MENU

Олесь Доний: «24 августа совершён антиконституционный заговор». ПОЛНАЯ СТЕНОГРАММА ДОПРОСА

4538 0

31 августа 2011 года в Интернете появилась запись попытки допроса депутата Олеся Дония в милиции по делу о запрещённом праздновании Дня Независимости Украины 24 августа 2011 года.

Приводим расшифровку записи без изменений. В записи сохранены стилистика и оговорки высказываний. Из-за качества записи в некоторых местах неразборчиво звучат слова следователя, который за 50 минут беседы с оппозиционным народным депутатом так и смог внятно объяснить за что же его вызвали на беседу в правоохранительные органы.

Допрос вёлся на украинском языке.

Cледователь: Ви народний депутат України, фракція блоку такого-то. Правильно?

Доний: Для чого це.

Cледователь: Ну Ви народний депутат України. Яка партія там?

Доний: Для чого Ви це питаєте? Я не розумію, я вже двічи на це питання відповів. Я показав Вам посвідчення, по-перше, дайте мені ваш документ на ознайомлення.... А, по-друге, поясніть, що ви хочете.

Cледователь: Ну я вже казав по телефону...

Доний: Ні. По телефону Ви мені нічого не казали. По телефону я Вам подзвонив і сказав що не можу прийти у день виклику. Ви мені нічого не сказали. До того ж повістка прийшла не туди де я живу....

Cледователь: Ось дивіться, значить так . Порушено кримінальну справу номер... Ви її не бачили?

Доний: Ні, не бачив.

Cледователь: Кримінальна справа № 20 - 3984. Порушено за фактом вчинення хуліганства 24 серпня. … Що вам відомо про ці події?

Доний: Про які події?

Cледователь: 24 серпня.

Доний: Ще раз. Ви мабуть мені неправильно зачитали. «Хуліганські дії». Так, поясніть мені будьласка, які хуліганські дії з боку правоохоронних органів були вчинені? Які антиконституційні дії були вчинені, а я тоді скажу, що я бачив. Там було з боку правоохоронних органів, які перешкоджали громадянам вільно відпочивати у День Незалежності.

Cледователь: Ну…

Доний: От і розкажіть мені, які хуліганські дії вчинялися з боку представників органів правопорядку, а я тоді розкажу, що я бачив. Наприклад про те, як пшикають в обличча людині  газовими балончиками. І че є тут хуліганські дії з боку працівників міліції. Тобто хто конкретно з представників правоохоронних органів чинив хуліганські дії, а я розкажу чи я бачив чи не бачив.

Cледователь: То Ви так подумали.

Доний: Я подумав?

Cледователь: От люди сторонні дивляться по телевізору, що відбувалося. Людина аполітична, як і я — людина аполітична, така що нічого не знає. Але показують, за законом, не за законом ми не знаємо. Іде демонстрація, прапори, державні прапори. Вірно? День Незалежності, що тут поганого за законом. А потім Ви кажите, що були противоправні дії.

Доний: Я вам, кажу?

Cледователь: Ну Ви мені кажите про хуліганські дії.

Доний: Ні, я Вам кажу, що у День Незалежності органи правопорядку вчинили хуліганські дії і це був антиконституціїний заколот. Була вчинена провокація з боку правоохоронних органів. І необхідно дізнатися, хто конкретно з боку представників влади давав таку вказівку антиконституційцну. Хто із представників правоохоронних органів перекривав рух транспорту по вулиці Володимирській. Хто бив людей, хто пшикав газом і давайте розбиратися, давайте говорити про представників правоохоронних органів, які 24 серпня намагалися зірвати 20 річницю Дня Незалежності України.

Cледователь: Так, а що я кажу?

Доний: А Ви говорите зовсім про інше, Ви говорите про якихось людей, які йшли, а я Вам кажу, що провокація була виключно з боку працівників правоохоронних органів, які провели антиконституційні дії.

Cледователь: Я ще раз повторюю. Я, як аполітична людина дивлюся, демонстрація проходить у День Незалежності. Правильно?

Доний: У місті Києві, якраз демонстрації вільній і незалежній першкодили працівники міліції, намагалися перешкодити вільному волевиявленню громадян, яке могло відбуватися шляхом святкування. Правоохоронні органи намагалися зробити провокацію, зробити антиконституційну змову. Отже потрібно розбиратися, хто наприклад по бульвару Шевченка поставив залізні щити. Розбирайтесь, будь ласка, хто поставив залізні щити. Дізнавайтеся, хто давав вказівку конкретним міліціонерами робити провокацію, поставити залізні щити і не давати можливості пройти звичайним громадянам до вулиці Хрещатик.

Cледователь: Написали би заяву.

Доний: Ну так напишіть. Напишіть, дайвайте дізнаватися, зробимо журналстське, наприклад, дослідження, зробимо політичне розслідування, хто з представників правоохоронних органів давав незаконні, неконституційні вказівки.

Cледователь: Але ж треба дослідити.

Доний: Це ваша справа досліджувати, хто конкретно з представників правоохоронних органів наказував незаконно і антиконституційно металевими щитами перекривати бульвар Шевченка.

Cледователь: Ну Ви згодні з тим. Що було і ваших, і наших. Треба розібратись

Доний: Безперечно з тим, що представники правоохоронних органів, які намагалися зірвати святкування 20 річниці Незалежності потрібно розбиратися. І, очевидно, оптимальний варіант, що такі люди повинні бути позбавлені своїх посад і піти з праоохоронних органів. Щоб правоохоронні органи займалися надалі не перешкоджанням відзначенню Дня Незалежності, а ловили бандитів і грабіжників. А вони зараз цим не займаються. Вони не ловлять бандитів та грабіжників, а намагаються чинити провокації...

В першу чергу необхідно провести внутрішнє розслідування, хто з представників правоохоронних органів давав незаконні розпорядження.

Cледователь: Дайте мені результати службового розслідування, я потім буду на це реагувати.

Доний: Я хочу сказати і я це вже сказав. Що 24 серпня була здійснена антиконституційна змова. Громадянам не давалась можливість відзначити День Незалежності України, провокація здійснювалася представниками правоохоронних органів і я особисто бачив, як наприклад бульвар Шевченка був перекритий металевими щитами і люди не допускалися просто-напросто відзначати День Незалежності.

Cледователь: Ну добре. Це ваша заява?

Доний: Ви ж хотіли дізнатися про хуліганські дії, я вам повідомив про хуліганські дії з боку правоохоронних органів. Тому що вони здійснили конституційну змову. Вони перешкоджали вільному руху громадян у День Незалежності України. Я вважаю, що це хуліганські дї та антиконституційні дії. Ви мене запитали про хуліганські дії, я вам повідомив про хуліганські дії з боку правоохоронних органів, які не давали громадянам іти до Хрещатика.

Cледователь: Це відповідь на запитання?

Доний: Пишіть, я ж кажу вам.

Cледователь: Це ваші свідчення як свідка?

Доний: Так. Пишіть. Представники правоохоронних органів здійснювали антиконституційні дії...

Cледователь: Чекайте — чекайте. Ми ж оформляємо. Записуємо. Допит свідка, 29 серпня у службовому приміщенні, ваші данні. Я ж тому і питаю, що народний депутат України, яка партія, яка фракція.

Доний: Нащо запитувати, яка партія.

Cледователь: добре, нехай буде Партія регіонів.

Доний: Почекайте, справа в тому, що 24 серпня представники правоохоронних органів здійснювали провокації виключно до представників інших політичних партій. Я був свідком того, як наприклад народний депутат від Партї регіонів Максим Луцький вихвалявся, що вони проводили ходу 24 числа з Михайлівської площи до Майдану Незалежності, а потім ще по Хрещатику і їм міліція не перешкоджала. Отже у вас є провокаця просто-напросто від представників правоохоронних органів лише до представників окремих партій. Це називається вибіркові правила гри. Тобто депутат від Партії регіонів, який вів ходу з Михайлівської площі на Хрещатик, ніяких дій до нього з боку правоохоронних органів не було. Тому що він представник Партї регіонів. І тому що він представник Партії регіонів правоохоронні органи не здійснювали провокацій. Саме тому ви намагаєтесь розпитати з якої я партії. Так? Для того щоби ви могли визначити модель поведінки. Якщо я належу до опозиційної партії, то ви повинні опозиційним партям перешкоджати в діяльності, а якщо до провладних ви повинні допомагати.

Cледователь: Ну як я можу повпливати?

Доний:  У мене питання тому, на яких підставах вас цікавлять мої політичні симпатії. На яких підставах? На яких пдставах щодо хуліганських дій з боку правоохоронних органів, вас цікавлять мої політичні симпатії.

Cледователь: Мене цікавлять, для того щоб знати про ці події, мене які партії, громадські рухи чи просто громадяни зібралися і брали участь у цій ході.

Доний: Так це продовження антиконституційної змови. Ви ставите в залежності від політичних переконань громадян можливість святкування і відзначення Дня Незалежності. І замість інформації про провокативні дії з боку правоохоронних органів ви хочете дізнатися про деякі політичні партії та організації.

Cледователь: Що поганого, я не розумію, що тут такого, що опозиційні сили, провладні партії.

Доний: Представники правоохоронних органів не перешкоджали ході Партії регіонів з Михайловської площі до Майдану Незалежності і по Хрещатику, а Максим Луцький вихвалявся про це в прямому ефірі Київської телерадіокомпанії. Зрозуміло, що представники правоохоронних органв діяли вибірково і саме тому треба провести спеціальне розслідування, хто давав вказівку кидати працівників правоохоронних органів саме на представників опозиційних політичних сил.

Cледователь: Чому там на Михайлівській ніхто нічого не робив?

Доний: Ще раз кажу. Провокації з боку, хулганські дії і провокації з боку правоохоронних органів були спрямовані лише проти людей, про яких ці представники правоохоронних органів вважали що вони або опозиційні, або надто українські, або там багато вишиванок, або  там багато української мови. Натомість, хода Партії регіонів вільно толерувалась з правоохоронними органами і могла відбуватись. Щодо них з боку правоохоронних органів провокацій і хуліганських дій не було.

Cледователь: До Партії регіонів?

Доний: До ходи з боку «регіоналів» з Михайлівської площі до Майдану Незалежності і Хрещатика не було провокацій з боку міліції.

Cледователь: З Михайлвської?

Доний: З Михайлівської площі до Майдану Незалежності, Хрещатику.

Cледователь: Михайлівської площі де?

Доний: Михайлівська площа там, де Михайлівський собор

Cледователь: А до Майдана як вони йшли?

Доний: Вони спускалися вниз.

Cледователь:  Там вулиця є? Яка там?

Доний: Вулиця Михайлівська.

Cледователь: Вони прийшли на Хрещатик, на Майдан і по Хрещатику. І куда?

Доний: Розбирайтесь, чому ваші правоохоронні органи мають окремі абсолютно вказівки. Я не знаю абсолютно щодо ваших заборон, я лише бачив дії конкретні з боку правоохоронних органів, які по бульвару Шевченка намагалися перешкодити людям, які йшли у вишиванках або з національними прапорами. Натомість з боку Михайлівської площі представники Партії регіонів вільно абсолютно могли вести анологічну демонстрацію. З чого я роблю висновок, що це є вибіркова абсолютна модель поведінки, а значить не рівне ставлення до різних громадян в залежності від їх політичної орієнтації. Відповідно не рівне ставлення — це порушення конституційних прав і свідчить про неправомірні дії з боку представників правоохоронних органів. Отже, треба проводити перевірку, хто давав вказівку конкретну представникам правоохоронних органів не давати можливість вільно проходити громадянам у вишиванках з національними прапорами по різних вулицях.

Cледователь: Це ваше вільне волевиявлення? Ви даєте показання, а я ставлю питання.

Доний: Ви запитали про хуліганськ дії, я відповідаю, що я бачив хуліганські дії з боку представникв правоохоронних органів. Я це записав на диктофон, я це викладаю і те що Ви не захотіли записати те, що я Вам розповідав, це ваша проблема.

Cледователь: Я вам ще раз кажу, Ви повинні були сказати конкретні данні. Коли Ви народилися?

Доний: А після того Ви запитали у мене про мої політичні симпатії і після цього я Вам сказав... 13 серпня 1969 року. Але Ви так і не пояснили, на якй підставі Ви мене запросили. Ви бачили, що я спостерігав, як пшикали газом в обличчя людей. Я особисто бачив це по телевізору. Тому я і питаю, яка підстава, що Ви мене саме запросили.

Cледователь: Я вам об’ясняв.

Доний: Ні. У вас навпаки немає цьому пояснення. Хто Вам дав вказівку мене запросити? Я вас ще раз питаю, хто дав вказівку. Покажіть людину яка каже, що я був свідком чогось. Покажіть мені цю людину і тоді ми будемо говорити.

Cледователь: Не буду я ніяку людину вам показуватии.

Доний: Ну, на якій підставі Ви стверджуєте, що я свідок. На якій підставі? Формальна підстава? У вас немає жодної формальної підстави!

Cледователь: Тому що Ви залучений, як свідок.

Доний: Так, почекайте. Ви хочете мене залучити, як свідка, а у Вас немає жодної підстави стверджувати, що я свідок. Як же я зможу з вами говорити, як свідок. Де у вас формальна підстава, що я свідок.

Cледователь: Я не буду розмовляти в такому тоні, по-перше.

Доний: Чекайте, спокійний тон.

Cледователь: Це не спокійний.

Доний: Спочатку були здійснені антиконституційні дії з боку працівників правоохоронних органів, а наступне — Ви не наважуєтесь сказати хто дав вам вказівку запросити відомих людей для того, щоб просто напросто в суспільстві панував страх. Щоб показати, що навіть відомих людей можна запросити в якості свідків.

Cледователь: Це ваша позиція?

Доний: Слідчий, який не володіє інформацією може запросити і питати, а ви навіть не встигли підготуватись. Треба підготуватися краще, щоб у вас була підстава запрошувати, як свідків. Ну це моя позиція — зрозуміло.

Cледователь: Я зрозумів що ніякого допросу не буде.

Доний: Все що можна було запитати, я сказав. А Ви не хочете сказати, хто вам дав вказівку мене запросити.

Cледователь: Ну, такі питання: хто вам дав вказівку мене запросити.

Доний: Ну, Ви ж не знаєте на якій підставі мене запросили.

Cледователь: Я вам відправив повістку де було написано, що Ви викликаєтесь

Доний: На якій підставі? На якій підставі? Назвіть мені підставу.

Cледователь: Я назвав.

Доний: Ні.

Cледователь: Я кажу, що ми маємо данні про те, що...

Доний: Вже ближче — ближче.

Cледователь: Про те що ви прийшли на мітинг...

Доний: Так-так. Вже ближче. Вже маєте данні. Давайте мені ці данні.

Cледователь: Так я показав.

Доний: Ні. Покажіть мені ці данні.

Cледователь: Ви маєте на увазі щоб я показав вам зображення якісь.

Доний: Звичайно. Покажіть мені свідчення на якій підставі мене запрошено. А ви не наважуєтесь цього сказати. Покажіть мені розпорядження, покажіть цю людину, яка про це сказала.

АУДИО  ЗДЕСЬ

 UAINFO



Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини