MENU

Чому читання паперових книг краще для нашого розуму, ніж електронних

12950 9

Професор лінгвістики і виконавчим директором Центру навчання, дослідження та навчання в Американському університеті Наомі С. Барон розповіла про переваги читання друкованого тексту, аніж з електронних носіїв

Ви читали електронну книгу під час свят. Що ви завантажили на неї?

«Улісс»? Навряд чи.

Ми багато знаємо про плюси і мінуси читання книги в паперовому вигляді в порівнянні з читанням в електронному. Проблема в тому, що більшість із нас відмовляються слухати про ці переваги і недоліки.

Не зрозумійте мене неправильно: цифрове читання дійсно має деякі переваги.

Запитайте в людей, що їм найбільше подобається в читанні з цифрових екранів. Це питання я ставила кільком сотням студентів вищих навчальних закладів Сполучених Штатів, Німеччини, Японії та Словаччини. У відповідь ви чуєте знову і знову про зручність: "легко носити з собою" і "компактний".

Ми також знаємо, електронні тексти (особливо, коли вони є у відкритому доступі або подаровані) мають життєво важливе значення для демократизації можливостей у навчанні. Досить поглянути на такі проекти, як в Цифрова Публічна бібліотека Америки або Worldreader.

Ще декілька плюсів цифрового читання: електронні книги, як правило, дешевше, ніж друковані версії. Також звучить аргумент щодо навколишнього середовища. Подумайте про дерева!

Тим не менше, обґрунтованість цього випадку є спірною. У виготовленні електронних книг використовуються рідкоземельні метали, а елементи живлення не просто рідкісні, а й надзвичайно токсичні. І подумайте про всю енергію, яка потрібна для запуску серверів і охолоджуючих вентиляторів. А щодо дерев, то вони є відновлюваним ресурсом.

Потім, є привабливість в друкованому вигляді. Що зачаровує мене, як і багатьох людей – від підлітків до читачів старшого віку. Чому вибирають друк при читанні як для задоволення, так і для школи чи роботи. Наводжу приклади з мого власного дослідження, деякі з причин, естетичні ("чарівність від справжнього перегортання  сторінки" і "запах нової книги"). Інші пов'язані з почуттям виконаного обов'язку ("можливість бачити, як багато я читав"), легкість занотовування ("я можу писати на сторінках"), і навігація ("легко знайти, де я був"). На відміну від цього, я чую рясні скарги від використання екранів: напруження очей і головні болі.

Більшість переваг читання друкованого тексту студенти пов’язують з увагою та розумом. Вони говорять, що "легше зосередитися", "моя просторова пам'ять працює краще," і "відчуваю, що зміст легше засвоюється". Деякі зі спудеїв також визнали, що з друкованим текстом можуть працювати довше і читати уважніше.  Насправді не сюрприз, так як цифрові екрани заохочують до прокрутки і прискорення, вони спонукають нас до переходу на наступний веб-сайт або в Твіттер.

Але реальним цвяхом у кришку труни електронного читання – є концентрація. 92 відсотків тих, кого я опитала сказали, що вони найкраще концентруються під час читання паперової копії. Коли цифровий пристрій має підключення до Інтернету, то важкість втримання від спокуси можна порівняти зі стрибком з ракети: я просто відповім на цей текст, просто зайду, щоб переглянути заголовки, замовлю ці чобітки, що зараз у розпродажі.

Читачі є людьми (соціальними). Якщо бовтати чимось перед вами, відволікаючи при цьому (або, якщо ми знаємо, що можна просто натиснути кнопку, або проведіть пальцем), важко не взяти приманку.

Що повертає нас до питання, який вид читання вибрати для читання на екрані, а який слід зарезервувати для паперу. Якщо цифрові перерви не загрожують задоволенню або розумінню тексту (але тут, ви повинні бути чесні), то середовище не має значення. Якщо ви перервете читання для перевірки результатів спортивних змагань, то це не зашкодить. Тільки не сподівайтеся зрозуміти Джойса в цей час.

Переклад: UAINFO


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини