MENU

Немецкие журналисты шокированы манипуляцией Журавского и Януковича

1802 0


Протягом останньоготижня в Німеччині я шукав журналістів,які могли би підтвердити, що в їх державідіє кримінальна відповідальність занаклеп.

Саме посилаючись на Німеччину,українська влада намагається запровадитицю норму.

Про це написано у пояснювальнійзаписці формального авторазаконопроекту, радника президентаВіталія Журавського: "...Необхіднозауважити, що кримінальна відповідальністьза "наклеп" передбачена у законодавствібагатьох європейських країн,зокрема Німеччини, Австрії, Франції,Чехії, Польщі, що свідчить про ефективністьтакого виду відповідальності та йоговідповідність європейським стандартам".

Проце ж ідеться і в довідці,яку в супровід законопроекту Журавськогопідготувала адміністрація президентаЯнуковича: "Німеччина – передбаченакримінальна відповідальність. При цьомуміра покарання різниться у залежностівід виду злочину – наклеп, умиснийнаклеп, наклеп щодо політичних осіб".

Усіопитані мною журналісти, профспілковідіячі та менеджери німецьких медіа буливражені такою маніпуляцією.

В одинголос вони стверджують, що в Німеччинінемає кримінальної відповідальностіза наклеп. Вони допускають, що така нормаможе існувати в законодавстві якпережиток минулого, але просто невикористовуватися.

Німецькі колегидозволили себе процитувати.

ЄваВернер, речник Німецької асоціаціїжурналістів, що об"єднує 38 тисяч осібу сфері медіа: "У Німеччині журналістиніколи не потрапляють у тюрму за те, щовони пишуть. Ніколи не чула про таківипадки. Не здивуюсь, що востаннє цебуло при нацистах".

 


Дітер Пінкни, членпрограмного комітету Першого каналуНімеччини ARD та комітету з мовленнямісцевої телерадіокомпанії RBB: "Тюрмаза наклеп у Німеччині? Не чув такого.Може, це було в часи Прусії у 19 столітті.Але за 30 років, які я працюю в медіа, нечув про жоден такий випадок".

 


Марін Маїца, журналістголовної міської газети столиці "БерлінерЦайтунг": "За останні десятиліттяжоден президент Німеччини не використовувавкримінальне законодавство про наклепна нього. Це релікт епохи імперії. Принеобхідності президент захищатиметьсяяк звичайний громадянин".

 


Окрім того, в Німеччинімедіа не просто настільки впливові, щоможуть відправити у відставку президента.Там широко використовується критиката сатира на політиків на межі фолу. Осьпідбірка обкладинок "відривного"журналу Titanic.

 


Після такого, посилатисяна Німеччину, намагаючись запровадитикримінальну відповідальність за наклепв Україні – це не просто безглуздя, ацинічна технологія.

Карикатури нанайвищих посадових осіб Німеччинисотнями друкуються в пресі, їх жорстковисміюють на телебаченні.

Це –невід"ємна частина життя політиків.Як чистити зуби чи мити руки. Вони непросто не уникають критичних матеріалів– навпаки, їх навмисно оточують ними.Для прикладу, карикатури вкладають ущоденну підбірку матеріалів, яку готуютьперсонально для канцлера Меркель уФедеральному відомстві преси таінформації.

 


Це – моніторинг законкретне число, 24 вересня цього року."Пані Меркель дуже уважно слідкує закритикою на адресу уряду", – пояснюютьу Федеральному відомстві та дивуються,чому українські журналісти цим таквражені.

Поясню, чому. Чи можете виуявити, щоб Дарка Чепак вкладала умоніторинг Януковичу карикатури нанього – та ще для того, щоб "більшуважно відслідковувати критику"?!

Впевнений,що це Дарці не може навіть наснитися унайжахливішому сні. Тому Янукович досідумає, що німецькі тюрми заповненіжурналістами, які пишуть наклеп наполітиків. Спробуємо довести йому впонеділок, що це – не так.

 

Сергій Лещенко


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини