MENU

Українських студентів намагаються вивести на протести та «революції»

4825 9

Українських студентів намагаються вивести на протести та "революції". Цього разу через можливе скасування стипендій та пільг на проїзд.

Аналіз гасел та матеріалів, які вже розповсюджуються в інформаційному простору, наводить на думку: молодю намагаються маніпулювати, аби розхитати ситуацію в Україні.

Кому це вигідно? Більшість студентів думати про це не хочуть. Стипендія у 40 євро заплющує очі...

Рік тому ми пишалися українськими студентами. Вони вийшли на вулиці Києва за майбутнє. Не стільки наше, скільки за своє.

Їхнє "Україна це Європа!" давала надію, що не все втрачено для держави.

23 грудня 2014 студентів закликають вийти на ті ж самі вулиці Києва "за 40 євро". Для європейця це копійки. Українську молодь намагаються переконати, що від цієї суми залежить їхнє майбутнє.

Два тижні тому один "медіяексперт" оприлюднив інформацію, відповідно до якої уряд у 2015 намагатиметься втримати економічну ситуацію в Україні.

Основна концепція – це тотальна економія державних витрат.

Те, що Україна в фінансовому плані тримається на плаву лише за рахунок запозичень (тобто накопичення боргів), ні для кого не секрет. Питання лише в тому на чому заощаджувати сьогодні, щоб завтра повернути борг.

"Економія на студентах"

Серед десятка сторінок пропозицій, на чому зекономити, лише кілька пунктів, які торкаються в першу чергу студентів.

Ось основні:

1. Вилучення норми про можливість безкоштовного проїзду у транспорті учнів, студентів...

2. Відміна виплат стипендій у навчальних закладах, крім дітям-сиротам, дітям-інвалідам, дітям з малозабезпечених сімей, особам, що мають сім'ї з дітьми з числа осіб з 1.09.2015 (реальна економія – 1,26 млрд. грн.)

Цими двома пунктами вирішили збурити студентів на мітинги/протести/революції. При цьому маніпулюючи і першоджерелами, і проблемами, і реальними цілями "Майдану 3.0".

Пункт перший видають не за "вилучення норми можливого безкоштовного проїзду студентів", а за "скасування знижок на проїзд". Різниця маленька, але суттєва.

Як відомо студенти мають знижку на проїзд залізничним транспортом, а не безкоштовнийпроїзд. Ті, хто підбурюють студентів, переконують, що уряд скасує саме знижки на проїзд для студентів.

Це дійсно суттєва проблема для багатьох молодих людей, які навчаються в університетах в інших містах, і змушені періодично їздити додому.

Те, що держава не планує скорочувати видатки на пільговий проїзд для студентів, переконує аналіз проекту бюджету-2015 Центром дослідження суспільства. Експерти Центру звертають увагу, що у порівняні з 2014 роком на ці потреби держава навіть збільшує фінансування на 20 млн. грн. "вивівши на рівень 2013 року".

Другий пункт – стипендії – більш чутливе питання для студентів. Цьому питанню я планую присвятити окремий матеріал, бо воно має окремого дослідження.

Тут маю звернути увагу, що навіть матеріали "медіяексперта" вказують, що малозабезпеченим студентам стипендію залишають.

Варто нагадати, що в Україні студенти мають право на 2 основні види стипендії: академічну та соціальну.

Академічну стипендію студенти отримують в залежності від своїх успіхів у навчанні. Соціальну – в залежності від свого матеріального стану. Тобто якщо молода людина малозабезпечена, вона має право на грошову виплату від держави незалежно від успіхів у навчанні.

Це варто розуміти, бо дехто видає другий пункт так, що студентів готують до вимирання.

Ось один з коментарів з ФБ:


"Хай народ подихає без стипендії". Так дехто намагається переконати в антисоціальних намірах уряд. На прохання вказати кількість студентів, які вже "померли без стипендії", людина не відповіла.

Це ж не секрет, що нині сотні тисяч студентів навчаються в університетах ані без академічної, ані без соціальної стипендії. Випадків смертей через це не зафіксовано...

Повертаючись до тотальної економії державних витрат.

Економити маємо на всьому, у тому числі на освіті.

Я б краще ставив питання про ефективність витрат на освіту та перерозподілу цих витрат для збільшення ефективності. Але питання ефективності витрат ставлять в бізнесі. У державних витрат зазвичай інші пріоритети...

"Революція" замість вирішення проблеми

Отже – економити. Відповідно до інформації "медіяексперта" уряд планує скасувати стипендії студентам. Тобто мова йде про скасування академічної стипендії. Проблема? Проблема.

Як вирішувати проблему?

Ініціювати переговори з урядом та міністерством освіти.

Це мали б зробити студентські організації. Щоб разом із владою вирішувати "як жити далі", на чому економити можна, на чому – ні.

І ультиматуми тут не кращий спосіб. Бо країна – на краю прірви. Не знайдемо спільного рішення, як вирішити економічну проблему – полетимо в прірву усі разом.

Що ж роблять студентські організації? Кличуть студентів на барикади (мітинги/протести). Це ж значно простіше, ніж аналізувати ситуацію в освіті, пропонувати витрачати бюджетні гроші на освіту ефективніш, вести складні переговори з урядом тощо.

Ось один з закликів до студентів від так званої "студентської профспілки КПІ".


Ці гасла мені одразу нагадали ДНР весняного періоду з їхнім "Київ не чує Донбас!". Але далі буде не "гудокахмєтова". Студентів хочуть підбурити до нової "революції".

Ось подивіться на ці заклики з мережі Вконтактє:



А тепер давайте дамо чесну відповідь: хто зацікавлений у тому, аби українські студенти влаштували "нову революцію як у Венесуелі"?

Для мене відповідь очевидна: найбільшу вигоду від цього отримає Кремль. Бо навіщо Путіну посилати на забій своїх бійців, коли можна розхитати ситуацію в Україні руками громадян України?

Це ж на поверхні: будь який масштабний конфлікт в Україні спецслужби РФ будуть підживлювати, аби послабити українську державу.

Невдоволенні студенти можуть навіть не знати, що їх направлятимуть російські агенти. Для цього потрібно не так багато. Кілька підготовлених людей можуть спрямовувати натовп у потрібному напрямку.

Як маніпулюють студентами в інформпросторі

Окрім студентських організацій, які "нє вєдают, что творят", в інформаційному просторі з'являються матеріали, які намагаються розігнати інформаційну хвилю студентського невдоволення. Людині розумній легко проаналізувати, що ноги у матеріалів різних авторів ростуть з одного місця.

От подивіться на наступні статті:

ПОВИНОВЕНИЕ ВМЕСТО СТИПЕНДИЙ (Автор – Сергій Киричук)

На пути к социальному взрыву (автор – Дмитрий Заборин)

Обидва матеріали мають чіткі месседжи:

1) Антисоціальні ініціативи уряду – скасування стипендій;

2) 1-ий заступник міністра освіти вважає, що стипендія для більшості – це приємний бонус, а не реальна проблема для виживання;

3) студенти будуть протестувати, тому депутат БПП Фріз зареєструвала законопроект про відповідальність за заклики до непокори;

4) у зв'язці з законопроектом Фріз згадують реакцію на її документ Мочанова: якщо ти закликаєш не бити студента – отримаєш 3 роки;

5) і як висновок зі всього: Україна потребує новий протестний та революційний рух (Майдан 3.0).

Також у подібних матеріалах згадують ще 2 месседжи:

6) Мустафа Найєм: у Києві неможна прожити на 5 тисяч грн.;

7) Навіть Янукович з Азаровим не пішли на зменшення стипендії.

Навіть елементарний аналіз цих матеріалів дає зрозуміти: читачами намагаються маніпулювати.

Так пп. 3-4 неприродно прив'язані до теми студентів, аби переконати, що влада готується воювати зі студентами. Яким би суперечливим не був законопроект депутата БПП Фріз, він має геть інші цілі, аніж студенти.

П.1. Маніпулювання, бо навіть у матеріалах "медіяексперта" йдеться, що відміна стипендій не стосується малозабезпечених студентів. Ще раз: про скасування соціальної стипендії у цих матеріалах не згадується.

П.6. Слова Мустафи кількамісячної давнини згадуються для протиставлення: на студентах економлять, а самі і далі будуть жирувати. Але ознайомлення з документом від "медіаексперта" дозволяє побачити, що економити планують на тій же Верховній Раді. Зменшення кількості депутатів з 450 до 150 мало б насправді об'єднати депутатів та студентів у своїх протестних намірах проти "антисоціальних ініціатив уряду". Натомість цитатою Мустафи намагаються протиставити студентів та депутатів.

П.7. Знову маніпуляція. Чинну владу хочуть "опустити" нижче рівня "злочинного режиму". Але справа у тому, що Янукович-Азаров та компанія не намагалися вирішити жодної проблеми держави. Умовно кажучи: труба гнила за їх правління, а прорвала сьогодні. Вони могли почати ремонт цієї труби, щоб ми не відчули гірших наслідків, але нічого не робили. То хто більший негідник: той, хто не ремонтував учора аби зменшити негативні наслідки, чи той, хто взявся ремонтувати трубу вже після того, як її прорвало?

П.5. Це є метою усіх подібних статей. Підвести читача до єдиноправильного висновку: потрібна чергова революція. І її мають розпочати студенти.

От тільки я боюся, що після чергової "студентської революції" або "Майдану 3.0" Путін уже не відправлятиме танки в Україну. Він просто в'їде в Київ на білому коні.

Ціна питання? 40 євро. Саме таку академічну стипендію сьогодні отримують українські студенти. Це дійсно та сума, за ради якої варто ризикнути зіграти в російську рулетку?

Олексій БРАТУЩАК


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини