входу і в'їзду. В війну будиночок сильно постраждав. Були втрачені шпилі, вигоріло безліч дерев'яних конструкцій.

 Після ремонту змінилася планування, повнометражні великі кімнати роздрібнилися. У післявоєнні роки в цьому будинку жив письменник Микола Бажан, а в 1969-му, кажуть, що зберігся гарний стильний вестибюль будиночка служив декорацією одного з епізодів фільму «Ад'ютант його превосходительства". У 2000 році мешканців розселили, фасад будівлі перефарбували в рожевий колір, за збереженими авторським кресленнями відновили шпилі і зробили прибудову з двору.

 

Костел Святого Миколая (або ж Миколаївський костел)

Миколаївський костел — одна з найцікавіших споруд архітектури початку XX ст. Збудований в стилізованих готичних формах з високими стрілчастими шпилями, вирізняється стрункими пропорціями, легкістю, ясністю композиційної структури. У планово-просторовій композиції костел св. Миколая вирішено у вигляді хрещатої в плані базиліки з розвинутим трансептом, двома вежами на головному, західному фасаді, і меншою третьою - над середхрестям, сигнатуркою з дзвоном.

Наразі Костел Святого Миколая ділять між собою Національний будинок органної та камерної музики України (як приміщення для концертів) та парафія Святого Миколая Римо-католицької церкви в Україні, яка проводить в ній служби для релігійної громади.

Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини