MENU

Теракти у Парижі й Волновасі тотожні, а реакція на них різна - журналіст

2106 1

14 січня в Донецькій області було оголошено день жалоби за погиблими в результаті теракту під Волновахою. Поминальні молебні, траурні мітинги активістів відбулися цього дня у багатьох містах України. Їх учасники гнівно засудили російських агресорів та їхніх найманців - сепаратистів, що розв’язали криваву бійню на Донбасі.

Напередодні приблизно о 14.30 бойовики здійснили атаку на блокпост українських правоохоронців під Волновахою. Як повідомила прокуратура Донецької області, з боку Докучаєвська було випущено близько 40 снарядів із систем залпового вогню «Град». Кілька з них упали поруч із пасажирськими автобусами. Один із них, що прямував із Донецька до Златоустівки, буквально зрешетили осколки. В результаті загинуло 12 мирних жителів, а ще 18 осіб із травмами різного ступеня тяжкості були госпіталізовані. Прокуратура кваліфікувала обстріл маршрутки під Волновахою як теракт і відкрила кримінальне провадження.Відео трагедії під Волновахою дивитися тут (лише для повнолітніх!).

Зауважу, що самі терористи визнали факт обстрілу українського блокпоста. Сепаратистський сайт хвалькувато заявив: «Бої йдуть у районі Березового (близько Волновахи) - там накрили блокпост «укропів»». Але пізніше це повідомлення було знято. Натомість один із керівників самопроголошеної ДНР Денис Пушилін тепер заявляє, що розстріл автобуса – це провокація з боку Києва.

Увечері 13 січня Президент України Петро Порошенко виступив з офіційною заявою. «Сьогоднішня трагедія під Волновахою належить до таких подій, які навіть за мірками нинішнього часу відрізняється своєю жорстокістю, від якої холодіє душа. Терористи з так званої ДНР нанесли ракетний удар по автобусу з мирними громадянами, – сказав Порошенко. - Ці смерті - на совісті об’єднаної деенеровсько-еленеровської банди і тих, хто за нею стоїть, із чиїх рук вона годується; хто її озброює, дресирує й надихає на криваві злочини. А наші воїни здатні дати гідну відсіч. І ті, хто сьогодні знову штурмував Донецький аеропорт, відчували це на власних шкурах». У той же час президент заявив про незмінність своєї позиції відносно мирного врегулювання ситуації на сході країни і про намір робити все можливе і навіть неможливе для досягнення цього. «Масовий розстріл людей у Парижі та Волновасі - це події одного й  того ж ряду. Цивілізований світ повинен згуртуватися в боротьбі з тероризмом», - додав  президент. Відеозвернення Президента України тут

Глава спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Ертугуль Апакан висловив співчуття сім’ям загиблих під Волновахою. А Держдепартамент США поклав на Росію відповідальність за погіршення ситуації на сході України. Як заявила офіційний представник американського зовнішньополітичного відомства Марі Харф, сьогоднішні атаки на аеропорт Донецька й обстріл автобуса в районі Волновахи були здійснені «сепаратистами, яких підтримує Росія». Вона зажадала від Росії «виконувати свої зобов'язання в рамках мінських домовленостей».

Світовій громадськості добре відомі й натхненники та організатори резонансних терористичних актів. За теракт у Парижі відповідальність на себе узяв лідер «Аль-Каїди» Наср Аль-Ансі. А ось лідер Росії Володимир Путін усіляко відбріхується, заперечує сам факт розв’язання війни РФ на сході України і називає це громадянською війною, спровокованою «бандерівською хунтою». Після цих подій у штабі АТО не виключають зриву перемир`я на Донбасі.

лідер «Аль-Каїди» Наср Аль-Ансі й лідер Росії Володимир Путін

 

Як написав на своїй сторінці у Facebook керівник «Інформаційного спротиву» Дмитро Тимчук, удар по автобусу з мирними громадянами був нанесений зведеною артгрупою бойовиків, доданою тактичній групі російсько-терористичних військ, що діє в районі Докучаєвська. «Це формування відрізняється безсистемністю нанесення артилерійських ударів і проведенням непідготовлених, самогубних атак на позиції українських військ», – заявив він.

В Україні жертв Волновахи вшанували здебільшого у мережі та кількома малолюдними акціями у різних містах, а загиблих від рук терористів у Парижі - масовими акціями в усьому світі. У них узяли участь лідери багатьох держав та керівники міжнародних організацій. Був серед них і Петро Порошенко.

Волноваха й Париж - один почерк, жертв Волновахи вшанували здебільшого у мережі,

а жертв у Парижі - масовими акціями в усьому світі, таке різне ставлення до терактів

На засіданні Верховної Ради 14 січня депутати вшанували жертв волноваської трагедії хвилиною мовчання, а у сесійній залі розмістили плакати «Я – Волноваха». Депутат від пропрезидентської фракції Дмитро Лубінець закликав народних обранців вийти на марш миру на Майдані Незалежності в неділю 18 січня.

«Волноваха ніколи не знімала український прапор, тому терористи так ставляться до нашого міста», – сказав він під час виступу в парламенті. А ще нардеп звернувся до української діаспори із закликом пікетувати російські дипломатичні представництва, вимагаючи припинити фінансувати бойовиків на сході України. Парламентарі відповіли на ці пропозиції вигуками: «Слава України – Героям Слава! Слава нації – смерть ворогам! Путін – …».

У свою чергу народний депутат Андрій Тетерук під час виступу закликав оголосити 15 січня днем жалоби через трагедію у Волновасі. Але, як бачимо на сьогодні, наш президент на цю пропозицію не відреагував. А йому годилося б взяти приклад із президента Франції Франсуа Олланда, який оголосив 8 січня днем жалоби у зв’язку з нападом на редакцію журналу Charlie Hebdo, а прапори у Франції були приспущені в країні впродовж трьох днів.

Не маючи змоги долучитися до акцій на вулицях і площах, українці найактивніше заявляють про власну позицію у соцмережах, вміщуючи там свої світлини з написами «Я - Волноваха».

У мережі, а не на велелюдному віче, була змушена заявити про свою позицію і головний редактор «Незалежного бюро новин» Тетяна Висоцька. На сторінці у Facebook вона опублікувала карикатуру, яку побачила у Твіттері, й написала, що багато хто за кордоном вважає війну України й Росії «внутрішнім конфліктом» в Україні. І причина цього в тому, що українська влада веде себе непослідовно. «Доки Україна не визнає АТО війною, доки посол Росії буде спокійно сидіти у Києві, доки ми будемо вести бізнес с Москвою, доки у Липецьку буде працювати фабрика президента, доки ми будемо тиснути руку Путіну – реально і віртуально, продовжуючи вдавати, що Росія – посередник у мирних переговорах, а не ключовий їх учасник – світ нам не повірить на всі 100%. То давайте ще раз нагадаємо нашій владі, що не можна вести війну не на повну силу. Бо тих Героїв, яких ми втрачаємо у дні цього дивного перемир’я, під час якого ми не стріляємо, але у нас стріляють, вже ніколи не повернеш», – наголосила вона.

Як бачимо, теракти в Парижі й Волновасі тотожні, але реакція на них різна. У Франції на марш єдності вийшли три мільйони чоловік, а в Україні, де російські вояки і їхні найманці проливають кров наших патріотів, усе обмежується пікетуванням посольства і дипломатичних представництв Росії та малочисельними мітингами. Але терпець українцям таки скоро урветься і тоді вони візьмуть вила, підуть на барикади та дадуть агресорам добрячого копняка під зад.

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини