MENU

Парламент ухвалив заяву до Гаазького трибуналу. ВІДЕО

1772 3

Сьогодні, 4 лютого, парламент підтримав ініціативу фракції «Батьківщина» і ухвалив Заяву до Міжнародного кримінального суду в Гаазі щодо скоєння вищими посадовими особами Російської Федерації та керівниками терористичних організацій ДНР та ЛНР злочинів проти людяності та військових злочинів, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських  громадян.
 
За ухвалення документу проголосували  271  депутат.
 
«Верховна Рада, ухваливши заяву до Гаазького трибуналу, здійснила «абсолютно історичний крок», - заявила лідер фракції Юлія Тимошенко під час свого виступу з парламентської трибуни.
 
Вона нагадала, що Російська Федерація практично в односторонньому порядку денонсувала мирні переговори та Мінські угоди, тому звернення до Гаазького трибуналу - один із шляхів зупинення військової агресії Росії в Україні.
 
«За останні тижні попрані всі спроби світового співтовариства, демократичного світу зупинити агресію на території України шляхом мирних переговорів, шляхом підписання мінських угод. Російська Федерація практично в односторонньому порядку це денонсувала», - наголосила Тимошенко.
 
За її словами, «шкода, що стільки місяців ми насправді не діяли й не зупиняли агресора всіма міжнародними засобами».
 
«Сьогодні ми нарешті відкриваємо шлях звернення до Міжнародного кримінального суду від держави Україна», - підкреслила лідер «Батьківщини».
 
Політик додала, що  не лише Україна, а й увесь світ  визнає «війну проти нас».
 

Лідер Батьківщини наголосила, що події в Україні - це «в самому прямому сенсі війна, окупація, анексія  територій, а не лише Криму».
 
«Це головна загроза Європи і,  відповідно, - це є руйнація  шансу на мирне співіснування в ХХІ столітті. Ми не маємо права на бездіяльність», - вважає  Юлія Тимошенко.
 
Окрім цього, Тимошенко наголосила, що Генпрокуратура та  уряд мають «зібрати всі докази»  і негайно подати їх до Гаазького трибуналу, «щоб вищі посадові особи Росії, а також керівники ЛНР а ДНР на міжнародному рівні в Гаазі були притягнуті до кримінальної відповідальності».
 
Нагадаємо, що Верховна Рада, відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2,3 статті 12 Римського статуту, за процедурою ad-hoc, визнала Заявою юрисдикцію Міжнародного кримінального суду в розслідуванні злочинів  вищих посадових осіб РФ  та керівників ДНР та ЛНР проти людяності, вчинених на території України з 20 лютого 2014 року і по теперішній час, які призвели до масового вбивства українських громадян.
 
Парламент просить Гаазький трибунал встановити факти військових злочинів та притягнути до відповідальності вищих посадових осіб Російської Федерації та керівників ЛНР та ДНР, які можуть бути встановлені прокурором Міжнародного кримінального суду.
 

Ухвалення цієї Заяви було ініційоване лідером фракції «Батьківщина» Юлією Тимошенко, керівником парламентського комітету з прав людини Григорієм Немирею, депутатами фракції Сергієм Соболєвим та Олександром Абдулліним та  було підтримано депутатами коаліції.

Батьківщина


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини