MENU

Тимошенко: Причини падіння гривні та шлях вирішення проблеми. ВІДЕО

3415 0

Емісія, рефінансування банків і корупція є причинами падіння гривні. Про це в ефірі політичного ток-шоу Шустер Live заявила лідер фракції ВО "Батьківщина" Юлія Тимошенко. 

Перша причина і головна - це те, що в Україні, починаючи практично з середини минулого року іде нестримна, абсолютно нічим необгрунтована емісія української гривні. 

Другою причиною Тимошенко назвала бездумне та неконтрольоване рефінансування приватних банків. "Це просто напряму даються банкам гроші. В той час, коли нам потрібно пропускати це через економіку, через підняття практично кожної галузі, включаючи оборонку", - зазначила вона. 

Політик назвала цифру в 121,8 мільярдів гривень, яка була перерахована приватним банкам в якості рефінансування. 109 млрд з цієї суми не було повернуто Національному банку України.

Третьою причиною Тимошенко назвала корупцію.

Був наведений приклад незрозумілого рефінансування "Приватбанка", успішного та стабільного наразі банка.

"Яким аргументом може пояснити Національний банк перерахування майже 25 млрд грн "Приватбанку" в якості рефінансування в той час, коли цей банк настільки стабільний і заможний, що він може відрефінансувати Нацбанк України. Як таке може трапитися?", - запитує вона.

За словами Тимошенко, таких банків можна перераховувати як мінімум за січень місяць - одинадцять.

"Це говорить про те, що президент країни, прем'єр-міністр країни, генеральний прокурор просто зобов'язані негайно розібратися з такими речами. Мусить бути прослідкована кожна гривня, яка пішла з Національного банку на банки приватні, куди вона потрапила і як вона повернулася в Україну", - переконана політик.

Крім того лідер "Батьківщини" назвала шляхи вирішення проблем, пов'язаних з падінням гривні. Ситуацію на валютному ринку України можна відновити та стабілізувати, адже «під падінням курсу гривні немає економічного підґрунтя».

 Вона запропонувала алгоритм з кількох кроків, що може стабілізувати ситуацію з гривнею: по-перше, потрібно припинити «необґрунтовану емісію гривні».
 
«Це означає, що продовжується абсолютно хибний курс на друк української гривні», - сказала лідер «Батьківщини» і нагадала, що в грудні минулого року емісія становила 70 млрд грн, а в січні - 31 млрд грн.
 
По-друге, на думку Тимошенко, треба «всіма банківськими інструментами прибрати надлишок гривні на ринку».
 
«Ці надруковані гривні знаходяться на кореспондентських рахунках комерційних банків - це називається ліквідність банківської системи, яка зашкалює. Це і є та вільна гривня, яка обвалюється», - пояснила вона.
 
Третім кроком, за словами лідера «Батьківщини», має стати скасування всіх обмежень та заборону при обміні та конвертації валюти, що дозволить зняти спекуляцію на валютному ринку.
 
Окрім цього,  стабілізувати ситуацію можливо також за рахунок отримання фінансової допомоги від МВФ і зміни політики в сфері рефінансування банків.
 
«МВФ - це «швидка допомога». Коли вони приїжджають, то не реформи роблять, а роблять хірургічну фінансову операцію. Говорять: ви нагосподарювали так, що у вас, наприклад, дефіцит 25 мільярдів. Відсікаємо цей дефіцит і тоді ми вам дамо гроші», - пояснила Тимошенко.

Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини