MENU

Нові податки можуть спровокувати масову еміграцію із Західної України - експерт

3770 1

В бюджеті України не вистачає грошей. Що в такій ситуації роблять уряди нормальних країн? Скорочують витрати на органи влади, заохочують інвестиції, збільшують оподаткування надприбуткового бізнесу. Уряд України пішов іншим шляхом: не чіпаючи олігархів, пропонує скорочення соціальних видатків і запровадження нових податків для мільйонів пересічних громадян. Причому податкові новації боляче вдарять насамперед по мешканцях Західної України, основним реальним доходом яких вже багато років є перекази та передачі від заробітчан у Росії, Європі та Північній Америці.

Українські трудові мігранти у 2013-му році перерахували додому 9 млрд доларів, йдеться в доповіді фахівців Світового банку (СБ). Минулого року за обсягом грошей від заробітчан Україна займала десяте місце у світі та перше у Європі. Фахівці Міжнародної організації з міграції зазначають, що більшість трудових мігрантів з українськими паспортами – вихідці із Західної України. Причому працюють наші земляки не лише у країнах Заходу, але й у Росії, незважаючи на збройний конфлікт на Донбасі.

До речі, саме з Росії у першому півріччі 2014-го надійшло найбільше офіційних грошових переказів від українських заробітчан – понад мільярд доларів. Загалом за перших шість місяців цього року наші гастарбайтери переказали в Україну понад 3,3 мільярди доларів. Це на 13% менше, ніж у 2013-му, проте СБ прогнозує, що за підсумками року надходження від заробітчан в Україну будуть не меншими за минулорічні. До певного зниження обсягів можуть призвести девальвація рубля та російське ембарго, запроваджене РФ у відповідь на санкції західних держав. Крім того, значна кількість переказів вже пішла "у тінь" через запровадження виплати валютних переказів з-за кордону у гривні.

Але податкові новації, які зараз із подачі уряду розглядає Верховна Рада, можуть взагалі кардинально змінити ситуацію. Нагадаємо, Кабінет Міністрів пропонує з наступного року запровадити тотальне декларування доходів громадян, оплату товарів/послуг вартістю понад 15 мінімальних зарплат (20 тисяч гривень) лише через банк, і головне – якщо людина витратить більше, ніж задекларувала, то заплатить з різниці податок у 30%. Податківці отримають право самостійно нараховувати такі податки, а з метою їх стягнення – вриватися у житло громадян з метою перевірки будь-якого майна, накладати на нього арешт і продавати за визначеною ними самими ціною. 

Крім того, оподаткуванню підлягатимуть не лише відсотки за депозитами, як зараз, але й курсова різниця: тобто поклали ви на поточний рахунок 100 "зелених", коли курс був 12 гривень за долар, зняли ту ж сотню за курсу 16 – будьте ласкаві, заплатіть 20% від 4 гривень "доходу". Так, саме 20%, а не 15%, як нині – бо уряд хоче збільшити податок на депозити і дивіденди. Крім того, пропонується зобов'язати платника податків "документально підтверджувати джерела походження активів, що належать йому за правом власності". Тобто загубили ви чек на придбаний телевізор – під час візиту податківців його можуть забрати...

Здавалося б, норма про документальне підтвердження активів вигідна для родин заробітчан, які отримують перекази офіційним шляхом. Ну, втратять вони якихось 4 гривні (різниця між курсом НБУ та реальним) на кожному переказаному з Європи чи Росії доларі – зате стануть законослухняними платниками податків. Звісно, стануть – якщо задекларують цей переказ як дохід і сплатять за нього 20% податку. Біда тільки, що зі значної кількості переказаних коштів трудові мігранти вже офіційно сплатили податки у тих країнах, де вони працюють. Але навіть якщо це, наприклад, Німеччина, з якою Україна уклала угоду про уникнення подвійного оподаткування, то родичам гастарбайтера це нічим не допоможе – адже платили податки не вони. І навіть якщо сам мігрант повернеться в Україну із заробленими статками, то йому доведеться чимало побігати коридорами податкової, щоб вона визнала сплату ним податків чужій державі, і не вимагала платити ще й рідній.

Фахівці з питань міграції прогнозують, що в разі запровадження вищеописаних податкових новацій заробітчани почнуть масово забирати свої родини у ті країни, де зараз працюють. Власне, цей процес іде в Західній Україні вже давно, але необхідність сплатити 30% податок при купівлі машини чи будівництві житла може радикально пришвидшити масову еміграцію західноукраїнців. Звісно, йдеться насамперед про виїзд до країн Європи та Північної Америки, у яких давно відмовилися від спроб витрясти зі своїх громадян останню копійку. 

Колись і там теж були здирники на кшталт англійського управителя маєтку в Ірландії Чарльза Бойкота, який вимагав у місцевих фермерів надмірної орендної плати за землю. Вони домовилися, що ніхто з ірландців не працюватиме на цих ланах, а для охорони півсотні англійських штрейкбрехерів Британія змушена була підключити велику кількість військ. Як наслідок, Бойкот після одного такого збору врожаю переїхав назад в Англію, а його прізвище стало загальником. Щось мені підказує, що на нові податки – принаймні, в Західній Україні – теж очікує бойкот.

Олег ХАВИЧ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини