MENU

Наближається Великдень: де, коли і як святкувати

7970 0

У 2015 році православний Великдень припадає на 12 квітня. Вихідними днями будуть субота, неділя і понеділок. В містах України в ці дні пройдуть народні гуляння.

В Україні православний Великдень є державним святом. Згідно з християнськими традиціями, день Воскресіння Ісуса Христа відзначають у першу неділю після весняного повного місяця. На свято в усіх православних і греко-католицьких храмах України відбудуться урочисті богослужіння. Ці дійства пройдуть на території Києво-Печерської лаври. Пасхальне богослужіння традиційно починається Хресним ходом навколо Успенського собору.

Протягом Великої Суботи та після великоднього богослужіння в храмах будуть освячують паски, куличі. великодні яйця та все, що приготовлено до святкового столу для розговіння після Великого посту. Великодні яйця віруючі дарують один одному як символ чудесного появи на світло - Воскресіння Христового.

Напередодні Великодня, 3-5 квітня, в Києві традиційно очікується виставка "Великодня писанка 2015" в Експоцентрі України (кол. ВДНГ). У програмі роботи виставки: конкурс для дітей на кращу писанку з нагородженням переможців призами від спонсорів, майстер-класи майстрів народних художніх промислів і карвінгу, презентації, концертні виступи дитячих колективів.

У рамках проекту «Folk Ukraine» впродовж 9-19 квітня 2015 року в Києві відбудеться IV «Всеукраїнський фестиваль писанок – 2015». Цьогоріч тематикою заходу став образ Богині-Берегині – богині добра і захисту людини. Про це повідомляє на своїй строрінці у "Фейсбук" Ігор Добруцький - засновник етно-культурного проекту Folk Ukraine.

Метою заходу є розвиток і поширення українського писанкарства, як художнього явища і культурного феномену, виховання у дітей поваги до національної культури та історії нашого народу.

Театралізовано-мистецьке свято "Всеукраїнський фестиваль писанки" в цьому році також відбудеться на Софійській площі. Тут буде встановлена світлодіодна писанка величезних розмірів.

Також на площі буде дитяча зона з каруселями, паровозиками та кафе. На території Національного заповідника "Софія Київська" буде представлена неповторна всеукраїнська писанковая колекція і безліч цікавих арт-об'єктів: картини з писанок, композиція у вигляді троянд, лабіринт із соломи, а також 50-метровий тунель з писанок. На відвідувачів чекають майстер-класи і конкурси, частування великодньою паскою, виступи вокальних колективів і чудова святкова атмосфера напередодні великого християнського свята. Вхід на територію заповідника - 10 грн.

В Національному музеї народної архітектури та побуту "Пирогово" у ці дні можна буде побачити святково прибрані до Великодня будинку, відвідати майстер-класи народних ремесел та виставку-продаж великодньої атрибутики, де можна буде придбати вироби найкращих майстрів декоративно-прикладного мистецтва. Вартість квитка: 30 грн.

Великодні свята у "Парку Київська Русь" відзначатимуть 11-13 квітня. Разом з жителями середньовічного міста гості зустрінуть великого князя, який урочисто в'їде в Древній Київ і привітає всіх зі святом. Всіх гостей пригостять смачною княжою паскою. На головному ристалищі розгорнеться театралізоване дійство про народження пасхального яйця. Вершники покажуть захоплюючі трюки на породистих конях із княжих стаєнь, розважать гумористичними постановками і влаштують турнір лучників. Початок о 13:00. Вартість квитка: 100 грн.

На Великдень "Мамаєва Слобода" зазвичай запрошує всіх долучитися традиціями праотців: прийти до церкви Покрови Пресвятої Богородиці на всеношну службу, посвятити паску і закуски, кинути сухе поліно з "нечистою силою" у багаття. А потім всі охочі піднімуться на дзвіницю церкви, щоб вдарити в "Благовіст" та заграти на інших церковних дзвонах. Вартість квитка: 50 грн.

А на "Хуторі Савки" 12 квітня відбудеться "Свято Весни і Великодня". Захід об'єднає в собі традиції зустрічі весни, заклик птахів, фотосесію в традиційному одязі, екскурсію, майстер-клас писанки та частування стравами з печі. Початок о 13:00. Вартість квитків: 200-275 грн.

У Львові з 3 квітня по 10 травня пройде "Великодній ярмарок". На цей час центральна алея міста від пам'ятника Шевченка до Львівської Опери перетвориться у світлу, затишну і яскраву ярмаркову вулицю. Тут буде близько 100 стилізованих дерев'яних будиночків, а також художній сектор "Великодня майстерня", де виставки та майстер-класи щодня будуть проводити найкращі народні майстри з різних регіонів країни. Можна буде спробувати страви, приготовані на найбільшому в Україні грилі.

Крім того, напередодні Великодня на території Музею народної архітектури і побуту "Шевченківський гай" (м. Львів, вул. Чернеча Гора, 1) щорічно відбувається етнографічний фестиваль "Велика гаївка". Львів'яни та гості міста можуть ознайомитись з традиціями весняного циклу народних свят та взяти участь у Великодніх забавах.

В Коломиї, писанковій столиці України, очікується IX Всеукраїнський фестиваль "Писанка 2015". Фестивальна програма включає в себе фольклорно-етнографічні дійства великоднього християнського і календарно-обрядового змісту, зокрема: великодні ігри, гаївки, веснянки, театралізовані сценки та хореографічні композиції, тематичну пісенну творчість.

Підготувала Дар'я РЕВЕНКО


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини