MENU

Українські правозахисники презентували «Список Савченко». ФОТО

2050 0

 

Правозахисники Фундації «Відкритий Діалог» презентували 13 лютого «Список Савченко». Вони закликали накласти персональні санкції на всіх причетних до справи української льотчиці.

 

До списку входять кілька десятків російських високопосадовців, включно із президентом Володимиром Путіним та усією делегацією Росії в ПАРЄ.У зверненні до очільників НАТО, ПАРЄ, Європейської Ради та Єврокомісії, а також Президента України, ВРУ та прем’єр-міністра,правозахисники вимагають накласти персональні санкції на осіб зі «Списку Савченко», а також сприяти покаранню винних у протиправних діях.

 

Під час прес-брифінгу в UCMC Петро Охотін, політичний радник Фундації, пояснив:

 

 

- Завдяки консультаціям із російськими адвокатами Савченко та представниками правозахисної спільноти ми вирішили створити «Список Савченко» – на зразок «Списку Магнітського». Особи, які були причетні до викрадення та незаконного утримання української льотчиці, повинні бути покарані. Інакше це створює небезпечний прецедент  безкарності для російських чиновників.

 

Бартош Крамек, Голова Ради Фундації «Відкритий Діалог», розповів про боротьбу за Надію Савченко на міжнародному фронті:

 

- Польський відділ регулярно розповсюджує звіти про цю справу, які готують наші аналітики, серед європейських ЗМІ, позаурядових організацій та політиків. Європейці не завжди мають повну інформацію. Плюс, багато з них є під впливом російської пропаганди. Це потужний документ, на підставі якого ми як правозахисна організація зможемо тиснути на європейську спільноту. Заохочуємо наших колег та ЗМІ також користуватися цим списком.

Про те, за яким принципом формувався «Список Савченко», розповіла Анастасія Чорногорська, координатор проектів Фундації:

 

- До списку ми включили чотири категорії осіб. Це відповідальні за політичні рішення у справі Савченко, ті, хто фабрикували докази під час досудового розслідування, ті, хто приймали неправомірні рішення на підставі сфабрикованих доказів, а також ті, хто це все фінансував. Список складається із кількох десятків осіб, серед них – очільник Слідчого комітету РФ Бастрикін, голова Адміністрації Президента Володін, лідер «ЛНР» Плотницький, члени делегації члени російської делегації ПАРЄ, які не підтримали звільнення Савченко, мільйонери Роттенберги, котрі фінансують лобістську мережу Росії. На першому місці у списку – російський президент Путін.

Правозахисники вимагають обмежити для осіб зі списку в’їзд до відповідних країн, заблокувати доступ до банківських рахунків та накласти арешт на їхнє майно, а також сприяти розслідуванню та покаранню осіб, відповідальних за викрадення, взяття під варту та утримання під вартою Савченко Н.В.

 

###

 

Фундація «Відкритий Діалог» перша зайнялася справою Савченко, в тому числі організувала адвокатську допомогу. У 2014-му році правозахисники організували 6 спостережних місій до Росії, завдяки чому процес Савченко не відбувався «за зачиненими дверима» і набув широкого розголосу. Звіти аналітиків Фундації розповсюджуються серед інших правозахисних організацій України та Європи, надсилаються європейським політикам та ЗМІ. У січні 2015 в рамках засідання ПАРЄ представники «Відкритого Діалогу» організували зустрічі членів ПАРЄ із адвокатом Марком Фейгіним, де наголошували на необхідності виключення Росії зі складу Асамблеї.

Вікторія ЖУГАН, прес-секретар фонду «Відкритий Діалог»


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини