MENU

На музей Пирогово началась рейдерская атака

654 0


Національний музей народної архітектури і побуту Українивиявився єдиним закладом, де з радістю сприйняли рішення Міністра культури пропризначення нового молодого директора. Та і сам факт переводу найбільшогоскансена Європи з підпорядкування аморфної НАН України у систему Мінкульту. Зприходом нового керівника - Дмитра Заруби, музей ожив. Почалися ремонтніроботи. Мало не щотижня проводилися яскраві етнографічні фестивалі та народнісвята. Внаслідок продуманої політики, сформувався позитивний імідж музею упресі - збільшилася кількість відвідувачів. Погасили борги. Стали заробляти ірозвиватися.

Тим несподіванішим виявився дзвінок від членів Незалежноїпрофспілки музею - стало відомо, що з ганьбою звільнений попередній директорвиграв суд першої інстанції та апеляційний. І тепер повинен бути поновлений нароботі, отримавши десь 100 тисяч гривень компенсації та інших виплат! З бюджетумузею, якого і без того не вистачає навіть на покриття найнеобхідніших робіт!

Команда часопису "Музеї України" шокована цієюзвісткою!

Адже, ми чи не два роки, спільно з співробітниками скансену,боролися за очищення гордості України від паразитичної адміністрації, якаперетворила його на ганебний музей дров!

Було протистояння з корумпованими ментами, нічні візитибандюганів, суди, перевірки, звільнення, дуже гострі моменти...

Перемогли. Музей ожив. І тут така "радість"!

Чесно кажучи, ми всі сприйняли це як нахабний виклик майже70-літнього пенсіонера, що невідомо куди подів десь 30 млн державних грошей,допустив купу порушень, став учасником кількох кримінальних справ, судовихпроцесів, фігурантом сумних висновків багатьох контролюючих органів, всійукраїнській культурі та музейній справі! Адже, Нацмузей у Пирогові є справжнімсимволом України у світі!

Що, знову по цій святій землі будуть маршируватинапівкримінальні "масковскія казачкі" під прапорами сусідньоїдержави, що підтримували екс-директора?

Як ми зрозуміли, основою для задоволення позовуекс-директора, став факт його перебування на лікарнянному 27 січня 2012 року,коли йому вручили наказ про звільнення! Саме це стало головним для двохзакарпатських судей.

Я звичайно, не юрист, але піднявши власний архів,моментально знайшов цей матеріал:

"27 січня 2012 року, двома автівками до Національногомузею народної архітектури і побуту України, прибула спецгрупа Мінкульту, щооприлюднила наказ Міністра про звільнення горезвісного директора Федаку. Цьогокоманда журналу "Музеї України" і більшість колективу музеюдобивалися майже два роки. І це рішення ми всі радо вітаємо! Спасибі, панеМіністре!

Новим директором стане Дмитро Заруба.

Кажуть, для Нацмузею уже гірше не буде! Найбільший скансенЄвропи все більше нагадує музей дров... Новому директору, на відміну відвідремонтованих музеїв у центрі міста, буде найважче. Тут дійсно купа проблем,про які не любить писати преса. У цьому випадку слід відкинути всі умовності ізробити все, аби повернути славу Пирогову!

Скансен трясе від внутрішніх конфліктів. Кілька років неробиться ремонт. Закинута реставрація. Постійно горять цінні експонати. Хатитихенько гниють. Вітряки без крил. Адмінкорпусу так і не збудували. Науковаробота занедбана - бо лишилися одні крикливі пенсіонери. Є проблеми зоформленням землі. І тут головна небезпека - 130 га золотої київської земліплюс гектари охоронної зони...

Нацмузей залишиться одним з головних ньюсмейкерівроку..."

Виходить, екс-директор був на роботі у день звільнення,зустрічався з людьми, підписував якісь документи...

Якщо це так, то маємо черговий факт шахрайства - спробанахабної наживи за рахунок державного бюджету України у особливо великомурозмірі - 100 000 грн, підробка документів, уведення в оману судових органів...Якщо буде знайдено хоча б один офіційний документ, підписаний екс-керівником 27січня, то будемо мати цілий букет важких злочинів за які передбачена ДУЖЕсувора кримінальна відповідальність і конкретні терміни позбавлення волі!

А преса, громадськість, народні депутати, профспілки,колектив музею, у якого намагаються вкрасти 100 тисяч, спроможні забезпечитидієвий громадський контроль за цією справою.


Виникають цілком зрозумілі претензії до доблесних юристівМінкульту, які умудрилися програти аж два судових процеси, маючи на руках такікозирі! Треба мати якийсь особливий юридичний талант чи ще якусь дієвуаргументацію...

Сумнівно, що жвавий ужгородський пенсіонер, самостійноризикнув би втягуватися у таку масштабну аферу, без певних гарантій і підтримкиякихось кукловодів. Майже зрозуміло кого...

...Наша команда принципово критикує певні недолугі дії нинішньогоМіністра культури у музейній галузі. Особливо, кадрові призначення декогоподекуди, про які багато писала преса.

Єдине призначення "молодих менеджерів", яке мищиро підтримали, яке прийняв колектив - утвердження сучасного управлінця ДмитраЗаруби на Нацмузей у Пирогові! І все ж було нормально! І знову кримінальнийсюжет!

Пряме питання Мінкульту: фактично почалася рейдерська атакана гордість України - найбільший скансен Європи - Нацмузей народної архітектуриі побуту. Що будемо робити?

Ми будемо боротися!

Віктор Тригуб, редактор журналу "Музеї України",координатор штабу музейних партизан і підпільників


Повідомити про помилку - Виділіть орфографічну помилку мишею і натисніть Ctrl + Enter

Сподобався матеріал? Сміливо поділися
ним в соцмережах через ці кнопки

Інші новини по темі

Правила коментування ! »  
Комментарии для сайта Cackle

Новини