MENU

Обсяги російського контенту не зменшуються, а зростають. ІНФОГРАФІКА

5485 1

Активісти громадянського руху «Відсіч» у рамках ініціативи «Бойкот російського кіно»провели 17-годинний моніторинг десяти провідних українських телеканалів. Результати моніторингу свідчать, що частка російського контенту на українському ТБ перевищує 40% — це фактично дорівнює обсягам українського контенту та майже у 2,5 рази перевищує обсяги контенту з інших країн. Симптоматично, що найбільше російського контенту транслює телеканал із назвою «Україна» — 87% (!) від загального часу мовлення, пишуть ТЕКСТИ.

Також активісти промоніторили мову українського телеефіру та дослідили телевізійний контент українського виробництва. Виявилось, що на українському телебаченні лише 29% україномовного контенту. Понад 60% свого мовлення українське ТБ провадить суто російською, і навіть далеко не завжди додає українські субтитри. На деяких каналах обсяги російськомовного контенту перевищують 90%.

У першій половині вересня активісти проводили також тижневий моніторинг українського телеефіру. З’ясувалося, що пересічно головні українські телеканали транслюють по 7 із половиною годин російського контенту на день.

Лідерами «антирейтингу» стали телеканали «Україна», НТН та «Інтер», що показують найбільше російських фільмів і передач.

Зіставивши результати обох моніторингів, можна зауважити, що обсяги російського контенту на ТБ не тільки не зменшуються, а навіть зростають.

«Ситуація із засиллям російського контенту, що дуже часто містить російську пропаганду, є кричущою та неприпустимою. В умовах війни, зокрема інформаційної, такий добір контенту свідчить про нехтування інтересами України, про неповагу до українського глядача та, ймовірно, про шкідницьку антиукраїнську діяльність керівництва та власників телеканалів», — вважає активіст «Відсічі» та член Експертної комісії з питань розповсюдження і демонстрування фільмів при Держкіно Сергій Оснач. «Очевидно, проблема потребує негайного вирішення. Влада має зреагувати на запит суспільства та обмежити російський контент. Певні кроки у правильному напрямі вже зробило Держкіно — заборонило понад десять російських фільмів і серіалів, спираючись на висновки Експертної комісії. Експертам нині доводиться переглядати сотні фільмів, щоб убезпечити українського глядача від російської пропаганди. Але це схоже на вичерпування води з човна ложкою, коли вода туди прибуває відрами. Ситуація потребує системних змін. І ці зміни могло б забезпечити запровадження квот», — зазначив він.

Активісти ГР «Відсіч» пропонують запровадити квоти на українську й зарубіжну теле- та кінопродукцію. Поступово квоти на українську продукцію мають збільшуватися, а на зарубіжну — зменшуватися. Також, на думку активістів, є можливим запровадження певного збору за показ зарубіжної продукції, який спрямовуватиметься на розвиток української теле- та кіноіндустрії. Активісти закликають українську владу забезпечити належне місце українській мові на українському телебаченні. Формування українського мовно-інформаційно-культурного простору, зокрема створення та демонстрація українського теле- й кіноконтенту, має стати пріоритетом державної інформаційної та культурної політики.

Методологія та дати дослідження:

Для виявлення часток контенту з різних країн на українському ТБ громадські активісти вивчали програму на сайтах телеканалів та визначали країну-виробника того чи того контенту. Для визначення мови контенту активісти переглядали відповідні фільми й передачі по телевізору. Перший моніторинг тривав з 8 по 14 вересня (досліджувалося походження контенту). Другий — 27 вересня з 7:00 до опівночі (досліджувалося походження та мова контенту).


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини