MENU

Сепаратисти хочуть повернути в Одесу "порто-франко"

4933 0

У Верховній Раді на початку лютого було зареєстровано законопроект «Про вільну економічну зону «порто-франко», яким передбачено створення режиму вільної  економічної зони на території Одеської області. Просувають цей проект Микола Скорик, Олександр Прессман і Вадим Рабінович, всі колишні регіонали, які тепер представляють у Верховній Раді «Опозиційний блок».

Навіть побіжний аналіз запропонованого ними документа дозволяє зробити висновки, що мова йде не про економічний проект, а про політичний. Ключові у нім два пункти. Перший, до складу вільної економічної зони пропонується включити всю Одеську область. І другий, на її території вводиться митний режим. Це фактично означає закриття області, щоб ввезення і вивезення товарів відбувалося через митні пости. Це схоже на справжній кордон.

Як стверджують експерти, це прихований проект автономізації України, розчленування її за економічним принципом. З подібною ініціативою рік тому виступав ще Сергій Ківалов, пропонуючи свій проект конституційної автономії для одеського регіону. Від ківаловського проекту пропозиція Рабіновича і К° відрізняється лише тим, що не передбачає створення своєї міліції та армії.

Мета цієї ініціативи зрозуміла. Перед місцевими виборами «Опозиційному блоку» хочеться створити видимість своєї масштабної і бурхливої роботи. Тож і використовує він ідею «порто-франко», що вже стала одеським міфом. Вважається, що саме завдяки йому в 19 столітті Одеса отримала поштовх до економічного розвитку, тож з ним у одеситів пов’язані позитивні асоціації.

У рамках підтримки своєї задумки місцеві сепаратисти вже встигли створити штаб громадської ініціативи «Одеса за порто-франко», який миттєво облаштував у місті десятки наметів і став збирати підписи на свою підтримку. А 6 лютого було влаштовано прес-конференцію, на якій учасники ініціативи запевнювали, що відродження «порто-франко» забезпечить Одесі повторення економічного чуда XIX століття. В Україну будуть залучені зарубіжні  інвестиції, торговля у зоні «порто-франко» буде безмитною, з'явиться як мінімум близько одного мільйона робочих місць, а все це сприятиме збагаченню жителів області. Отакі золоті гори вимальовуються в уяві ініціаторів. Обдурені сепаратистами одесити, яких ті обіцяли ощасливити «порто-франко», навіть провели мітинг біля під’їзду міськради.

Як і слід було чекати, сепаратистську ініціативу «порто-франко» палко підтримав лідер місцевих антимайданівців і забороненої судом громадської організації «Молодіжна єдність» Антон Давидченко, який нині перебуває у бігах. Така прихильність до ідеї нібито економічної автономії Одещини пояснюється тим, що сам він постійно закликав до створення із Одеської, Миколаївської та Херсонської областей Новоросії. Активісти ж одеського Євромайдану назвали цю ініціативу сепаратистським лохотроном, що розрахований на тих, хто не розбирається у політиці і не цікавиться деталями. Намети сепаратистів, де агітатори ратували за «особливий режим» для Одеси і збирали підписи прихильників «порто-франко» 2 лютого несподівано всі зникли. Причиною цього стала поява тут проукраїнських активістів. Як зазначив один із лідерів одеського Майдану, отаман Чорноморського Гайдамацького З'єднання Сергій Гуцалюк, цього дня близько 40 майданівців зібралися на Соборній площі, а ще частина вирушила шукати путінських найманців в агітаційних наметах. Але їх ніби вітром здуло.

Напівжартома Сергій зауважив, що отвережуючим душем для одеських сепаратистів стала заява народного депутата Верховної Ради України Андрія Левуса про необхідність  порушити справу щодо розслідування діяльності та ролей депутатів окупаційного блоку Скорика , Пресмана, Рабіновича у підготовці повторення «русскай вєсны», під виглядом збору підписів за зону «порто-франко». Сам же член фракції «Народний фронт», голова підкомітету Комітету з питань національної безпеки і оборони Андрій Левус стверджує, що Росія розпочинає новий етап кампанії з дестабілізації ситуації в Україні та формування «Новоросії» на всьому Південному Сході нашої держави. «Територія, на якій діятиме проект «русская весна», – Харків, Одеса, Запоріжжя, Херсон, Миколаїв», - зазначив він.

Андрій Левус уточнив, що першими паростками «новойвесны» стали кривавий теракт у Харкові, кампанія «порто-франко» в Одесі та провокації-псевдопротести у Києві.

Тож одеситам не слід втрачати пильність, інакше під солодкі обіцянки манни небесної від «порто-франко» сепаратисти саме з Одеси розпочнуть втілення путінського проекту «Новоросія».

Сергій ГОРИЦВІТ


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини