MENU

Що буде отримано в результаті реформи охорони здоров’я?

5164 0

На останньому засіданні Національної ради реформ була представлена концепція реформи охорони здоров’я, яку спільно розробляли представники міністерства та громадських організацій. Спробую викласти основні її тези.

Що буде отримано в результаті реформи?

1. Орієнтована на пацієнта система: гарантоване фінансування базового пакету всім громадянам, вільний вибір лікаря та медичного закладу (конкуренція як чинник якості послуг).

2. Підвищення якості за рахунок додаткових джерел фінансування.

Нинішня система не орієнтована на людину-споживача: застаріла інфраструктура, неефективне фінансування та управління. Суттєву частину витрат бюджету з’їдає ця застарілість та неефективність: із 46 млрд гривень 70% (!!) йде на амортизацію будівель (24 млн. кв. метрів стаціонарів та 16 млн. кв. метрів амбулаторій).

Головна риса реформи — перехід від фінансування койко-місця до фінансування пацієнта. Іншими словами, сьогодні фінансується пропозиція медичних послуг, а потрібно фінансувати попит.

Конституція визначає, що охорона здоров’я є безкоштовною, але не визначає, що саме. 100% безкоштовної медицини немає в жодній країні світу. Зрозуміло, це спадщина соціалізму. Треба перейти до конкретики.

Реформована система фінансування охорони здоров’я виглядатиме таким чином:

1. Гарантований пакет послуг 100% фінансує держава: первинна допомога, невідкладна швидка допомога, діти від 0 до 3 років, соціально небезпечні захворювання (СНІД, туберкулез), імунізація/вакцинація, державні програми забезпечення ліками.

2. Додатковий пакет послуг оплачується державою лише соціально незахищеним верствам.

Послуги оплачуються з державного або місцевих бюджетів напряму або через систему соціального страхування. Страхова медицина, страхові компанії в якості посередників — ключова опорна точка реформи. Потрібна буде єдина медико-соціальна база даних населення та національна інформаційна система управління медичними послугами HMIS (прозорість, контроль, обмін у реальному часі, прямі платежі, стандартизація).

Роль Міністерства у реформі — встановлення правил гри та створення інформаційних систем. Законодавчі ініціативи наступні:

1. Перехід від фінансування ліжок у закладах до так званої гарантованої грантової фіксованої системи.

2. Зміна форми управління — автономізація закладів.

3. Нові правила регулювання імпорту та торгівлі ліками та медичними виробами.

4. Одностороннє визнання європейських будівельних стандартів для медичних закладів.

5. Спрощення реєстрації фармпрепаратів, скасування ліцензії на імпорт.

6. Перехід до всесвітньо визнаної системи реімбурсації (відшкодування витрат пацієнтів на медикаменти).

Законопроекти здебільшого розроблено, вони мають бути прийняті у другому кварталі, а вже в третьому очікується початок запровадження інформаційної системи

Світовий банк виділяє $214 млн конкретно на цю реформу, у тому числі розробку інформаційної системи HMIS та зміна порядку фінансування.

P.S. Забув написати найголовніше. Всі парламентські фракції підтримали концепцію, ніхто не волав популістські гасла.

Валерій ПЕКАР


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини